Opinions

Σταμάτης Μαλέλης: Οι νομοτελειακές εξελίξεις της Κεντροαριστεράς

Σταμάτης Μαλέλης Σταμάτης Μαλέλης
Σταμάτης Μαλέλης: Οι νομοτελειακές εξελίξεις της Κεντροαριστεράς
Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη μέρα από τις ευρωεκλογές δεν θα είναι ίδια για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς θα περιγράφαμε την μεγάλη Κεντροαριστερά; Σαν μία μεγάλη πολιτική παράταξη που θα ξεκινούσε από την ανανεωτική Αριστερά και θα έφτανε στο προοδευτικό Κέντρο.

Που θα είχε συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινωνία, την οικονομία, το Κράτος. Που θα ήταν φιλελεύθερη και ανοιχτή σε όλα τα ατομικά δικαιώματα. Που θα ήταν το αντίπαλο δέος του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας μιας μικρής ευνοούμενης ελίτ που μετράει την ανάπτυξη χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Η δημιουργία αυτής της παράταξης γίνεται καθημερινά και πιο αναγκαία για την ισορροπία και εν τέλει για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.

Στις έρευνες που διενεργούνται αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι ένα ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο του 40% των πολιτών τοποθετεί το εαυτό του στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Πολλές φορές και ανάλογα με τη συγκυρία το ποσοστό αυτό αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πού και πώς εκφράζεται αυτό το ρεύμα.

Είχαμε γράψει ότι ορόσημο για τη δημιουργία του μεγάλου κεντροαριστερού πόλου θα είναι οι ευρωεκλογές. Και ας δούμε τα σενάρια.

Εάν το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, αγγίξει ένα ποσοστό γύρω στο 20% τότε το πιθανότερο είναι να γίνει το κέντρο που θα συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις. Ένα αναιμικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει την αποδρομή του κόμματος. Ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για την ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ. Εάν όμως τα πράγματα δεν γίνουν έτσι και το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στα σημερινά ποσοστά του , τότε ανοίγουν άλλοι δρόμοι. Το ίδιο θα συμβεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μεγάλο ποσοστό θα του δώσει κυρίαρχο ρόλο στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ένα μικρό θα τον αναγκάσει να φλερτάρει με την εξαφάνιση. Υπάρχει και το τρίτο σενάριο και τα δύο κόμματα να έχουν αναιμικά ποσοστά.

Το βέβαιο λοιπόν είναι ότι η επόμενη μέρα από τις ευρωεκλογές δεν θα είναι ίδια για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολυτέλεια των «αποκλειστικών χώρων» και της «ιδιότυπης ιδιοκτησίας» θα λήξει οριστικά.

Τα κόμματα πρέπει να εκφράζουν κοινωνικές ανάγκες και δεν είναι για να κυοφορούν προσωπικές πολιτικές. Νομοτελειακά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον του χώρου που πρέπει να εκφράσει η Δημοκρατική Παράταξη.

(Ο Σταμάτης Μαλέλης είναι γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης MEGA- το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Τα Νέα")