Ποιος θα είναι την Κυριακή ο ...Γκόρτσος; Συμμετοχή, συσπείρωση και αναποφάσιστοι κρίνουν το αποτέλεσμα

Ποιος θα είναι την Κυριακή ο ...Γκόρτσος; Συμμετοχή, συσπείρωση και αναποφάσιστοι κρίνουν το αποτέλεσμα
Σε νευρική κρίση τα κόμματα, καθώς αυτή τη φορά οι ευρωκάλπες είναι ...μουγκές.

48 ώρες απομένουν για να κλείσει η πιο άχαρη και πιο απογοητευτική προεκλογική περίοδος της μεταπολίτευσης, ώστε στις 9 Ιουνίου να ανοίξουν οι ευρωκάλπες.

Το πολιτικό τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο και το σύνολο των κομμάτων βρίσκεται σε νευρική κρίση, καθώς ναι μεν δεν διακυβεύεται η κυβερνητική σταθερότητα της χώρας όπως κατά καιρούς αρέσκεται να κινδυνολογεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σίγουρα όμως οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν μήτρα εξελίξεων για το πολιτικό σύστημα, όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2019 με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ. Και, κυρίως, όπως οριστικοποιήθηκε με το αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου, την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή του δικομματισμού σε σύστημα του «ενάμισι κόμματος».

-Όπως όλα δείχνουν η αποχή θα είναι η μεγαλύτερη της μεταπολίτευσης, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση το 50%, ενώ για πρώτη φορά και όσοι θα ψηφίσουν θα είναι κάτω από 5.000.000, με σοβαρό ενδεχόμενο να πλησιάζουν ακόμα και τα 4.500.000! Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η αποχή επηρεάσει όλους το ίδιο ή εάν θα επηρεάσει συγκεκριμένα κόμματα, οπότε το πολιτικό αποτέλεσμα που θα παράξει θα είναι και μεγαλύτερο! Σε πρώτη φάση η μεγαλύτερη αποχή ευνοεί κόμματα που έχουν ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Νίκη, αλλά και κόμματα που έχουν ψηφοφόρους ...μπετόν, όπως πρωτίστως το ΚΚΕ. Αντιθέτως δεν ευνοούν κόμματα που έχουν το βασικό όγκο των ψηφοφόρων τους από τις νέες ηλικίες, όπως το ΜέΡΑ25 και επιπλέον έχουν και χαμηλά συσπείρωση που συνοδεύεται από νέο απολιτίκ κοινό, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα, καθώς απειλείται και η Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη, αφού μέρος των δεξιών ψηφοφόρων τείνει προς την αποχή: Αφενός δεν πάει το χέρι τους να ψηφίσουν άλλο κόμμα, από την άλλη τείνουν να μην προσέλθουν στην κάλπη καθώς είναι είναι εκνευρισμένοι με πρόσωπα και πολιτικές της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

{https://www.youtube.com/watch?v=fDygoUt9jOU}

συσπείρωση είναι το ζητούμενο όπως σε κάθε κάλπες για κάθε κόμμα, με τη ΝΔ να δείχνει πως έχει ακόμα περιθώρια, το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, ενώ πρόβλημα υπάρχει στην Κουμουνδούρου που στις μετρήσεις εμφανίζεται μεν να έχει συσπείρωση γύρω στο 60%, αλλά -προσοχή- επί των 17,8% των εκλογών του περασμένου Ιουνίου! Οι ημέρες έως τις κάλπες είναι λίγες για πόλωση που να έχει αποτελέσματα, ενώ η τεχνητή πόλωση που επιχειρήθηκε με επίκεντρο το πόθεν έσχες Κασσελάκη μάλλον φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, οδηγώντας περισσότερους ψηφοφόρους στην αποχή ή την αντιπολιτική ψήφο!

-Οι αναποφάσιστοι είναι πολύ περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα προηγούμενων αναμετρήσεων, όπως μεγαλύτερο εκτιμάται ότι θα είναι και το ποσοστό εκείνων που θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν το Σαββατοκύριακο, πιθανόν και μέσα στο παραβάν.

-Επιπλέον, όπως έχουν γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», για πρώτη φορά ένας στους δυο ψηφοφόρους εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει την ψήφο του σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023!

Να λάβουμε δε υπόψη μας πως η Κυριακή θα έχει υψηλές θερμοκρασίες, έως 36 βαθμούς, αποτελώντας πειρασμό για μπάνιο στη θάλασσα...