Μητσοτάκης: Όλα για τη θέση της Ούρσουλα στην Κομισιόν

Μητσοτάκης: Όλα για τη θέση της Ούρσουλα στην Κομισιόν Φωτογραφία: eurokinissi
Πώς ο πρωθυπουργός αξιοποιεί την εξωτερική πολιτική της χώρας για το μεγάλο προσωπικό του στόχο, μια από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές θέσεις - Η νυν πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί να επιλέγεται από το ΕΛΚ, δεν σημαίνει όμως ότι θα είναι και η τελική του επιλογή!

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την Πέμπτη να επιλέγει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρότασή του για μια δεύτερη θητεία για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιον πως η πρόταση αυτή θα παραμείνει ως στο τέλος στο τραπέζι του μοιράσματος των ευρωπαϊκών αξιωμάτων μετά τις ευρωεκλογές.

Το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες το γνωρίζει πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και διατηρεί ακέραιες τις φιλοδοξίες του για κάποια εκ των υψηλότερων ευρωπαϊκών αξιωμάτων. Η ΝΔ είναι το κόμμα του ΕΛΚ με το μεγαλύτερο ποσοστό και ο ίδιος έχει φιλοτεχνήσει μια πολύ καλή εικόνα πολιτικού που μπορεί να υπηρετήσει αυτό που είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό που οι ηγετικοί της κύκλοι θέλουν να γίνει.

Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, ορίζει τις βασικές στρατηγικές της κυβέρνησής του: Πρωτοστατεί στη στήριξη της Ουκρανίας ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται το αδυνάτισμα της άμυνας της χώρας και ακόμα όλα δείχνουν πως ο Ζελένσκι βρίσκεται ενώπιον μιας σημαντικής ήττας, στέλνει πολεμικό πλοίο στον Περσικό, πρωταγωνιστεί στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές του Νετανιάχου στο Ισραήλ, καταργεί την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας πάντα μέσα στο πλαίσιο της Δύσης που ακολουθούσαν όλες ανεξαιρέτως οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Καλλιεργεί στο μέγιστο βαθμό τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον στη λογική του "προβλέψιμου συμμάχου", μεταξύ άλλων καθώς πιστεύει πως οι Αμερικάνοι θα πείσουν τους ανατολικοευρωπαίους της ΕΕ (που αποτελούν σε μεγάλο βαθμό "υποχείριά" τους στη γηραιά ήπειρο) προκειμένου να τον στηρίξουν για το αξίωμα που τυχόν επιλεγεί.

Στην κατεύθυνση της γενικότερης αποδοχής του στους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ για πολλούς δεν είναι μόνο η προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών (αλλιώς είναι δύσκολο Έλληνας να κατακτήσει κορυφαίο αξίωμα της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ) αλλά και η επίσπευση της νομοθέτησης του γάμου των ομοφύλων και της τεκνοθεσίας!

Το γεγονός ότι το ΕΛΚ επέλεξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, επαναλαμβάνουμε, πως δεν καθιστά και δεδομένη την υποψηφιότητά της για το συγκεκριμένο αξίωμα. Υπενθυμίζουμε πως και το 2019, στις ευρωεκλογές το ΕΛΚ επέλεξε τον Μ. Βέμπερ, που ήταν και πρόεδρός του, όμως τελικά επιλέγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως τον Μ. Βέμπερ στήριξε με ενθουσιασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με τον ίδιο ενθουσιασμό στήριξε λίγο μετά (και στηρίζει και τώρα) την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

Υπάρχουν βεβαίως και εμπόδια για την ανάληψη της θέσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εφόσον τελικά δεν επιλεγεί εκ νέου για το αξίωμα η νυν πρόεδρος της Κομισιόν. Όπως πχ ότι η Γερμανία θα ήθελε την κορυφαία αυτή θέση για Γερμανό! Ή ότι το Κυπριακό είναι ακόμα ανοιχτό! Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως ελπίζει!

ΥΓ1: Γιατί ο πρωθυπουργός αρνείται -και ορθά πράττει- ότι δεν επιζητά ευρωπαϊκή θέση και βεβαιώνει δημοσίως ότι θα παραμείνει στη χώρα; Πρώτον, γιατί αν το έλεγε θα ...διαλυόταν η ΝΔ και δεύτερον, γιατί δεν του έχει προταθεί (ακόμα τουλάχιστον) καμία απολύτως θέση.

ΥΓ2: Αν φύγει ποιον θα προτείνει για πρωθυπουργό: Τον Κωστή Χατζηδάκη. Η πληροφορία εμπεριέχονταν στο πρώτο θέμα της στήλης στο Dnews, στις 15 Ιανουαρίου, τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εποφθαλμιούσε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.