Παιδεία

Βάσεις 2024: Η ανάλυση Στρατηγάκη για Ιατρική, Νομική και Πολυτεχνείο

Βάσεις 2024: Η ανάλυση Στρατηγάκη για Ιατρική, Νομική και Πολυτεχνείο
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής Μηχανογραφικών, πάμε πρόσω ολοταχώς για τις Βάσεις 2024.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ κατέθεσαν τα Μηχανογραφικά τους, επέλεξαν τις σχολές που τους ενδιαφέρουν και πλέον αδημονούν για την ανακοίνωση των Βάσεων 2024 που δρομολογείται για τα τέλη Ιουλίου με πιθανότερη ημερομηνία την Δευτέρα 29 Ιουλίου. 

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στρατής Στρατηγάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ έκανε τις τελικές του εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν οι Βάσεις Εισαγωγής σε 30 δημοφιλή πανεπιστημιακά τμήματα που κάθε χρόνο προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Όπως τόνισε ο κ. Στρατηγάκης οι εκτιμήσεις για τις φετινές Βάσεις δείχνουν ότι θα έχουμε σημαντικές πτώσεις στα τέσσερα επιστημονικά πεδία απότοκο των απαιτητικών θεμάτων στα οποία κλήθηκαν να εξεταστούν οι υποψήφιοι στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα με την θεαματικότερη πτώση έως και 600 μόρια να καταγράφεται στο 2ο πεδίο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις εκτιμήσεις Στρατηγάκης που εν πολλοίς επιβεβαιώνουν ότι φέτος θα δούμε ανατροπές στα μόρια των δημοφιλών σχολών (Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνεία και Διοικητική Επιστήμη - Τεχνολογία) καθώς η εισαγωγή σε αυτές επηρεάζεται σημαντικά από τις χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων. 

Στο 1ο πεδίο που μεταξύ άλλων δεσπόζουν η Νομική, η Ψυχολογία και τα τμήματα Φιλολογικών Σπουδών αναμένεται να σημειωθεί πτώση αλλά όχι σημαντική ώστε οι υποψήφιοι να ανησυχήσουν. Όπως τόνισε η πτώση των Βάσεων στα τμήματα αυτού του πεδίου θα είναι οριακή τύπου 60 με 130 μόρια κάτω από τα περσινά δεδομένα.

Στο 2ο πεδίο αναμένονται σημαντικές και αξιοσημείωτες αλλαγές καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις για πτωτική τάση των Βάσεων Εισαγωγής στις δημοφιλείς Σχολές των Πολυτεχνείων όχι μόνο θα επιβεβαιωθούν αλλά θα προκαλέσουν και εκπλήξεις με τις σχολές αυτές να υποχωρούν έως και 600 μόρια με το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών να αγγίζει πτώση που φτάνει στα 420 μόρια. Η κακή εικόνα των επιδόσεων στη Φυσική αντιστρέφεται από τη Χημεία και τη Βιολογία, όπου έχουμε και λιγότερους κάτω από τη βάση και περισσότερους αριστούχους σε σχέση με πέρυσι. 

Στον αντίποδα έχουμε τις Ιατρικές Σχολές που ναι μεν θα καταγράψουν αύξηση όμως αυτή αναμένεται της τάξης των 50 περίπου μορίων καθώς οι υποψήφιων για αυτές αν και δυσκολεύτηκαν σε Φυσική εντούτοις ισοφάρισαν τις βαθμολογίες σε Χημεία και Βιολογία γεγονός που οδηγεί σε οριακή άνοδο.

Τέλος έχουμε τις σχολές του 4ου πεδίου (Οικονομικά, Πληροφορική, Τμήματα Διοίκησης) που προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων καθώς απαρτίζονται από τμήματα που προσφέρουν ελκυστικό πρόγραμμα σπουδών και πτυχία με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Το κορυφαίο Τμήμα αυτού του πεδίου είναι αναμφίβολα το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που θα καταγράψει άνοδο 250 μορίων. Επί της ουσίας στο πεδίο αυτό θα δούμε πάνω κάτω τις ίδιες βάσεις με πέρυσι με μικρές αυξομειώσεις στις σχολές υψηλών βαθμολογιών.

.