Γιατί ο Μητσοτάκης δεν φέρνει τα μνημόνια των Πρεσπών πριν τον Ιούνιο, ποιους φοβάται

intime intime
Το "μέτωπο" Σαμαρά, δεξιάς πτέρυγας και Εκκλησίας τρομοκρατεί το Μαξίμου- Παρότι τον Μάιο διεξάγονται εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και το εθνικιστικό VMRO είναι το φαβορί για την επικράτηση!

Εντελώς πρόσφατα κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως η Αθήνα θα κυρώσει το αργότερο μέσα στον Μάιο τα μνημόνια που εκκρεμούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία.

Είχε προηγηθεί ανώτερη διπλωματική πηγή που είχε δηλώσει σε οφ δι ρέκορντ συνάντηση με δημοσιογράφους πως τα μνημόνια των Πρεσπών θα κυρωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, πλην όμως τα πράγματα έπρεπε να επισπευστούν.

Η Βόρειος Μακεδονία έχει εκλογές τον προσεχή Μάιο, με το εθνικιστικό VMRO που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, να αποτελεί το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη νίκη.

Ξένες πρωτεύουσες ζητούν από την Αθήνα να επισπεύσει την κύρωση των μνημονίων, ως μια κίνηση ανάμεσα σε άλλες που θα επέτρεπαν πιθανόν στο κυβερνών κόμμα της γείτονος χώρας να ανακάμψει. Το Μαξίμου φάνηκε πρόθυρο να ανταποκριθεί και έτσι πως η Αθήνα θα κυρώσει το αργότερο μέσα στον Μάιο τα μνημόνια που εκκρεμούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της δεξιάς πτέρυγας και οι διαρροές "γαλάζιων" ψηφοφόρων στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών φέρεται να αναγκάζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει πίσω και να μην φέρνει τελικά προς κύρωση τα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά και της ομάδας βουλευτών που τον ακολουθούν, αλλά και των "γαλάζιων" βουλευτών κυρίως της Βορείου Ελλάδας, όπως και της Εκκλησίας.

Αν η κυβέρνηση φέρει προς κύρωση τα μνημόνια των Πρεσπών εκτιμάται ότι το "μέτωπο" της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, της Ιεραρχίας και ακροδεξιών στοιχειών θα λάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Και αυτό λίγο πριν τις ευρωεκλογές όπου επικρατεί η χαλαρή ψήφος, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος "μαυρίσματος" της κυβέρνησης να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Από την άλλη, όμως, δεν αποκλείεται οι πιέσεις από ξένες πρωτεύουσες για τα μνημόνια να ενταθούν το επόμενο διάστημα!