Opinions

Πάσχος Μανδραβέλης: Το Ολοκαύτωµα ως πρόσχηµα

Πάσχος Μανδραβέλης Πάσχος Μανδραβέλης
Πάσχος Μανδραβέλης: Το Ολοκαύτωµα ως πρόσχηµα
Το µεγαλύτερο έγκληµα στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν µπορεί να χρησιµοποιείται για πολιτικά οφέλη, για να δικαιολογηθούν νέες βαρβαρότητες.

Σαν πολύ ψηλά τον αµανέ δεν έχει πιάσει η ακροδεξιά δράκα που διαφεντεύει το Ισραήλ; ∆εν αναφερόµαστε στα εγκλήµατα πολέµου που φανταζόµαστε κι ελπίζουµε ότι θα τεκµηριώσει το ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο. ∆εν θα σχολιάσουµε επίσης τις τακτικές Kαµόρα που χρησιµοποίησε η Μοσάντ κατά δικαστών της Χάγης. Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας, Γιόσι Κοέν, απείλησε τη γενική εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα, όταν ερευνούσε προηγούµενα εγκλήµατα της κυβέρνησης Νετανιάχου, πιθανότατα µε εντολή του ιδίου του πρωθυπουργού. «Θα πρέπει να µας βοηθήσεις και να µας αφήσεις να σε φροντίσουµε», της είπε σε άπταιστη µαφιόζικη διάλεκτο. «∆εν θέλετε να µπείτε σε πράγµατα που θα µπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας ή την οικογένειά σας» (Guardian, 28.5.2024).

∆εν θα σταθούµε επίσης στα tweets του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατς, τα οποία είναι αναλόγου περιεχοµένου και αισθητικής µε εκείνα που παράγονται στις υπόγες των κοµµάτων και στα trollfarms της Ρωσίας. Σε ένα αντιισπανικό tweet εµφανίζει δύο χορευτές φλαµένκο ανάκατα µε σκηνές από τις τροµοκρατικές επιθέσεις, ενώ γράφει «Χαµάς: ευχαριστούµε Ισπανία». Οι ακροδεξιοί δεν φηµίζονται ούτε για την οξυδέρκεια ούτε για τη φαντασία τους. Ακόµη και όταν αναρριχώνται στα υψηλότερα αξιώµατα.

Ενα τεράστιο και διαχρονικό πρόβληµα είναι η κατάχρηση του Ολοκαυτώµατος. ∆εν αναφερόµαστε στο τραύµα των απανταχού Εβραίων, που θα έπρεπε να είναι τραύµα όλων των πολιτών του δυτικού κόσµου. Αυτό θα υπάρχει πάντοτε και καλό είναι να βιωθεί ως τραύµα από όλους µας ώστε να διασφαλιστεί το «Ποτέ Ξανά». Αναφερόµαστε στη χρήση του εγκλήµατος για πολιτικά οφέλη, για να δικαιολογηθούν νέες βαρβαρότητες.

Το Ολοκαύτωµα είναι το µεγαλύτερο έγκληµα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οχι µόνο λόγω του αριθµού των θυµάτων, αλλά και του βιοµηχανικού τρόπου εξόντωσής τους. ∆υστυχώς οι άνθρωποι, από αρχαιοτάτων χρόνων, δολοφονούσαν όσους βάφτιζαν «άλλους», αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ σε τέτοια έκταση και ποτέ µε τόση επιµέλεια, ήτοι µε εργοστάσια εξόντωσης που ακολουθούσαν το φορντιανό µοντέλο παραγωγής. Γι’ αυτό έχουν δίκιο όσοι (Εβραίοι ως επί το πλείστον) δυσανασχετούν µε την άµετρη χρήση του όρου, όταν κάποιοι υποβαθµίζουν το Ολοκαύτωµα για να τονίσουν άλλα φριχτά εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας χωρίς τη µοναδικότητα των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης.

Μεγάλη προσβολή είναι να χρησιµοποιείται το Ολοκαύτωµα ως πρόσχηµα για να δικαιολογηθούν εγκλήµατα πολέµου που συντελούνται στη Γάζα, ή να εργαλειοποιείται εναντίον χωρών που εφαρµόζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, δηλαδή αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος. ∆εν είναι πρέπον να ανεµίζει το κίτρινο αστέρι του ∆αβίδ ο Ισραηλινός πρεσβευτής του ΟΗΕ κραυγάζοντας «Ποτέ Ξανά» για να αποτρέψει κάποιο ψήφισµα της Γενικής Συνέλευσης, ούτε να δηλώνει ο Ισραελ Κατς ότι υπουργός της Ισπανίας «συµµετέχει στην υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας και εγκληµάτων πολέµου κατά του εβραϊκού λαού». Ναι! Η Χαµάς είναι τροµοκρατική οργάνωση, αλλά βαφτίζοντάς τους ναζί –όπως έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ– αρχίζει η σχετικοποίηση, η οποία αναγκαστικά θα καταλήξει στην υποβάθµιση του µέγιστου των εγκληµάτων. Η 7η Οκτωβρίου ήταν µια φριχτή ηµέρα κατά την οποία τροµοκράτες σφαγίασαν 1.200 αθώους ανθρώπους. Τροµακτικό το έγκληµα, αλλά µέχρις εκεί. Παραλληλίζοντας αυτή την ηµέρα µε το Ολοκαύτωµα ευτελίζονται τέσσερα χρόνια βιοµηχανικής εξόντωσης ανθρώπων.

Το Ολοκαύτωµα ανήκει – έστω ως κηλίδα– στην ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η συντριπτική πλειονότητα των θυµάτων ήταν Εβραίοι, αλλά αυτό δεν δίνει το δικαίωµα εργολαβίας στην ισραηλινή Ακροδεξιά. Στο κάτω κάτω της γραφής, δολοφονήθηκαν έξι εκατ. άνθρωποι επειδή οι αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώµατος ήταν ακροδεξιοί και όχι γιατί ήταν Γερµανοί.

Το µεγαλύτερο έγκληµα στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν µπορεί να χρησιµοποιείται για πολιτικά οφέλη, για να δικαιολογηθούν νέες βαρβαρότητες.

(Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι δημοσιογράφος- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Καθημερινή" της Κυριακής)

Σχετικά Άρθρα