Παιδεία

ΣτΕ: Πράσινο φως στην επιλογή σημαιοφόρων με κλήρωση

ΣτΕ: Πράσινο φως στην επιλογή σημαιοφόρων με κλήρωση
Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με γνωμοδότηση την επιλογή των σημαιοφόρων με κλήρωση στα Δημοτικά Σχολεία ενώ το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αναφέρει ότι  το Π.Δ. του υπουργού Παιδείας «επιτρέπει την, χωρίς κριτήρια, παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού»

Το ΣτΕ εξέδωσε γνωμοδότηση (υπ΄ αριθμ 140/2017, πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η πάρεδρος Μαρία Παπαδημήτρη) για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οργάνωση και λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, που κατατέθηκε ενώπιον του για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Οι σύμβουλοι επικράτειας στη γνωμοδότησή τους, εκτός από την κλήρωση για την σημαία, επισημαίνουν πως από τις διατάξεις του επίμαχου προεδρικού διατάγματος προκύπτει ότι ότι οδεύει προς κατάργηση ο εκκλησιασμός ενώ παράλληλα θέτουν ζητήματα σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, τις εκδηλώσεις κατά τη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών και άλλες διατάξεις.

Η κλήρωση για τους σημαιοφόρους

Το Συμβούλιο της Επικράτειας ενέκρινε την επιλογή των σημαιοφόρων, παραστατών, κ.λπ. στα  Δημοτικά σχολεία δια κληρώσεως δύο φορές το χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ και συγκεκριμένα το άρθρο 3 παράγραφος: «Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Σημαιοφόροι ορίζονται δυο μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, ο ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και ο άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.