Παιδεία

Βάσεις 2019: Οι πρώτοι των πρώτων - Ιστορίες που εμπνέουν και τα μυστικά της επιτυχίας

βάσεις 2019 photo: eurokinissi βάσεις 2019 photo: eurokinissi
Έφτασε η μεγάλη ημέρα που όλοι όσοι πήραν μέρος στον μεγάλο αγώνα δρόμου των Πανελληνίων εξετάσεων 2019 περίμεναν για να δουν αν και κατά πόσο οι προσπάθειες και οι θυσίες που έκαναν όλους τους προηγούμενους μήνες απέδωσαν καρπούς.

Ύστερα από κόπο, ώρες μελέτης αλλά και αγωνίας για πάρα πολλούς μαθητές ήρθε η δικαίωση με την ανακοίνωση των βάσεων 2019.  Κάποιοι, μάλιστα, όχι απλώς μπήκαν στο μονοπάτι πραγμάτωσης των ονείρων τους αλλά «εισέβαλαν» με ...φόρα στις σχολές τις προτίμησή τους. Δείτε παρακάτω μερικές μόνο περιπτώσεις από τις πολλές που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση και κίνητρο μελέτης για την επόμενη φουρνιά μαθητών: 

tsitsari triantafilou 1021x580 compressor

Μητέρα τεσσάρων παιδιών από την Κοζάνη εισέρχεται στο Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Πτολεμαΐδα και μάλιστα... πρώτη. 

H 44χρονη Σωτηρία Τσίτσαρη - Τριανταφύλλου, μητέρα τεσσάρων παιδιών, επέλεξε το νεοσύστατο τμήμα Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα προκειμένου, όπως λέει, να βρίσκεται κοντά στα παιδιά της. Έλαβε τη μεγάλη απόφαση να φοιτήσει στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης προκειμένου να καταφέρει ό,τι δεν μπόρεσε στη νεανική της ηλικία. Δύο από τα παιδιά της, ήδη, σπουδάζουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ο γιος της, το τρίτο παιδί της οικογένειας, ετοιμάζεται φέτος για τις πανελλαδικές, με στόχο να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει δημοσιογράφος. 

Την 4η θέση στη Σχολή Στρατιωτικής Ιατρικής καταλαμβάνει μαθητής του 4ου ΓΕΛ από τον Κρόκο Κοζάνης, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, ο οποίος κατόρθωσε να γράψει 19,9 στα Μαθηματικά, χωρίς καμία φροντιστηριακή βοήθεια!

Το δικό του όνειρο κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ο Δημήτρης Βόγδος, μαθητής του 4ου ΓΕΛ από τον Κρόκο Κοζάνης, ο οποίος συγκέντρωσε 19.253 μόρια και εισέρχεται 4ος στη Σχολή Στρατιωτικής Ιατρικής. Ο Δημήτρης Βόγδος, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την προσπάθειά του καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και τα συναισθήματα ικανοποίησης που νιώθει για την επιτυχία του. «Θέλω να πω σε όσους δοκιμάζουν τον εαυτό τους στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια που κάνουν», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη χαρά που σκόρπισε η είδηση της επιτυχίας του στους γονείς και τα αδέλφια του.

Σε ό,τι αφορά, δε, την επιλογή του, εξήγησε πως είναι πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του, που τον οδήγησε στη Στρατιωτική Ιατρική, η οποία, όπως τονίζει, «συνδυάζει την Ιατρική με άλλα χαρακτηριστικά».

2dec16dbc838428041bf39bfa4e0c87f XL compressor

Την υψηλότερη βαθμολογία στα ΕΠΑΛ με 19.435 μόρια πέτυχε η 47χρονη Σμαράγδα Λιάτσικου, η οποία είναι συνδικαλίστρια στον τομέα της Υγείας και εργαζόμενη σε ιδιωτική κλινική του Βόλου. 

