Παιδεία

Σχολεία 2024: Η αλλαγή στην Πληροφορική και η ανατροπή με το Πιστοποιητικό

Σχολεία 2024: Η αλλαγή στην Πληροφορική και η ανατροπή με το Πιστοποιητικό
Τι αλλάζει από φέτος στο μάθημα της Πληροφορικής στα Γυμνάσια.

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους μαθητές Γυμνασίου καθώς από την φετινή σχολική χρονιά 2024-25 που ξεκινά την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, επιστρέφοντας στα σχολεία θα δουν μια σειρά από αλλαγές στο μάθημα της Πληροφορικής. 

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας σχεδίασε και υλοποιεί την πλήρη αναδιαμόρφωση του μαθήματος της Πληροφορικής και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου θέλοντας να προσφέρει στους μαθητές όλες τις δεξιότητες και τις γνώσεις που πρέπει να έχουν για την χρήση υπολογιστών αλλά γενικότερα για τον κόσμο του διαδικτύου βασιζόμενοι στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επικαιροποίηση του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων Πληροφορικής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα νέα βιβλία πληροφορικής και για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου θα είναι διαθέσιμα από φέτος σε ψηφιακή μορφή και σε έγχαρτη από την επόμενη σχολική χρονιά 2025-2026. Με τα σχολικά βιβλία οι μαθητές θα γνωρίσουν διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, τα βασικά στάδια επίλυσης προβλήματος με τη χρήση υπολογιστή, τη δημιουργία και εκτέλεση προγράμματος και θα ασχοληθούν με τη δημιουργία πολυμεσικής εφαρμογής. Επίσης, θα ασχοληθούν με την επίδραση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην επιστήμη, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής ενώ θα υπάρχει και ξεχωριστή αναφορά στα fake news και πώς να τα εντοπίζουν. 

Το νέο Πιστοποιητικό Πληροφορικής τύπου ECDL που ήρθε για να μείνει

Παράλληλα, από φέτος αναμένεται να υλοποιηθεί για πρώτη φορά και το νέο πιστοποιητικό Πληροφορικής τύπου ECDL που θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Βασικές αρχές computing, χειρισμό και ανάλυση δεδομένων, διαδίκτυο και δίκτυα, ηθικές/ κοινωνικές πτυχές και θα δίνεται στους μαθητές της Γ Γυμνασίου μαζί με το απολυτήριο. Σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης το νέου τύπου Πιστοποιητικό Πληροφορικής θα είναι ένα πιστοποιητικό δεξιοτήτων που θα λαμβάνουν οι μαθητές στο τέλος της Γ Γυμνασίου το οποίο θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους όχι μόνο σε επίπεδο χρήσης υπολογιστών, αλλά σε επίπεδο αλγοριθμικής σκέψης και κώδικα. Πηγές του Υπουργείου μιλώντας με το Dnews επιβεβαίωσαν ότι δρομολογείται αναμόρφωση του Πιστοποιητικού Πληροφορικής με σαφή στόχευση στην αλγοριθμική σκέψη συνδυαστικά με την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης πάνω σε γλώσσες προγραμματισμού για περαιτέρω ενίσχυση των δεξιοτήτων των μαθητών.

Εξάλλου όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας «Πρέπει να υπάρχει από τα σχολεία ένα πιστοποιητικό, , το οποίο θα παρέχεται δωρεάν, ώστε να ακολουθηθούν νέα προγράμματα σπουδών και να μεγεθυνθούν τα τμήματα σπουδών των σχολών ΤΠΕ». Ενώ λίγες μέρες αργότερα σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» είχε επισημάνει την ανάγκη ένταξης της αλγοριθμικής σκέψης στο σχολείο και τη θέσπιση ενός αναβαθμισμένου πιστοποιητικού δεξιοτήτων στην Πληροφορική .

Φαίνεται λοιπόν πως αυτές οι δύο επιδιώξεις συγκεράστηκαν με το νέο τύπου Πιστοποιητικό Πληροφορικής για το οποίο περιμένουμε νεότερες ανακοινώσεις ως προς το πλαίσιο υλοποίησης και απόκτησής του. Εξάλλου εξαρχής το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής είχε ανακοινωθεί ότι δύναται να επεκταθεί η πιστοποίηση του και σε άλλα ψηφιακά αντικείμενα, κατά τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται ο εμπλουτισμός και η εξέλιξη του.