Παιδεία

Βραβεία σε 42 αποφοίτους ΑΕΙ με αναπηρία

Βραβεία σε 42 αποφοίτους ΑΕΙ με αναπηρία Βραβεία σε 42 αποφοίτους ΑΕΙ με αναπηρία
Βραβεία από το υφυπουργείο Εσωτερικών σε 42 αποφοίτους ΑΕΙ με αναπηρία Σαράντα δύο άνθρωποι με αναπηρίες ή σοβαρές παθήσεις ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα κατάφεραν να κυνηγήσουν το όνειρό τους να σπουδάσουν και να αποφοιτήσουν μέσα στο 2015 από τα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας και της Θράκης και σήμερα βραβεύτηκαν σε τελετή που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά βραβεύοντας τους αποφοίτους τόνισε ότι αυτοί αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη του ότι “η ανθρώπινη ψυχή είναι η μεγαλύτερη δύναμη από όλες, και σ' αυτήν μονάχα πρέπει, και έχει αξία, να επενδύουμε το μέλλον μας και την προσοχή μας”.

“Στην εποχή μας, που είναι για όλους μας πραγματικά δύσκολη, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπηρίας είναι αναγκασμένοι να κάνουν ακόμη μεγαλύτερο αγώνα από τους υπόλοιπους, για να καταφέρουν τους ακαδημαϊκούς και καθημερινούς στόχους τους. Το γεγονός όμως ότι καταφέρνουν να ξεπεράσουν με επιτυχία τα μεγαλύτερα εμπόδια, δεν μειώνει τη συλλογική και κοινωνική ευθύνη, για τη βοήθεια και την ενίσχυση του καθημερινού αγώνα τους, η οποία είναι νομίζω, αυτονόητη ανάγκη” πρόσθεσε η κ Κόλλια -Τσαρουχά τονίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική κρίση και τα παγκόσμια γεγονότα δεν αποτελούν καμία δικαιολογία για ολιγωρία απέναντι σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο.

“Ως μέλος της Κυβέρνησης και ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη Μακεδονία και τη Θράκη, θεωρώ απόλυτη προτεραιότητά μου να βελτιώσουμε τις υποδομές για τους ανθρώπους που τις χρειάζονται. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι ο πολιτικός μου προϊστάμενος, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, είναι και ο ίδιος ένα άτομο με αναπηρία, δείχνει τη στάση και την ευαισθητοποίησή μας απέναντι στο θέμα. Και πιστεύω ότι, κόντρα σε κάθε αρνητική πρόβλεψη, από τις οποίες έχουμε χορτάσει τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα μας, η Ευρώπη, και όλες εκείνες οι δυνάμεις που εκφράζουν τον πολιτισμό, την ανθρωπιά και το όραμα για κάτι καλύτερο, στο τέλος θα βγούμε νικητές» πρόσθεσε η κ Κόλλια Τσαρουχά.

“Το όνειρό μου, που ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα, είναι να εργαστώ. Και το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι: να μη το βάζει κανείς κάτω, αν μπορούν και έχουν τη θέληση να κυνηγήσουν το όνειρό τους” λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 23χρονη Ραφαηλία Βιργινία Πασσιά η οποία μετακινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω εκ γενετής εγκεφαλικής παράλυσης-σπαστικής τετραπληγίας. Στη διάρκεια των σπουδών της στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπήρξαν φορές που αναγκάστηκαν να την πάρουν στην πλάτη ο πατέρας της ή οι συμφοιτητές της για να την ανεβάσουν στη σχολή της. Υπήρξαν και φορές που χάλασε το αναβατόριο και έμεινε στον αέρα. Όμως η ίδια δεν παραπονιέται, είναι χαρούμενη που τέλειωσε τις σπουδές της στην ώρα τους, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στη μητέρα της και μέχρι να έρθει η ώρα που θα βρει δουλειά ονειρεύεται να συνεχίσει τις σπουδές της στο τομέα της Ψυχολογίας.

“Το όνειρό μου είναι να γίνω προπονητής” λέει 33χρονος ο Αστέριος Αποστολίδης που αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στην αρχή, λόγω της κώφωσής του, έβρισκε παντού εμπόδια καθώς δυσκολευόταν να παρακολουθήσει το θεωρητικό κομμάτι των σπουδών. Ωστόσο εκεί που νόμιζε ότι θα βρει πόρτες κλειστές από τη ζωή και την κοινωνία βρήκε θετική ανταπόκριση από τους καθηγητές του και μάλιστα ένας από αυτούς δέχτηκε να φέρει διερμηνέα νοηματικής που έκανε πιο εύκολη την επικοινωνία του.

“Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κωφούς είναι η επικοινωνία. Πηγαίνουμε σε αγώνες και οι πόρτες είναι κλειστές. Στην οικογένεια δεν υπάρχει εκπαίδευση νοηματικής. Εγώ μεγάλωσα με προφορικό λόγο γιατί στην οικογένειά μου δεν ξέρουν νοηματική. Άλλοι όμως απογοητεύονται και δεν προοδεύουν” πρόσθεσε ο Αστέριος Αποστολίδης

“Οι άνθρωποι που έχουν αναπηρίες θα πρέπει να παίρνουν παράδειγμα από τα δυσκολότερα και να μην φοβούνται να προχωρήσουν γιατί όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα” λέει η 38χρονη Μαρίνα Τσέντου η οποία σπούδασε Κοινωνική Διοίκηση στο ΔΠΘ. Το χαμηλό της ανάστημα λόγω δυσχονδροπλασίας δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τις σπουδές της.

“Δεν είχα πρόβλημα προσβασιμότητας γιατί η Σχολή δεν είχε σκάλες. Με τους καθηγητές είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, πιστεύω ότι όταν ασχολούμαι με τα κοινά γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και προσπαθώ για τον εαυτό μου” προσθέτει τονίζοντας πως το όνειρό της είναι να δουλέψει.

“Το κυριότερο είναι η επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών αυτών των νέων που προσπαθούν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και να ενταχθούν στην κοινωνία και στην αγορά εργασία για να έχουν μια καλύτερη καθημερινότητα. Οι άνθρωποι αυτοί που η κοινωνία τους κατατάσσει στη β΄ κατηγορία πολιτών με την προσπάθειά τους αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα αποτελούν υπόδειγμα για την κοινωνία” ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης) Γεώργιος Αυγουστίδης τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει οι φοιτητές με αναπηρία να εξαιρεθούν από την μοριοδότηση για τις μετεγγραφές, οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία να διορίζονται στον τόπο της διαμονής τους και ότι η κυβέρνηση και το περιβάλλον θα πρέπει να αναγνωρίσουν τον αγώνα των γονέων που αφιερώνουν τη ζωή τους στα ανάπηρα παιδιά τους.