Παιδεία

Φίλης: Η Εκκλησία και για τα υπάρχοντα βιβλία είχε διαφωνήσει

Φίλης: Η Εκκλησία και για τα υπάρχοντα βιβλία είχε διαφωνήσει
Το σχολείο πρέπει να είναι κοσμικό, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από το βήμα τη; Βουλής στην προ ημερησίας συζήτηση για την παιδεία, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είχε υποστηρίξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως οι όποιες αλλαγές θα αποφασιστούν από κοινού με την Εκκλησία.

"Δεν πρόκειται για σύγκρουση πολιτείας - Εκκλησίας" επανέλαβε δύο φορές ο κ.Φίλης. Σχολίασε άλλωστε ότι "ξέρουμε πως από τη σύγκρουση δεν κερδίζει καμία πλευρά, δεν κερδίζει ο ίδιος ο λαός".΄

Υπενθύμισε απευθύνομενος στην Εκκλησία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν πως τα προγράμματα του μαθήματος αποφασίστηκαν από την επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και θεολόγοι και η οποία μελετά τις αλλαγές εδώ και τρία χρόνια, δηλαδή και επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πως απλώς ήρθε πλέον η ώρα να εφαρμοστούν.

"Τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται πλέον θρησκειολογικό, με έμφαση για ιστορικούς λόγους στην Ορθοδοξία", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Σχολίασε ότι η Εκκλησία προβάλλει αντιρρητικό λόγο και υπενθύμισε πως και για τα ισχύοντα βιβλία είχε διαφωνήσει, αλλά τότε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε υπόψη της τις διαφωνίες της.

"Το σχολείο πρέπει να είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο και ουδέτερο" τόνισε ο κ.Φίλης.

Έθεσε το ερώτημα εάν είναι ευθύνη της πολιτείας να αποφασίσει πότε και ποιο μάθημα θα γίνεται στο σχολειο ή θεσμών όπως της Εκκλησίας και σημείωσε πως δεν άκουσε ουσιαστική πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (αναφερόμενος ειδικά στο ΠΑΣΟΚ) που διαφωνούν.

Αναρωτήθηκε γιατί αντιδρά η Εκκλησία, σχολιάζοντας ότι αυτό συμβαίνει πάντα όταν υπάρχουν ώριμες κοινωνικές αλλαγές. Ακριβώς όμως, όπως είπε, επειδή είναι ώριμες προχωρούν και η Εκκλησία επειδή ξέρει ότι πρέπει να λειτουργήσει με στόχο την ενότητα του λαού δεν επιμένει στην αντίδραση της. "Μπορεί να επιμένουν κάποιοι, αλλά όχι η μεγάλη πλειοψηφία", είπε.

Υπενθύμισε μάλιστα τις αντιδράσεις της Εκκλησίας στις ταυτότητες και παλιότερα το νέο οικογενειακό δίκαιο, τις αμβλώσεις και τον πολιτικό γάμο, αλλά και ακόμη παλιότερα στην αναγνώριση του δικαιώματος των μαρτύρων του Ιαχωβά να δηλώσουν αντιρρησίες συνείδησης.

Αισθηση προκάλεσε όταν δήλωσε πως το υπουργείο Παιδείας μετά από τόσα χρόνια είναι έτοιμο να εφαρμόσει το νόμο Γιαννάκου, χαιρετίζοντας την πρώην υπουργό που παρακολουθούσε τη συζήτηση.

Χαρακτήρισε επίσης τήρηση του μνημονίου το νόμο Διαμαντοπούλου, που υποσχέθηκε να επαναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την κατάσταση στα σχολεία

Ο κ., Φίλης ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του δημόσιου σχολείου και γενικότερα της δημόσιας εκπαίδευσης προϋπόθεση εξόδου της χώρας από την κρίση
«Το άνοιγμα των σχολείων πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Μετά από πολλά χρόνια τα σχολεία άνοιξαν με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στην ώρα τους. 24.000.000 αντίτυπα σχολικών βιβλίων είχαν αποσταλεί στα σχολεία από τον Ιούλιο. Μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου είχαν προσληφθεί περίπου 12.000 αναπληρωτές, για πρώτη φορά μέσω ΑΣΕΠ όταν την αντίστοιχη ημερομηνία το 2012-2013 μόλις 1.431 αναπληρωτές.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνησή μας εξασφάλισε 21000 περίπου πιστώσεις για αναπληρωτές, θα συνεχίσουμε τους απαραίτητους διορισμούς μέχρι την πλήρη κάλυψη των αναγκών, εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου.
Για πρώτη φορά προτεραιότητα στις προσλήψεις για την Ειδική Αγωγή. Για το σχολικό έτος 2016-2017 ιδρύουμε 538 νέα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 23 νέες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.»

Σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς ο κ. Φίλης έκανε γνωστό ότι έχει καταθέσει τους θεσμούς ολοκληρωμένη μελέτη για την αναγκαιότητα 20.000 διορισμών στην επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από του χρόνου με νέο σύστημα διορισμών.
«Σπάει από τη φετινή χρονιά το καθεστώς αδιοριστίας με το διορισμό 470 εκπαιδευτικών διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008.
Η σταδιακή αύξηση των δημοσίων κονδυλίων για την παιδεία είναι αναγκαία προκειμένου η Ελλάδα να συγκλίνει με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η αύξηση των δαπανών θα παρακολουθήσει τη γενικότερη πορεία αύξησης του ΑΕΠ. Επί του παρόντος σταματήσαμε την κατρακύλα των δημόσιων δαπανών στο 2,8 % του ΑΕΠ όταν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου προέβλεπε ότι το 2018 θα συρρικνώνονταν ακόμη περισσότερο 1,9% του ΑΕΠ. Και τι μας λέει τώρα ο κ. Μητσοτάκης; Ότι είναι εύκολο, υπερβαίνοντας τους στόχους του μνημονίου, δηλαδή, χωρίς να του το ζητάνε οι θεσμοί, να κάνει περικοπές από την υγεία και την παιδεία κατά 700-800 εκ ευρώ. Πρόκειται, για πρόκληση τεραστίων διαστάσεων, για ευθεία ομολογία ότι η ΝΔ, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, έχει πλέον ως κεντρικό πολιτικό της στόχο τη συντριβή του κοινωνικού κράτους» ολοκήρωσε σχετικά ο κ Φίλης