Συγκέντρωσε 19.435 μόρια, αν και παντρεμένη με δύο παιδιά, εργαζόμενη σε ιδιωτική κλινική και συνδικαλίστρια στον τομέα της Υγείας, έχοντας δηλαδή πολλούς ρόλους.Η ίδια ήταν ευτυχισμένη για το γεγονός ότι ο στόχος της επετεύχθη και δεν είναι άλλος από την εισαγωγή της σε Σχολή Ιατρικής, ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα της.

«Ευχαριστώ τους ανθρώπους που με βοήθησαν και τους συναδέλφους μου. Ήταν αυτοί που στην κυριολεξία μου κρατούσαν το βιβλίο και με στήριζαν ψυχολογικά. Ό,τι και να πω είναι λίγο» τόνισε η Σμαράγδα Λιάτσικου.

Η 47χρονη, που από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά θα έχει έναν ακόμα ρόλο να φέρει εις πέρας, αυτόν της φοιτήτριας, σύμφωνα με το e-thessalia.gr, είναι μητέρα δύο παιδιών, ο γιος της είναι 21 ετών και η κόρη της 19 χρόνων.

Ο στόχος της, όπως επισήμανε στη «Θ», είναι η εισαγωγή της στην Ιατρική της Λάρισας και επετεύχθη με πρωτιά.

5452 compressor

Πρώτη στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με 19.422, είναι η 18χρονη Πηνελόπη Ξένου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν κρύβει τη χαρά της για την πρωτιά και την εισαγωγή της στην πρώτη της επιλογή. Η 18χρονη, που φοιτούσε στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη είχε αυστηρό πρόγραμμα καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. «Ήμουν αυστηρή με τον εαυτό μου. Δεν είχα ελεύθερη μέρα αλλά δεν διάβαζα ποτέ βράδυ. Δεν ξενύχτησα με τα βιβλία. Τηρούσα ένα πρόγραμμα. Έβγαινα κάθε Σάββατο», σημειώνει.

Φιλοδοξία της νέας φοιτήτριας της Νομικής, μετά τις σπουδές της, είναι να ασχοληθεί με τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αν και είναι νωρίς ακόμη, με ενδιαφέρει πολύ ο τομέας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέλω να εξετάσω πτυχές που έχουν σχέση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει. Ποιο ήταν το κίνητρό της; «Το απόλυτο κίνητρο ήταν η νέα αρχή στη ζωή μου. Άφησα το σχολείο και η μετάβαση στο Πανεπιστήμιο ήθελα να είναι σε μία σχολή που αγαπώ, σε ένα αντικείμενο που θα με κάνει ευτυχισμένη. Έτσι σκέφτηκα ότι πρέπει να διαβάσω πολύ για να φτάσω στο στόχο μου. Θέλω να πω σε όλους τους μαθητές που ετοιμάζονται για πανελλαδικές του χρόνου, ότι η Γ΄Λυκείου είναι μεγάλος αγώνας αλλά αξίζει η προσπάθεια, όταν κατακτάς τον στόχο σου».

Από το 27ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης στην Τούμπα, δεύτερος στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία (ΠΑΜΑΚ) πέρασε ο Νικόλαος Ναλμπάντης, ο οποίος με 18.400 μόρια ήταν σίγουρος ότι θα εισαγόταν στη σχολή της επιλογής του. Αν και είχε σταματήσει το γυμναστήριο μετά τα Χριστούγεννα, κράτησε τις εξόδους τρεις μέρες την εβδομάδα. «Διάβαζα τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα και είχα 12 ώρες φροντιστήριο την εβδομάδα. Όμως έβγαινα να διασκεδάσω με τους φίλους Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Νομίζω τελικά ότι η οργάνωση της μελέτης και η κατανόηση την ώρα του διαβάσματος βοηθάει πραγματικά», σημειώνει.

Πρώτος "έκοψε το νήμα" στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Λευτέρης Βασιλάκης, με τον...περήφανο πατέρα του να μοιράζεται τον ενθουσιασμό του για την μεγάλη επιτυχία μέσω social media.

