Opinions

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ
Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου για μια μεγάλη σύγχρονη Κεντροαριστερά. Για αυτό οφείλουμε να κινηθούμε πλειοψηφικά χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς. Αντιπαραθετικά στη ΝΔ και στη συντήρηση. Καμία προσωπική ή συλλογική ανασφάλεια δεν χωρά γιατί η ευθύνη όλων μας απέναντι στην κοινωνία είναι τεράστια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε ως λευκή επιταγή για άσκηση αντικοινωνικών πολιτικών, οδηγεί τη χώρα σε νέα αδιέξοδα σε όλα τα επίπεδα, στην καθημερινότητα με την ακρίβεια και την ανασφάλεια, στην οικονομική πολιτική, στο κράτος δικαίου, στις ζωές μας. Πελατειακό κράτος με ιδιωτικοποίηση των πάντων και εξυπηρέτηση ημετέρων αντί για κοινωνικό κράτος, οικογενειοκρατία αντί για αξιοκρατία, αδικία αντί για κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Οφείλουμε να δώσουμε ισχυρή προοδευτική απάντηση για να μην μπορεί η συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου. Μία συντηρητική παράταξη, η ΝΔ, που στην άσκηση πολιτικής είναι σκληρή πελατειακή Δεξιά με την ακροδεξιά ομάδα που προέρχεται από το Λ.Α.Ο.Σ να είναι η ισχυρή ηγετική ομάδα κυβέρνησης και κόμματος. Μία ΝΔ που δεν διστάζει να χρησιμοποιεί μικροκομματικά μέχρι και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε το πολιτικό σύστημα της χώρας να ισορροπήσει και όχι να συνεχισθεί αυτό το δυστοπικό πολιτικό περιβάλλον με μια κυρίαρχη ΝΔ και μια ισχυρή παρουσία της Ακροδεξιάς. Αυτή η πρωτοφανής μεταπολιτευτικά ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί άμεσα με πρώτο σημαντικό σταθμό τις ευρωεκλογές στην οποία υπάρχει ορατός ο κίνδυνος ενίσχυσης της αποχής και της ακροδεξιάς.

Αυτό τον κίνδυνο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να διοχετεύσουμε την όλο και διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών από τις κυβερνητικές πολιτικές σε αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση. Να συσπειρώσουμε ξανά την πλειοψηφία του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου της χώρας. Του κόσμου της αριστεράς, της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου.

Μία σύγχρονη κεντροαριστερά που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς μπορεί να γίνει ξανά πλειοψηφική. Με προτεραιότητα την καλύτερη ζωή των πολιτών, τη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρόνοιας με έμφαση στην υγεία και την παιδεία, στους εργαζόμενους, στα μεσοστρώματα κοινωνικά και οικονομικά, σε όσους παράγουν και δημιουργούν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας στην εργασία, στη στέγη και στην εκπαίδευση, στη δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, στην προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια από την ασυδοσία τραπεζών, funds και servicers.

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου για μια μεγάλη σύγχρονη Κεντροαριστερά. Για αυτό οφείλουμε να κινηθούμε πλειοψηφικά χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς. Αντιπαρατεθικά στη ΝΔ και στη συντήρηση. Καμία προσωπική ή συλλογική ανασφάλεια δεν χωρά γιατί η ευθύνη όλων μας απέναντι στην κοινωνία είναι τεράστια.

Το ερώτημα από τα πάνω ή από τα κάτω για να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή προοδευτική παράταξη είναι ένα τεχνητό δίλημμα. Η απάντηση είναι και από τα πάνω και από τα κάτω. Η κοινωνία θα δείξει τον δρόμο σε λιγότερο μάλιστα από τρεις βδομάδες στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια από τα πάνω οφείλουν να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Οι πρωτοβουλίες των από πάνω και η στήριξη της κοινωνίας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Όσον αφορά για το ποιοι θα συμμετέχουν, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα έχει αυτά ήδη απαντήσει με το ίδιο το καταστατικό του που αναφέρεται σε “συνάντηση με σοσιαλιστικές, οικολογικές και προοδευτικές δυνάμεις που στήριξαν τον αγώνα ενάντια στη λιτότητα και στον αυταρχισμό, συμμετείχαν στους δημοκρατικούς αγώνες κατά της ακροδεξιάς και των νεοναζιστικών μορφωμάτων, και υπεράσπισαν την ανάγκη υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών”. Η μεγάλη σύγχρονη κεντροαριστερά εκτείνεται από την Αριστερά έως το Προοδευτικό Κέντρο. Συνεπώς λογικό είναι να μην χωρούν οι δυνάμεις της Δεξιάς καθώς και όσοι, όπως για παράδειγμα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μιλάνε με όρους εθνικολαϊκισμού για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πριν λίγες μέρες μάλιστα “ότι υπαγορεύτηκε από τον Τραμπ”.

Οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο σταθμό. Γιατί όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται σε αυτές η συνέχιση ή όχι της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Και εμείς λέμε ότι αυτή η οικονομική πολιτική που γεννά αδικίες και φέρνει ακρίβεια και ανασφάλεια πρέπει να σταματήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για αυτό η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές είναι απαραίτητη και μπορεί να οδηγήσει στην αναγκαία ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και σε μία προοδευτική λύση απέναντι στη ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες θα κρίνουν και θα δείξουν τον τρόπο και τον δρόμο ανάκτησης μίας προοδευτικής κυβερνητικής προοπτικής.

(Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία)