Opinions

Καμιά ανοχή στην εγκληματική πολιτική!

Νίκος Μαυροκέφαλος Νίκος Μαυροκέφαλος
Καμιά ανοχή στην εγκληματική πολιτική!
Κριτήριο της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου είναι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, η ικανοποίηση των στόχων της πράσινης μετάβασης και της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το φετινό καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και ο λαός μας μετρά και πάλι τις πληγές του «τσουρουφλισμένος» από την αντιλαϊκή εγκληματική πολιτική. Μ’ αυτήν την έννοια αποτελεί πρόκληση ο πρωθυπουργός να μιλά για «πρόοδο» στην αντιπυρική προστασία στη σύσκεψη που οργάνωσε στα καμένα της Β/Α Αττικής. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους, εκατοντάδες σπίτια κατεστραμμένα, δύο άνθρωποι νεκροί είναι τα τραγικά αποτελέσματα της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής του λαού και του φυσικού πλούτου της χώρας. Όσο για το σχέδιο της επόμενης μέρας, μόνο ως ευκαιρία για μπίζνες πάνω στα καμένα, μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η κυβέρνηση επιχαίρει και για την πορεία του τουρισμού παρά το γεγονός ότι μια στις δύο οικογένειες στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να κάνει και φέτος λίγες ημέρες διακοπές λόγω της εκτίναξης του κόστους μετακίνησης και διαβίωσης, ενώ οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως για μισθούς πείνας.

«Πρόοδο» διακρίνει η κυβέρνηση και στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι η φοροληστεία του λαού εκτινάχθηκε στα 37.5 δισ. ευρώ για το πρώτο επτάμηνο του 2024, άνοδος γύρω στα 4 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή που πετσόκοψε 500 εκ. ευρώ από κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, στην πολιτική προστασία.

Μεγάλο «παράσημο» δίνει η κυβέρνηση στον εαυτό της για την προσπάθεια που κάνει στο μέτωπο της ακρίβειας. Τι κι αν το κόστος της ενέργειας αυξάνεται μήνα το μήνα, τι και αν οι τιμές στα τρόφιμα και σε άλλα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι καρφωμένες σε δυσθεώρητα ύψη, τι κι αν η αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων και των συνταξιούχων μειώθηκε και φέτος με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ λόγω των καθηλωμένων μισθών και συντάξεων.

Ο κατάλογος της αντιλαϊκής επίθεσης είναι ατελείωτος με την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας, με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους στο δρόμο, με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής από την κυβέρνηση, με την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, και τόσα άλλα.

Όσο για την αλαζονεία της κυβέρνησης, αυτή πηγάζει από την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, την υλοποίηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της Ε.Ε. Κριτήριο της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου είναι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, η ικανοποίηση των στόχων της πράσινης μετάβασης και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και η στήριξη της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ για να υπηρετηθούν οι στόχοι της αστικής τάξης της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Με αφετηρία αυτές τις «κατακτήσεις» ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται και ενόψει ΔΕΘ να επιταχύνει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου με ένα ένα νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων.

Σε αυτήν την πορεία η ΝΔ έχει ισχυρούς συμμάχους, τη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων, της δημοσιονομικής σταθερότητας και της στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας γι αυτό και με τη βολική κριτική τους πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Αυτή η συναίνεση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία να επιτίθενται στο λαό. Αυτός είναι ο πραγματικός βόθρος ενός σάπιου συστήματος που ζέχνει και που δεν μπορεί να αλλάξει, μόνο να ανατραπεί. Οι φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια προβάλλοντας τους νέους σωτήρες που θα υπηρετήσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τη ΝΔ θα πέσει στο κενό.

Ο λαός μας έχει συγκεντρώσει μεγάλη πείρα τα τελευταία χρόνια, πείρα που επιβάλλει να μη δείξει καμιά ανοχή στην εγκληματική πολιτική. Το αντίθετο, να πάρει τη θέση του στο δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου και το κράτος τους, με την ΕΕ και τα κόμματά της. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για την ισχυροποίηση των αγώνων που έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

(Ο Νίκος Μαυροκέφαλος είναι Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος για την Εργατική και Συνδικαλιστική δουλειά)