Παιδεία

Σχολεία: Πώς οι γονείς θα πληρώνουν τις ζημιές των μαθητών στις τάξεις

Σχολεία: Πώς οι γονείς θα πληρώνουν τις ζημιές των μαθητών στις τάξεις
<>Οι γονείς θα πληρώνουν τις ζημιές των παιδιών στα σχολεία – «Αν δεν το κάνουν, θα πηγαίνει στην εφορία»

Τα μαθήματα στα σχολεία ξεκίνησαν με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία με ρητές εντολές να αφήσουν τα κινητά στο σπίτι ή κλειστά στην τσάντα τους, με νέο πλαίσιο απουσιών, αυστηρότερο ποινόλογιο ενώ εφεξής οι γονείς θα κληθούν να πληρώνουν τις ζημιές, που θα κάνουν τα παιδιά τους σε περιπτώσεις καταλήψεων ή βανδαλισμών.

Μάλιστα στο σχετικό ΦΕΚ για την λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων αποσαφηνίζεται το πλήρες πλαίσιο της επιβολής προστίμου στους γονείς των μαθητών που εμπλέονται σε βανδαλισμό ή καταστροφές υποδομών και εγκατάστασεων των σχολείων σε περίπτωσεις καταλήψεων.

Οι γονείς θα πληρώνουν τις ζημιές των παιδιών στα σχολεία – «Αν δεν το κάνουν, θα πηγαίνει στην εφορία»

Ειδικότερα προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις εκείνες, όπου αποδεδειγμένα η φθορά/καταστροφή, μερική ή ολική, σχολικών κτιρίων, χώρων και παραρτημάτων αυτών, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού εντός αυτών, αποδίδεται σε συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, ο/η τελευταίος/α ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/κηδεμόνα του/της ή τον/την ίδιο/ίδια αν είναι ενήλικος/η.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας καλεί τον ίδιο τον/την μαθητή/ τρια που είναι ενήλικος/η ή τον γονέα/κηδεμόνα στον οποίο/α αποδεδειγμένα αποδίδεται η ζημία και του ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσασε προθεσμία πέντε (5) ημερών.

Στην περίπτωση που δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να αποκαταστήσουν την ζημία, τότε η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας το γνωστοποιεί στον οικείο Δήμο ή στη σχολική επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023.

Ο Δήμος ή η σχολική επιτροπή οφείλει να ζητήσει και να λάβει τρεις (3) προσφορές για την αποκατάσταση της ζημίας και να διαλέξει την πιο οικονομική, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό.

Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στη σχολική μονάδα, τότε ο οικείος Δήμος ή η Σχολική Επιτροπή που επιβαρύνθηκε με την σχετική δαπάνη καλείται να αποστείλει το αποδεικτικό εξόφλησης είτε στον/στην ενήλικο/η μαθητή/τρια ή στους γονείς/κηδεμόνες του/ της.

Τους καλεί εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών να καταβάλουν το ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό του Δήμου ή της Σχολικής Επιτροπής και γνωστοποιώντας τους, ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση μη καταβολής του θα υπάρξει σχετική βεβαίωση οφειλής από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου και είσπραξή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4978/2022.

Σε περίπτωση άρνησης, η σχετική δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.

Δείτε αναλυτικά τι ορίζει το ΦΕΚ εδώ

Μάλιστα το πλαίσιο αυτού του προστίμου είχε προαναγγείλει και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή αναφέροντας ότι, «Με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται όλες οι παραβάσεις, μέσω της εφορίας, θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που θα προκαλούν τα παιδιά τους».  Πρόσθεσε ότι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να καταβάλλουν τα χρήματα οι ίδιοι στο σχολείο, χωρίς στην περίπτωση αυτή να τους βεβαιωθεί το πρόστιμο. Διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους γονείς αφορούν περιπτώσεις που δεν έχουν να κάνουν με τη συνήθη φθορά που προκαλείται σε ένα σχολείο, αλλά με βανδαλισμούς.

 

NETWORK