Παιδεία

Όσα ξέρουμε για το Sports Pass των 300 ευρώ - Οι κόφτες που εξετάζονται

Όσα ξέρουμε για το Sports Pass των 300 ευρώ - Οι κόφτες που εξετάζονται Φωτογραφία: INTIME
Sports Pass: Πότε θα καταβληθεί το «μαθητικό» voucher των 300 ευρώ - Τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά και θα αφορά περίπου 35.000 μαθητές

Ο πρώτος μήνας έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά συμπληρώνεται σε λίγες μέρες. Εκτός από τις αλλαγές στα μαθήματα, το απουσιολόγιο και την αυστηροποίηση των ποινών για μαθητές με παραβατική συμπεριφορά, το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει και ένα νέο voucher, το Sport Pass, που απευθύνεται αποκλειστικά στους μαθητές της Α Γυμνασίου στους οποίους και θα δοθεί ένα κουπόνι ύψους 300 ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την εγγραφή τους σε αθλητικό σωματείο και την ενασχόλησή τους με το άθλημα της επιλογής τους.

Τα κριτήρια για το αθλητικό voucher των 300 ευρώ για τους μαθητές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews, το Sport Pass, που θα δοθεί φέτος για πρώτη φορά στους μαθητές της πρώτης τάξης του Γυμνασίου αποτελεί μια από τις παροχές που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της γενικότερης στόχευσης του για ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανάδειξη του αθλητισμού στην κοινωνία. Το αρμόδιο Υπουργείο αυτό το διάστημα επεξεργάζεται μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία το πλαίσιο, την πλατφόρμα αλλά το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ενεργοποιηθεί και θα υλοποιηθεί η παροχή του αθλητικού voucher των 300 ευρώ με την υποσημείωση όμως ότι δεν θα δοθεί οριζόντια στους μαθητές της Α Γυμνασίου αλλά αναμένεται να τεθούν εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Ως προς τον χρόνο υλοποίησης της δράσης είχε τεθεί εξαρχής ο χρονικός ορίζοντας του τρίτου τριμήνου του 2024 οπότε ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις σχετικές ανακοινώσεις.

Με τον «κόφτη» των εισοδηματικών κριτηρίων το Sport Pass θα αφορά περίπου 35.000 μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών από τους συνολικά 100.000 που φοιτούν στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου. Η διάταξη όπως αναγράφεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2024 του υπουργείου Παιδείας: «Όπως σημειώνεται στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου για το 2024 (σελ.107, κεφ. 8.2, “Αθλητισμός στο σχολείο”), προβλέπεται πρόγραμμα ενίσχυσης της άθλησης των παιδιών, παρέχοντας την ευκαιρία σε πολλούς μαθητές της Α’ Γυμνασίου να εγγραφούν σε Αθλητικούς Συλλόγους της αρεσκείας τους ενισχύοντας τον αναπτυξιακό αθλητισμό.

Δεν έχουν γίνει επίσημες δηλώσεις για το πώς θα καταβληθεί το voucher αλλά πρέπει να θεωρείται δεδομένο από τους δυνητικά δικαιούχους ότι θα δοθεί αφού πρώτα γίνει η αίτηση σε ειδική πλατφόρμα όπως ακριβώς είναι η διαδικασία και για τα λοιπά voucher που διατίθενται. Το πιστωθέν χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο Sport Pass, 300 ευρώ, δύναται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο μαθητή (μέσω εγγραφής από τον γονέα/κηδεμόνα) στο αθλητικό σωματείο της επιθυμίας. Στο σημείο αυτό μένει να δούμε αν θα υπάρχει δυνατότητα για εφάπαξ η χρήση του σε ένα αθλητικό σωματείο ή αν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε διαδοχικά αθλητικά σωματεία εντός έτους και αναλόγως του διαθέσιμου υπολοίπου του, όποια χρονική στιγμή επιθυμεί ο δικαιούχος μέχρι 31/12/2025. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχομένως και να τεθεί «κόφτης» για τα επιλέξιμα αθλητικά σωματεία που μπορεί να γίνει χρήση του voucher καθώς εξετάζεται να είναι απαραίτητη προϋπόθεση το σωματείο που θα επιλέγεται να είναι εγγεγραμμένο και στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στο Dnews ότι η θεσμοθέτηση και καταβολή του Sport Pass δεν αποτελεί το μοναδικό μέτρο στην ευρύτερη προσπάθεια για ενίσχυση του αθλητισμού στο σχολείο καθώς δρομολογούνται και θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα και άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου εντάσσεται η επέκταση του μαθήματος κολύμβησης σε περισσότερα σχολεία και σε περισσότερες τάξεις του Δημοτικού, η επέκταση των σχολικών πρωταθλημάτων στα Γυμνάσια όπως και η διοργάνωση τριήμερων επισκέψεων σχολείων στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία και βιωματικές δράσεις για τις Ολυμπιακές Αξίες και την Αθλητική Ακεραιότητα.