 69005097 388517065130628 7637495868643344384 n compressor

metsovioeva compressor

Στα Χανιά η Εύα Φραγκονικολάκη, μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Χανίων, με 19.142 μόρια - την μεγαλύτερη βαθμολογία στο νομό Χανίων - εισάγεται 4η στην σχολή Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, η Εύα από τα μέσα Ιουλίου, ταξίδεψε στην Αθήνα για να "ετοιμάσει" το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην ζωή της μιας και με βάση την βαθμολογία της ήταν σίγουρη για την εισαγωγή της στην Σχολή της επιλογής της. Κατάφερε να βρει σπίτι - κάτι που μοιάζει "βουνό" για αρκετούς φοιτητές ειδικά των Χανίων, λόγω της λαίλαπας του Airbnb - και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα αναχωρήσει και πάλι για την πρωτεύουσα για να εξοπλίσει το νέο της σπίτι.

Η Εύα, δεν θα είναι όπως σημειώνει σε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον καθώς αρκετοί φίλοι της έχουν "περάσει" σε σχολές στην Αθήνα ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που αφήνει πίσω της.

"Με πιάνει μια μελαγχολία που θα φύγω από τον τόπο μου, που θα "σπάσουν" παρέες αλλά από την άλλη μεριά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου που πιστεύω οτι θα είναι όμορφο, τουλάχιστον έτσι έχει φανεί μέχρι τώρα", σημείωσε στο Flashnews.gr η Εύα αναφερόμενη στα πρώτα συναισθήματα που της δημιουργεί η συνειδητοποίηση της νέας σελίδας που ανοίγει στη ζωή της.

arxontakis 190827 141442 compressor

Ο Μανώλης Αρχοντάκης, είδε τους κόπους του να ανταμοίβονται καθώς κατάφερε να εισαχθεί στην σχολή της επιλογής του

Ο Μανώλης, ήταν μαθητής του 2ου Λυκείου Χανίων και με συστηματικό διάβασμα συγκέντρωσε 19.140 μόρια, στο δεύτερο πεδίο, οπότε και πέτυχε την εισαγωγή του στην σχολή Ικάρων στο τμήμα των ιπτάμενων.

Ο ίδιος δήλωσε στο flashnews.gr, ότι είναι πολύ χαρούμενος που κατάφερε να εισαχθεί, στην πρώτη του επιλογή και μάλιστα μπήκε πρώτος στο τμήμα.

Όπως αναφέρει, ήθελε από το νηπιαγωγείο κιόλας, να γίνει πιλότος και είναι περήφανος που θα κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

8525827081a63b6f7644fd62f28739af L compressor

Η Μαρία Τσαμαδιά του 5ου Γενικού Λυκείου Λαμίας, ήταν η μαθήτρια που «έσπασε τα κοντέρ» στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου και με την επίδοσή της είχε πει στο LamiaReport, ότι στοχεύει στην Οικονομική Σχολή της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), μία από τις υψηλότερες σε βάσεις στο φετινό μηχανογραφικό.

Η Μαρία πήγε εξαιρετικά και στα αγωνίσματα και κατάφερε να περάσει στην 2η θέση από τους υποψηφίους των ημερήσιων ΓΕΛ που διεκδικούσαν τις 11 πολύτιμες θέσεις!

«Ο στόχος επετεύχθη! Το Οικονομικό της ΣΣΑΣ ήταν από την αρχή ο στόχος μου και νομίζω ότι και η τελική σειρά δικαίωσε την προσπάθεια μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, στους καθηγητές μου στο Φροντιστήριο Ανταχόπουλου – Ψυχογιού, στους καθηγητές μου στο 5ο Λύκειο και στους ανθρώπους που με προετοίμασαν για τα αγωνίσματα, τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κκ Φώτη Παπίστα, Ηρακλή Οικονόμου και Άκη Ανανιάδη».