Παιδεία

Ευρωπαϊκός τεχνολογικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας

Ευρωπαϊκός τεχνολογικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας
Την επίσημη έναρξη του ευρωπαϊκού κόμβου για την τεχνολογική συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ASEM - Cooperation for Science, Technology and Innovation (CCSTI) και με έδρα την Αθήνα, σήμανε σήμερα η 2η Ημερίδα ASEM που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας του Πεκίνου, υπό την αιγίδα του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Εξωτερικών και της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
 
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, Κώστας Φωτάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ξου Τζιανπέι.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φωτάκης επεσήμανε πως η ημερίδα αυτή σηματοδοτεί την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αποτελέσει η χώρα πόλο στήριξης για την ευρω-ασιατική συνεργασία σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, με την ίδρυση γραφείου ASEM στην Αθήνα και σε συνεργασία με την πόλη του Πεκίνου. Τόνισε επίσης, ότι οι πολύπλευρες συνεργασίες που προωθεί το ASEM θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στο πλαίσιο της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Επιπλέον, ο αν. υπουργός πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση ορίστηκε, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο για την καθιέρωση κοινών πρωτοβουλιών αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ίδρυση ερευνητικού κέντρου-παρατηρητηρίου για τη συλλογή δεδομένων σεισμολογικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας, ενώ σχεδιάζεται και η ίδρυση επιστημονικού τεχνολογικού πάρκου στην περιοχή της Αττικής, με στόχο τη διευκόλυνση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ των ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της πόλης του Πεκίνου, Ζου Σιλόνγκ, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην ανάγκη για καινοτομία και ανάπτυξη πέρα από τα σύνορα, ως τη βασική φιλοσοφία που διέπει το ASEM.