Παιδεία

Τουριστικές σχολές σε Ρέθυμνο, Ρόδο για ξένους φοιτητές

Τουριστικές σχολές σε Ρέθυμνο, Ρόδο για ξένους φοιτητές Τουριστικές σχολές σε Ρέθυμνο, Ρόδο για ξένους φοιτητές
Τουριστικές σχολές σε Ρέθυμνο, Ρόδο για ξένους φοιτητές Με δύο πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού, το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Τουρισμού, επιχειρεί κάλεσμα σε φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον σε περιφερειακά Ιδρύματα, αλλά και να ενισχύσει την αυτοχρηματοδότησή τους, καθώς η φοίτηση θα απαιτεί δίδακτρα.

Τα δύο τμήματα με αντικείμενο τον τουρισμό και τη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν, πολύ πιθανόν από του χρόνου, στο Ρέθυμνο και τη Ρόδο, δύο πόλεις που αποτελούν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Τα Πανεπιστήμια Κρήτης (Ρέθυμνο) και Αιγαίου (Ρόδος) έχουν τις υποδομές, σύμφωνα με το υπουργείο, να φιλοξενήσουν προπτυχιακά προγράμματα τετραετούς φοίτησης, τα οποία σε πρώτη φάση θα απευθύνονται σε 50 με 70 σπουδαστές εκτός Ε.Ε., και το ύψος των διδάκτρων θα οριστεί από τα ίδια τα Ιδρύματα.

Σχετικά με το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί από τους αλλοδαπούς φοιτητές, ο κ. Λοβέρδος τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για μεταπτυχιακό τμήμα με θέμα τον ορυκτό πλούτο και 20 θέσεις διαθέσιμες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 90 φοιτητές του εξωτερικού, με την πλειοψηφία να προέρχεται από την Αφρική.

Παράλληλα, τα δύο τμήματα θα διδάσκονται και στην ελληνική γλώσσα, καθώς στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο και να απευθύνονται στους Ελληνες φοιτητές χωρίς δίδακτρα. Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι το υπουργείο έχει ήδη έτοιμη τη σχετική νομοθετική ρύθμιση και πλέον η λειτουργία των τμημάτων από την επόμενη ακαδημαϊκή χρόνια, μέσα στο 2015, αφορά το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» τις διαδικασίες τα ίδια τα Ιδρύματα.

Αντίστοιχα τμήματα Φιλοσοφικής και Ναυτιλιακών ετοιμάζονται και στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Θράκης και Αιγαίου, ενώ ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι τα Ιδρύματα που έχουν αυτή τη λογική θα στηριχθούν θεσμικά και οικονομικά από το υπουργείο Παιδείας.