Παιδεία

Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα Τροπολογία με διατάξεις που αφορούν ζητήματα των Πανεπιστημίων της χώρας και συγκεκριμένα την συγκρότηση των Τεχνικών Συμβουλίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και την η σύστασή της ως Αυτοτελής Διεύθυνση Κτηριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής υπαγόμενη στο Υπουργείο Παιδείας κατατέθηκε στην βουλή και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που χηφίζεται σήμερα

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του π.δ. 114/2014 διορθώνουν σφάλματα και παραλείψεις στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία της αλλά και την ομαλή λειτουργία υπηρεσιών και φορέων που υπάγονται στο Υπουργείο.

Τροποποιήσεις - Προσθήκες στο άρθρο 7:
• Γίνονται απαραίτητες διορθώσεις - προσθήκες για την εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης.
• Διορθώνεται η φράση «Δημόσιων Κεντρικών Βιβλιοθηκών» με την σωστή «Δημόσιων Βιβλιοθηκών και της Ε.Β.Ε.» όπως ορίζονται στο Ν.3149/2003.
• Σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4182/2013 και ειδικότερα του άρθρου 45 για την ανάθεση και εκτέλεση έργων των κοινωφελών περιουσιών και των σχολαζουσών κληρονομιών, δίνεται η αρμοδιότητα στη Διεύθυνση Κτηριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής για τον χειρισμό τους. Επιπλέον σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.2947/2001 και ειδικότερα του άρθρου 2, παράγραφος 1, περίπτωση α, σε συνδυασμό με την υπ' αριθμό Φ.473/49/61714/Α2/20.04.2015 Υπουργική Απόφαση, δίνεται η αρμοδιότητα στη Διεύθυνση Κτηριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής για την διοίκηση μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και προμηθειών για την υλικοτεχνική υποστήριξη των καταλυμάτων του Υπουργείου στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα (περιοχή Ζούμπερι - Άγιος Ανδρέας Νέας Μάκρης).
• Δίνεται η αρμοδιότητα για την συγκρότηση των Τεχνικών Συμβουλίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρμοδιότητα που είχε η καταργημένη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Ερευνών, και για την συγκρότηση του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου, αρμοδιότητα που είχε η καταργημένη Διεύθυνση Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων. Επισημαίνεται ότι το βασικό αντικείμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων καθώς και αντικείμενο που άπτεται Τεχνικών ειδικοτήτων της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Ερευνών είναι πλέον αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Κτηριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής.
• Η Διεύθυνση Κτηριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής, δεδομένου ότι οι βασικές της αρμοδιότητες διέπονται από τις διατάξεις του Ν.3316/2005, του Ν.3669/2008 και του Ν.4281/2014, η υλοποίηση του σκοπού και των στόχων της πραγματοποιείται με το απαιτούμενο Τεχνικό προσωπικό και ως εκ τούτου οι θέσεις ευθύνης θα πρέπει να καλύπτονται από προσωπικό Τεχνικών ειδικοτήτων.

• Προσθήκη στο άρθρο 55: Η Διεύθυνση Κτηριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής, στις αρμοδιότητες της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μελέτες, κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμό των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των Δημόσιων Βιβλιοθηκών, κτιριολογικά προγράμματα, μελέτη και προμήθεια πάσης φύσεως εξοπλισμού, οτιδήποτε σχετικό με το κτήριο στο Μαρούσι, και οτιδήποτε σχετικό της ανατεθεί από τον Υπουργό. Λόγω της φύσης του αντικειμένου, καλύπτονται ανάγκες όλων των Γενικών Γραμματειών καθώς και των ανεξάρτητων αρχών και των οργανισμών του Υπουργείου. Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται αναγκαία η σύστασή της ως Αυτοτελής Διεύθυνση υπαγόμενη στον Υπουργό.