Opinions

Ιωάννα Λιούτα: Καταχρεωμένοι, χρεοκοπημένοι, ζούμε το οικονομικό «θαύμα» της Κυβέρνησης

Ιωάννα Λιούτα Ιωάννα Λιούτα
Ιωάννα Λιούτα: Καταχρεωμένοι, χρεοκοπημένοι, ζούμε το οικονομικό «θαύμα» της Κυβέρνησης
Το 2022 το συνολικό χρέος άγγιξε τα 382,δις , με 243 δις. ευρώ ληξιπρόθεσμα (63,6%).

Στην αρχή της κρίσης με το δημόσιο χρέος να κινείται στο 115 % του ΑΕΠ ήμασταν χρεοκοπημένοι τώρα που είναι στο 166% του ΑΕΠ έχουμε οικονομικό θαύμα.

Το δημόσιο χρέος κατέγραψε ρεκόρ στο τέλος του 2023, αγγίζοντας τα 406,5 δις. ευρώ, αρκετά υψηλότερα από τα όρια που έχουν τεθεί από τις αρχές διαχείρισης του( 355-360 δις ) Το α΄ τρίμηνο του 2024 το δημόσιο χρέος μειώθηκε στα 405,5 δις. Ευρώ, αλλά μειώθηκαν και τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου στα 19,4 δις. ευρώ από 21,2 δις. ευρώ που ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Το 2032, σε λιγότερο από 8 χρόνια από σήμερα, η περίοδος χάριτος στην πληρωμή των τόκων για το χρέος που είχε πετύχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, λήγει. Θα πρέπει να πληρώνουμε ξανά κάθε χρόνο περίπου 14 δις. ευρώ μόνο για τόκους. Για να τα πληρώνουμε θα πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές, κάθε χρόνο, όχι για 6-8 δις. όπως γίνεται τώρα, αλλά για 14 δις ή να τα ‘’εξοικονομούμε’’ από τον προϋπολογισμό. Βέβαια κανείς δεν ασχολείται

Καταγράφεται επίσης αύξηση στο ενδοκυβερνητικό χρέος (καλύπτει πάγιες ανάγκες) για τρίτη χρονιά και υπερβαίνει τα 50 δις. Πρόκειται για έναν τρέχων λογαριασμός ο οποίος δεν μπορεί να κλείσει (η Κυβέρνηση οφείλει να το αποπληρώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα) και συνεχώς αυξάνεται.

Χρεωμένοι ως το λαιμό

Το ιδιωτικό χρέος σπάει κάθε ρεκόρ. Το 2019, όταν ήταν 333 δις και στην αρχή του 2024 άγγιξε τα 371,3 δις ,με το 60,4 % να είναι ληξιπρόθεσμο ,περίπου 224 δις ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους). Το 2022 το συνολικό χρέος άγγιξε τα 382,δις , με 243 δις. ευρώ ληξιπρόθεσμα (63,6%).

Που χρωστάμε

– Τα 107 δις. ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα οποία τα 26,3 δις. να προέρχονται από επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει και έχουν επίσημα χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα προς είσπραξη. Μόλις 5,5 δισ. ευρώ οφειλών έχουν ρυθμιστεί, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

– Τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ) ξεπερνούν 47 δις. ευρώ και αφορούν 2,3 εκατομμύρια οφειλέτες.

- Τα 137 δισ. ευρώ αφορούν ενήμερα δάνεια που βρίσκονται στις τράπεζες.

– Τα προβληματικά δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers αγγίζουν τα 61 δις. ευρώ και δάνεια 10 δις ευρώ που εξυπηρετούνται.

-Τα 12 δις. ευρώ αγγίζουν τα «κόκκινα» δάνεια που είναι ''παρκαρισμένα'' στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ποιοι πληρώνουν

Τα 82,3 δις ευρώ από τα 107 δις των συνολικών χρεών τα οφείλουν 9.300 οφειλέτες, με χρέη έκαστος άνω του 1 εκατ. Ευρώ- η Εφορία δεν ‘’βρίσκει’’ να τους κατασχέσει τίποτα-ενώ στους μικροοφειλέτες -σχεδόν 3,6 εκατ- με χρέη από 50 έως 10.000 ευρώ, χτυπάει αλύπητα.

Τέρμα τα ψίχουλα

Η Κυβέρνηση έχει σταματήσει την οποιαδήποτε επιδοματική πολιτική και είναι υποχρεωμένη από τη διαχείριση του χρέους να κάνει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Έχουν πλέον εκλείψει οι παράγοντες που της έδωσαν ευελιξία και πραγματοποίησε μία τεράστια δημοσιονομική επέκταση περίπου 58 δις ευρώ . Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζουν ανώτατο ρυθμό μεγέθυνσης το 2,6% στις δημόσιες δαπάνες.

Στα όρια της επιβίωσης

Τα περισσότερα νοικοκυριά στην χώρα μας (τουλάχιστον το 66,6%) περικόπτουν από βασικά αγαθά και υπηρεσίες για να τα βγάλουν πέρα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν μπορούν να ζήσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Αυτό βέβαια δεν αφορά την δεξιά νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΔ, το διαχειρίζεται επικοινωνιακά, πετώντας ψίχουλα –που δανειζόμαστε και θα πληρώνουμε γενεές ολόκληρες- που και αυτά πηγαίνουν στα μεγάλα πορτοφόλια των ισχυρών φίλων της.

Ως πότε;

(Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια)