Πολιτική

Κυβέρνηση: Το στοίχημα της καθημερινότητας και το ορόσημο της ΔΕΘ

Κυβέρνηση: Το στοίχημα της καθημερινότητας και το ορόσημο της ΔΕΘ Φωτογραφία: sooc
Στην ατζέντα της καθημερινότητας θα εξακολουθήσει να στηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσπάθεια της κυβέρνησης για «δυναμική επανεκκίνηση» στον απόηχο του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος.

Ένα αποτέλεσμα το οποίο προκαλεί αναταράξεις και στο κυβερνών κόμμα καθώς, έναν μόλις χρόνο μετά την θριαμβευτική νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την προοπτική πολιτικής κυριαρχίας της και στο υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας.

Αν και οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές πρωτοβουλίες και οι εξαγγελίες και τα μηνύματα Μητσοτάκη σε σχέση πρωτίστως με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ανάταξη της δημόσιας Υγείας, δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα- ούτε έχουν αποτρέψει μία αυξανόμενη εσωστρέφεια που αγγίζει τις κυβερνητικές πολιτικές, την ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ, αλλά και την επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας- το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει πεπεισμένο ότι ο δρόμος για «φυγή προς τα εμπρός» περνά από την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη.

Το ίδιο και η προοπτική να καταφέρει η ΝΔ να αποτρέψει την παγίωση του κλίματος δυσαρέσκειας των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική που καταγράφηκε στις ευρωκάλπες. Και πολύ περισσότερο η ελπίδα να επιτύχει να ανακτήσει σταδιακά μέρος της πολιτικής δυναμικής που έχει απωλέσει, όπως φάνηκε και από την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση η οποία επιβεβαιώνει μία πτωτική τάση 5 μονάδων σε σχέση με τις αρχές του 2024.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει σήμερα για τις ΗΠΑ, καθώς από αύριο θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και εν συνεχεία θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για την συνάντηση με τον γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μετά την επιστροφή του θα συνεχίσει μεταξύ άλλων και την τακτική των επισκέψεων σε χώρους που συνδέονται με ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη.

Το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης αφορά ένα υπόλοιπο καλοκαιρού με πυκνή δραστηριότητα για την κυβέρνηση, με τα μέλη της να περιορίζονται σε ολιγοήμερες διακοπές και με το Μέγαρο Μαξίμου να προετοιμάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη τριετία που αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, η οποία αποτελεί και το επόμενο μεγάλο ορόσημο, οικονομικό αλλά και πολιτικό, για την κυβέρνηση.

Μεγάλο ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να καταφέρει να προβάλει σε αυτήν και ένα πειστικό αφήγημα σε σχέση με την υπόλοιπη κυβερνητική τριετία της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση στον πυρήνα όλης αυτής της προσπάθειας θα παραμείνει το στοίχημα της αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και οι εκτιμήσεις του κ. Μητσοτάκη ότι «ο πόλεμος εναντίον της «έχει αρχίσει και φέρνει αποτελέσματα»- όπως είπε κατά την συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου- κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Έχοντας αποφασίσει άλλωστε οριστικά να μην αλλάξει πολιτική στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, η κυβέρνηση βασίζεται ουσιαστικά στα ίδια «εργαλεία» και δείχνει να ελπίζει σε περισσότερη συνεργασία της ίδιας της αγοράς υπό τον φόβο και μεγαλύτερων προστίμων, αλλά και σε μία έμπρακτη παρέμβαση των Βρυξελλών όσον αφορά τις τιμές στα προϊόντα των πολυεθνικών, σε συνέχεια της θετικής ανταπόκρισης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη.