Ελλάδα

Οι εκλογές τελείωσαν, τα δύσκολα για την τσέπη των πολιτών εντείνονται

Γιάννης Αλμπάνης Γιάννης Αλμπάνης
Οι εκλογές τελείωσαν, τα δύσκολα για την τσέπη των πολιτών εντείνονται Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Η σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης προκαλεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Τόσο εντός της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποδείξουμε ότι έχουμε αναγνωρίσει το μήνυμα των πολιτών: περισσότερες, ταχύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις που θα προσθέσουν αξία στην καθημερινή ζωή κάθε πολίτη», είπε ο Παύλος Μαρινάκης σε εκδήλωση του Economist.

Η αποστροφή από την ομιλία του κυβερνητικού εκπροσώπου εύλογα γεννάει το ερώτημα ποιο ακριβώς μήνυμα πήρε η κυβέρνηση από τις κάλπες. Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην απέδωσε στην ανεξέλεγκτη ακρίβεια τη μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές κατά 12 μονάδες. Η σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης προκαλεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι μετεκλογικά η κυβέρνηση θα έπαιρνε μέτρα για την τιθάσευση της ακρίβειας και την εν γένει βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Ωστόσο, όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Εξαήμερη εργασία

Από την 1η Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας που προβλέπει ο νόμος 5053/23 της Νέας Δημοκρατίας. Πλέον ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μονομερώς εργασία έξι ημερών την εβδομάδα σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες. Ο νόμος προβλέπει αυξημένο ημερομίσθιο κατά 40% την έκτη ημέρα εργασίας (η αύξηση γίνεται 115% αν είναι αργία) και παροχή ρεπό εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η εξαήμερη απασχόληση ακυρώνει μια από τις πιο μεγάλες κατακτήσεις των εργαζομένων, το 8ωρο-5θήμερο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση για ποιο λόγο είναι εξοντωτική η εξαήμερη εργασία, ιδιαίτερα σε επαγγέλματα εντάσεως εργασίας. Επιπλέον, το εξαήμερο θα αποτελέσει τροχοπέδη στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η νέα ρύθμιση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των εργοδοτών το οποίο δεν είχε δεχτεί καμία κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες. Με δυο λόγια, η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο μετεκλογικό δώρο στους εργοδότες, κάνοντας πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων.

Η ακρίβεια

Τα νέα όμως δεν είναι καλά και στο μέτωπο της ακρίβειας. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε 14% αύξηση στο «πράσινο» τιμολόγιό της. Ανάλογες αυξήσεις ανακοίνωσαν και οι υπόλοιποι πάροχοι. Οι αυξήσεις στο ρεύμα γίνονται ακόμα πιο επώδυνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που καθιστούν απολύτως αναγκαία τη λειτουργία των κλιματιστικών. Στην πραγματικότητα μεγάλη μερίδα πολιτών δεν χρησιμοποιεί παρά ελάχιστα ή καθόλου τα κλιματιστικά λόγω του αυξημένο κόστους ενέργειας. Αυτό καθιστά την καθημερινότητα πολύ δύσκολη μέσα σε συνθήκες καύσωνα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ του σεβιριζόμενου καφέ και των μη αλκοολούχων ποτών επανέρχεται από το 13% στο 24%, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις σε ένα προϊόν το οποίο έχει ξεχωριστή θέση στις κοινωνικές συνήθειες. Συνολικά, ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα διατηρήθηκε τον Ιούνιο στο 2,4%, αλλά σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 1%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά τη Μάλτα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, την περίοδο 2019-23 η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27. Σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα είναι τελευταία στην ευρωζώνη και προτελευταία στην ΕΕ.

Αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κινητοποιείται ούτε για την ακρίβεια ούτε για τη φτώχεια. Μάλλον στο Μαξίμου είτε δεν έλαβαν είτε αρνούνται να κατανοήσουν το μήνυμα της κάλπης.