Παιδεία

Χρήση κινητού στα Δημοτικά: Απαγόρευση αλλά χωρίς ποινή

Χρήση κινητού στα Δημοτικά: Απαγόρευση αλλά χωρίς ποινή
Η εγκύκλιος για τη λειτουργία των Δημοτικών αποκάλυψε τι πραγματικά θα ισχύσει για την χρήση κινητών στις τάξεις.

Οι μαθητές των Δημοτικών μετράνε αντίστροφα για την επιστροφή τους στα θρανία καθώς ο καθιερωμένος αγιασμός και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι προγραμματισμένος για την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Μια από τις αλλαγές της φετινής χρονιάς είναι και η απαγόρευση της χρήσης και κατοχής κινητού τηλεφώνου από τους μαθητές σε όλους του χώρους του σχολείου. Όπως ανακοινώθηκε εξάλλου από το Υπουργείο Παιδείας εφεξής απαγορεύεται η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής. 

Χρήση κινητού στα Δημοτικά: Το παράδοξο της απαγόρευσης 

Με σημερινή του εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας αποσαφηνίζει τι ισχύει για την απαγόρευση κατοχής και χρήσης κινητού στα Δημοτικά Σχολεία, ποιες είναι οι εξαιρέσεις ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δεν αναφέρεται κανενός είδους ποινή για τους παραβάτες.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο λειτουργίας για τα Δημοτικά 2024-25, οι  μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εντός των σχολικών χώρων – κτιρίων και υπαίθριων χώρων κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Στην παραπάνω απαγόρευση δεν εμπίπτει η χρήση ιατρικών εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, αποκλειστικά και μόνο κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης. Ο μαθητής μπορεί να έχει το κινητό τηλέφωνο εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του προκειμένου να το χρησιμοποιήσει μετά το πέρας των μαθημάτων.

Υπό το πρίσμα αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι για ακόμη μια φορά το πολυδιαφημιζόμενο μέτρο της απαγόρευσης εμφανούς χρήσης και κατοχής κινητού στα σχολεία επί της ουσίας παραμένει άνευ αντικρίσματος. Δηλαδή ο μαθητής που έχει κινητό και το χρησιμοποιεί στο σχολείο θα συνετιστεί αν του πάρει η διεύθυνση το κινητό και το επιστρέψει στο σχόλασμα; Αυτό είναι το κίνητρο για να αντιληφθεί ο μαθητής ότι δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να έχει κινητό μαζί του στο σχολείο; Έτσι θα καταπολεμηθεί το bullying που μαστίζει τις τάξεις και τα προαύλια;

Δείτε την σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ

 

 

NETWORK