Opinions

Επικίνδυνες «μαγειρικές» και στο βάθος τι…;

Επικίνδυνες «μαγειρικές» και στο βάθος τι…; (φωτο:ΑΠΕ) Επικίνδυνες «μαγειρικές» και στο βάθος τι…; (φωτο:ΑΠΕ) Φωτογραφία: ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την εκλογή με ονομαστική ψηφοφορία Προέδρου της Δημοκρατίας, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014. Πραγματοποιήθηκε στην Βουλή η πρώτη ψηφο
Επικίνδυνες «μαγειρικές» και στο βάθος τι…; Η είδηση από την πρώτη ψηφοφορία  για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας,που διεξήχθη την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στο αποτέλεσμα αυτής. Η είδηση ή μάλλον οι ειδήσεις βγήκαν αμέσως μετά, είτε με τη μορφή δήλωσης από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε με τη μορφή…διαρροών!

Η προσπάθεια σταχυολόγησης των παραπάνω και η εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος αποδεικνύεται στην πράξη εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η αμφισημία αυτών ξεπερνά τις δυνατότητες της λογικής. Με λίγα λόγια δεν βγάζει άκρη κάποιος τι θέλουν να πουν και κυρίως να κάνουν… οι «ποιητές».

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρά και τις αντίθετες φωνές που ακούγονται από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, εμμένει στη θέση του: «Πρόεδρος ή εκλογές!». Τα σενάρια γι’ αυτή τη στάση του είναι αρκετά. Ως τα πλέον πιθανά πάντως ακούγονται τα εξής:

Κατά πρώτον θέλει να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς γνωρίζει πως σε άλλη περίπτωση, ακόμη και να εκλεγεί Πρόεδρος, ο ίδιος θα είναι υπό διαρκή αίρεση. Κατά δεύτερον, έχει ασπαστεί τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του που του συνιστούν εκλογές, αφού διαβλέπουν πως ούτως ή άλλως και να ψηφιστεί ο Πρόεδρος θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία να ψηφιστούν τα μέτρα που θα απαιτήσουν οι δανειστές και οι εταίροι το επόμενο διάστημα. Κατά τρίτον, επενδύει στη συσπείρωση της βάσης του κόμματός του και ταυτόχρονα στοχεύει στην προσέλκυση μεγάλου μέρους της κοινωνίας που δεν θέλει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εκλογές.

Από την πλευρά ο κυβερνητικός εταίρος της Ν.Δ στην κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξεδίπλωσε ανοιχτά χθες τις θέσεις του, οι οποίες εσωτερικά «δουλευόντουσαν» εδώ και αρκετό καιρό. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, προσεκτικά αλλά ξεκάθαρα, έκανε λόγο, ακόμη μία φορά, για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, διαχωρίζοντας έτσι τη στάση του από τον πρωθυπουργό, που εμμένει στην τακτική του «Πρόεδρος ο Δήμας ή εκλογές». Μάλιστα, συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, τόνιζαν μετά τη χθεσινή ψηφοφορία πως από τους 5 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα οι τέσσερις προέρχονται από την κεντροαριστερά ενώ και ο Γ. Ντάβρης διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τον  πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ξεκάθαρα καλούσαν τον πρωθυπουργό να…μαζέψει τους δικούς του, αναφερόμενοι προφανώς στους βουλευτές που προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή της «εθνικής συνεννόησης»  κινήθηκε ο κ. Βενιζέλος και το πρωί της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου στην ομιλία του προς την Κ.Ο το κόμματος, ενώ από το πρωί βουλευτές και στελέχη υπερθεματίζουν την άποψη του πρόεδρού τους, βάζοντας στο τραπέζι και την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» με εκλογές εντός τους 2015, κάτι που στο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να ακούσουν.

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου έχουν βάλει μπροστά τις εκλογικές μηχανές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένας έκδηλος προβληματισμός για το τι μέλει γενέσθαι. Ειδικότερα δε,  όταν προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη στάση κυρίως του Αντώνη Σαμαρά, η οποία κρίνεται απ’ όλους πολύ περίεργη.

Οι εξελίξεις, πάντως, τρέχουν με ταχύτητες τέτοιες που ένα άρθρο ή ένα ρεπορτάζ μπορεί να καταστεί ανεπίκαιρο σε χρόνο dt. Το μόνο σίγουρο πια είναι πως βρισκόμαστε μπροστά σε ανήσυχες μέρες και νύχτες γκαστρωμένες.