Ελλάδα

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Τιτάνια η μάχη με τις αναζοπυρώσεις - Κάηκε η Παναγία των Καταφυγίων στη Ζάχολη

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Τιτάνια η μάχη με τις αναζοπυρώσεις - Κάηκε η Παναγία των Καταφυγίων στη Ζάχολη
Στις φλόγες για δεύτερη μέρα το Ξυλόκαστρο, μάχη με διάσπαρτες εστίες δίνουν οι άνδρες της πυροσβεστικής, διαδοχικά μηνύματα από το 112.

Η μάχη με την φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας συνεχίζεται με αδιάκοπο ρυθμό, συμπληρώνοντας ένα 24ωρο από την εκδήλωσης της πρώτης εστίας. Από το πρωί επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγώνα να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο κόντρα στις διαρκείς αναζωπυρώσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα, ενισχύθηκαν περαιτέρω τα εναέρια μέσα που συνδράμουν. Συγκεκριμένα, από αέρος επιχειρούν 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα (τα δύο για συντονισμό).

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Ξυλοκάστρου κ. Τσιώτου, το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από 20 χιλιόμετρα. «Καίγεται όλος ο δήμος» πρόσθεσε.

fotia xylokastro 1508a 

Κάηκε η εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων στη Ζάχολη Ξυλοκάστρου (video-φώτο)

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από το πέρασμα της φωτιάς καθώς εκτός από καταστροφές σε σπίτια έχουμε και ζημιές σε εκκλησία. Σύμφωνα με το korinthos-tv η ιστορική εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων στη Ζάχολη κάηκε ολοσχερώς. Ο ναός της «Παναγίας Καταφυγιώτισσας» Ζάχολης ήταν ένα από τα πιο μοναδικά βυζαντινά μνημεία της περιοχής, που δεσπόζει  στα βράχια του βουνού, σε βάθος 40 μέτρων. Ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται το 1782 από την ανάγκη των κατοίκων του χωριού να αποφύγουν τους διωγμούς των Τούρκων. Ζώντας κρυφά μέσα στους βράχους, τους γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσουν έναν λατρευτικό τόπο, στον οποίο θα μπορούσαν να προσευχηθούν, να πουν το παράπονα, τις αγωνίες και να εκφράσουν την ελπίδα τους για ελευθερία. Ως προστάτιδά τους επέλεξαν την Παναγία, αφιερώνοντάς της τον ναό, που παραδόθηκε στις φλόγες της καταστροφικής φωτιάς. 

korinthos tv ab87d

Θρήνος για τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων που προσπάθησαν να σώσουν συγχωριανούς και περιουσίες

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Ξυλοκάστρου στο Dnews το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από 20 χιλιόμετρα  «Ήμασταν όλοι πιεσμένοι. Τα παιδιά πάντα βοηθούσαν, όπως κι άλλα παιδιά του χώρου. Είχαν έρθει με τα μηχανάκια τους. Πήραμε την απόφαση να μπούμε μέσα στο πυροσβεστικό και να φύγουμε, εκείνοι έφυγαν με τα μηχανάκια σε άλλη κατεύθυνση και χάθηκαν τα ίχνη τους. Θρήνος και κόλαση, δεν έχω κάτι άλλο να πω. Δυο νέοι άνθρωποι που έχουν μικρά παιδιά, έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους. Ήμασταν σαν αδέρφια, ότι και να τους ζητούσα με βοηθούσαν», αναφέρει στο Dnews.

6325353_3f16e.jpg

Οι δύο άνδρες, 35 και 40 ετών, εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι σε μαντρί έξω από το χωριό Άνω Πιτσά κοντά στο Ελληνικό το πρωί της Δευτέρας οι. Τα θύματα ήταν κάτοικοι του χωριού, Ανώ Πιτσά, που με γενναιότητά προσπάθησαν να προστατέψουν τον τόπο τους. Τελευταία φορά έδωσαν σημάδια ζωής την Κυριακή στις 21.30, όποτε έστειλαν βίντεο από το σημείο όπου βρίσκονταν.

Η αδελφή του ενός θύματος μιλώντας στην εκπομπή «Live You» αναφέρθηκε στις τραγικές ώρες που ακολούθησαν από τις 9 το βράδυ χθες που οι δύο άντρες, 35 και 40 ετών ήταν αγνοούμενοι.

6325351_63eb2.jpg

«Δεν υπήρχε καμία οργάνωση και κανείς δεν τους έψαχνε», είπε και πρόσθεσε ότι ο αδελφός της άφησε πίσω του τρία παιδιά και ο άλλος θα αποκτούσε το τρίτο του σε 20 μέρες.

«Τους περικύκλωσε η φωτιά. Το πυροσβεστικό έφυγε και τους είπαν να απομακρυνθούν αλλά αποφάσισαν να μείνουν», σημείωσε η αδελφή του θύματος προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των σορών.

4473sooc1727696294 23584

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο άνδρες προσπάθησαν να πλησιάσουν με τα μηχανάκια τους από το χωριό Ελληνικό, την περιοχή που ήταν το μαντρί του φίλου τους.

6325364_92c07.jpg

Νέο 112

Με νέο 112 οι κάτοικοι των περιοχών Χελυδόρεο και Ζάχολη του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης καλούνται να εκκενώσουν προς την Επαρχιακή Οδό Καρυάς - Τρικάλων Κορινθίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά στο Ξυλόκαστρο καίει χωρίς ενιαίο μέτωπο αλλά με πολλές ενεργές εστίες. Αυτή την ώρα στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι εναέριες δυνάμεις αυξάνονται καθώς επιχειρούν 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δυο συντονιστικά.

WhatsApp_Image_2024-09-30_at_9.49.11_AM_14f02.jpeg

Νωρίς το πρωί εστάλη 112 στην περιοχή Πύργο, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν προς την Λυγιά.

{https://x.com/112greece/status/1840672418815242742?s=48&t=ssVhuhw1NCkUfx9kNT6-UQ}

H φωτιά στο Ξυλόκαστρο όπως φαίνεται από την Ακράτα 

{https://www.youtube.com/watch?v=I7jlWQjkWQ4}

4474sooc1727696301 2737a

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Νέο μήνυμα 112 για τέσσερις οικισμούς

Γύρω στις 3:30 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά και Ρέθι.«Αν βρίσκεστε σε αυτές τις περιοχές, απομακρυνθείτε προς Σοφιανά και Ρέθι», έγραφε το μήνυμα του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής του Ξυλοκάστρο. Τα μέτωπα που έχουν αναζωπυρωθεί βρίσκονται στο χωριά Πύργος, Βρυσούλες, Ροζενά, Κουμαριές και Ευρωστίνα.\

Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας προς τους πολίτες για τον καπνό

 Από το πύρινο μέτωπο αναδύεται νέφος επιβλαβών ουσιών για τον άνθρωπο που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό οφθαλμών και δέρματος, αλλά κυρίως αναπνευστικά συμπτώματα όπως ο βήχας και η δύσπνοια. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας συστήνει ισχυρά οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και όσοι έχουν ιστορικό με αναπνευστικά προβλήματα και καρδιοπάθειες, να κατευθυνθούν σε ασφαλές μέρος και να αποφύγουν την έκθεση στο νέφος καπνού. Σε περίπτωση που απαιτηθεί, καλέστε τον θεράποντα ιατρό σας ή επισκεφτείτε τη πλησιέστερη μονάδα υγείας.

NETWORK