Παιχνίδια Εξουσίας

«Γκριζάρει» κάθε μέρα η «Διακήρυξη των Αθηνών» - Αμήχανη η Αθήνα

«Γκριζάρει» κάθε μέρα η «Διακήρυξη των Αθηνών» - Αμήχανη η Αθήνα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Η Τουρκία θέτει συνεχώς νέα θέματα, με τελευταίο τις γεωτρήσεις στη «Γαλάζια Πατρίδα»!

Το θέμα αρχίζει και γίνεται σοβαρό, καθώς η «Διακήρυξη των Αθηνών» που υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν αρχίζει να καθίσταται «διάτρητη»!

Η Άγκυρα, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, προχώρησε σε κινήσεις που δημιουργούν προβλήματα, παρά την αμοιβαία δέσμευση ότι οι δυο χώρες δεν θα προβούν σε δηλώσεις και ενέργειες που θα υπονομεύει τη «Διακήρυξη».

Τελευταίο παράδειγμα η προαναγγελία ερευνών στην περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας» από τον υπουργό Ενέργειας της γείτονος χώρας, χωρίς να αναφέρει κάτι που θα φωτογραφίζει το Αιγαίο.

Είχαν προηγηθεί η αντίδραση της Άγκυρας για τα Θαλάσσια Πάρκα, τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και την επισημοποίηση της απόφασης να διδάσκεται στα σχολεία η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η αντίδραση της Αθήνας στις κινήσεις της Άγκυρας δείχνουν να είναι «φοβικές», προφανώς επειδή έχει ως στόχο τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και δεν δύναται να μπει σε μια επί της ουσίας διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ταυτοχρόνως, όμως, και στο όνομα των «ήρεμων νερών» δεν μπορεί να επιτρέπει στην Τουρκία να θέτει συνεχώς και άλλα θέματα στο τραπέζι! Στα έξι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Άγκυρα έχει καταστήσει μέρος των ελληνοτουρκικών διαφορών το τουρκολυβικό μνημόνιο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ΝΑ Αιγαίου, τη μετατροπή μνημείων της χριστιανοσύνης σε τζαμιά και άλλα θέματα, ενώ τώρα επαναφέρει στην ατζέντα τις «γκρίζες ζώνες» με το θέμα της δημιουργίας των θαλασσίων πάρκων.

Η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αντιδράσει, θα συνεχίσει προφανώς μια πολιτική που αποδίδει, αφού χωρίς εντάσεις «φορτώνει» υπέρ της την ατζέντα του διαλόγου, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Να δούμε έως πότε η Αθήνα θα συνεχίσει να σπρώχνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί χωρίς ουσιώδη συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας και έως πότε θα μιλάει για προσφυγή στη Χάγη χωρίς να δημιουργεί τις προϋποθέσεις γι΄ αυτό στο βαθμό βεβαίως που εξαρτάται από την ίδια.