Από το πρωί ψηφίζουμε, από το βράδυ ξεκινούν οι ...ανασχηματισμοί!

Από το πρωί ψηφίζουμε, από το βράδυ ξεκινούν οι ...ανασχηματισμοί!
Η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα της αποψινής βραδιάς- Η αποχή τρομάζει κυβέρνηση και κόμματα- Ποιοι κινδυνεύουν με εσωστρέφεια, γιατί οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι το «όπλο» του πρωθυπουργού.

Από το πρωί της Κυριακής οι ψηφοφόροι (όποιοι δεν απέχουν) θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν το κόμμα που προτιμούν και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του, από το βράδυ όμως θα ξεκινήσουν οι εσωτερικές τριβές τουλάχιστον στα τρία μεγάλα κόμματα.

Άγνωστος «Χ» παραμένει το ύψος της αποχής που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα σπάσει κάθε ρεκόρ της μεταπολιτευτικής περιόδου, με όλες τις ενδείξεις να επιμένουν πως όσοι προσέλθουν στις κάλπες θα είναι λιγότεροι από 5.000.000, με κάποιους να εκτιμούν πως μπορεί να είναι πιο κοντά στους 4.500.000, κάτι που αν συμβεί θα θέτει σοβαρό πρόβλημα νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του! Περισσότερο δε επίφοβοι είναι οι νέοι σε ηλικία, ενώ ο καλός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι σύμμαχος της συμμετοχής.

Πρώτο ζητούμενο της ημέρας είναι αν τα κόμματα θα πιάσουν τους στόχους που έθεσαν τα ίδια: Αν πχ η ΝΔ λάβει 33,1%. ο ΣΥΡΙΖΑ 20% (αν και ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε πολλούς πήχεις, ενώ και το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα να πιάσει από τον ίδιο θα θεωρηθεί επιτυχία), το ΠΑΣΟΚ να βγει δεύτερο κόμμα κοκ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κόμματα έθεσαν στόχους τον κατώτατο πήχη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τον πιάσουν ή τουλάχιστον να μην εμφανίζονται ηττημένα.

Από το βράδυ σήμερα, ωστόσο, αν οι στόχοι δεν πιαστούν, θα έχουμε ...ανασχηματισμούς, εσωκομματικές γκρίνιες, έως και αμφισβητήσεις του στάτους κβο στο εσωτερικό των κομμάτων, έως και θέμα ηγεσιών!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ σε περίπτωση που λάβει κάτω από 33% και πολύ περισσότερο κάτω από 31%, θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά εσωκομματική γκρίνια, ενώ θα δημιουργηθούν ερωτηματικά για το αν μπορεί να κερδίσει μια νέα αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές. Ιδίως στην περίπτωση που το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς ξεπερνάει το άθροισμα της ΝΔ τα ερωτηματικά για το Μαξίμου θα είναι μεγαλύτερα!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αν τα αποτελέσματα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, δεν θα αντιμετωπίσει ευθεία αμφισβήτηση, πλην όμως θα αμφισβητηθούν ευθέως και με γεωμετρικούς ρυθμούς οι πολιτικές του. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον έχει τι αντιδράσεις θα υπάρξουν στην προαναγγελθείσα απόφασή του να αλλάξει τα πάντα (πλην του ονόματος) στον ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας τον και θεσμικά ένα προσωποπαγές κόμμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει να αντιμετωπίσει έντονη αμφισβήτηση αν το ΠΑΣΟΚ δεν βγει δεύτερο κόμμα που ήταν ο βασικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη και πολύ περισσότερο αν ταυτόχρονα λάβει και ποσοστά κάτω από 13%. Η αμφισβήτηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος θα είναι κλιμακούμενη, καθώς κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το παράδειγμα Βενιζέλου που πήγε στο Ζάππειο να θέσει θέμα για τον Γιώργο Παπανδρέου το βράδυ της εκλογικής του ήττας, κίνηση που του γύρισε μπούμερανγκ!

Η λέξη «ανασύνθεση» αναμένεται να μπει στην ατζέντα της κεντροαριστεράς: Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποκλείσει να συμμετάσχει σε συζητήσεις με άλλες ηγεσίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως θα απευθύνει πρόσκληση σε όλους πλην Κασσελάκη, ενώ άλλα στελέχη θεωρούν πως η πρωτοβουλία θα πρέπει να αποτελεί το ...Επινέ της ελληνικής κεντροαριστεράς!