Πολιτική

Στην Ουάσιγκτον για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης

Στην Ουάσιγκτον για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης
Στις ΗΠΑ θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, ενώ αναμένεται να μεταβεί και στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή και την ανάληψη από την χώρα μας θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την διετία 2025-26.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία σηματοδοτεί και την επέτειο 75 χρόνων από την Ίδρυση της Συμμαχίας, θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Ιουλίου και στην ατζέντα της περιλαμβάνονται: Η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η ΕΕ και οι τέσσερις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).

Tην Τετάρτη το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο για το δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες του ΝΑΤΟ που υπερβαίνουν την συμμαχική δέσμευση του 2% για τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες συνιστούν θέμα συζήτησης και στο εσωτερικό της ΕΕ ως μία από τις σημαντικές προκλήσεις της νέας περιόδου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, και την πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να βρεθούν για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, η προκλητική ρητορική του οποίου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας και το γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την στάση της νέας ηγεσίας της γειτονικής χώρας δεν δείχνει να ευνοεί την πραγματοποίηση κάποιας συνάντησης.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημέρωσε για το ζήτημα και τους Ευρωπαίους ομολόγους του, έχει δηλώσει ότι θα το θέσει και στο ΝΑΤΟ.

«Τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ ακριβώς μέσα από μια συμφωνία, με τα προβλήματά της, που όμως κατοχύρωσε μία ονομασία έναντι όλων. Και αν αυτό τεθεί σε αμφισβήτηση, τότε θα γνωρίζει η Βόρεια Μακεδονία ότι θα έχει μεγάλα προβλήματα, όχι μόνο στις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά στις σχέσεις της και μέσα στο ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας προσδοκά κάποια στιγμή να γίνει μέλος", τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να είναι παρών και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να είναι γνωστό πάντως εάν θα υπάρξει κάποια επαφή των δύο ηγετών, ενδεχομένως με την μορφή σύντομης συνάντησης.

Από το περιθώριο της περσινής Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, είχε ξεκινήσει πάντως, με την συνάντηση των δύο ηγετών, η προσπάθεια για επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επίκεντρο την «θετική ατζέντα». Επόμενος σταθμός αυτής της προσπάθειας προγραμματίζεται να αποτελέσει μία νέα συνάντηση Μητσοτακη- Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, τον Σεπτέμβριο.

Μετά την Ουάσιγκτον ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την προσεχή Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτερες. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και συζητήσεις με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ στο πλαίσιο εκδήλωσης του think tank, Council on Foreign Relations και με την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Nadia Schadlow στο πλαίσιο του NATO Public Forum.