Τι κρύβει το τελεσίγραφο Καραμανλή-Σαμαρά σε Μητσοτάκη: Αλλάζεις ή σε ...αλλάζουμε

Τι κρύβει το τελεσίγραφο Καραμανλή-Σαμαρά σε Μητσοτάκη: Αλλάζεις ή σε ...αλλάζουμε Φωτογραφία: EUROKINISSI
Πού οδηγεί η στρατηγική των δυο πλευρών.

Μπορεί τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να ...εξαφάνισαν από τη δεύτερη μέρα την κοινή εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά και τα μηνύματα που απέστειλαν προσωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η αλήθεια όμως είναι πως τίποτε δεν είναι ίδιο μετά τις ομιλίες των δυο πρώην πρωθυπουργών.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ: Καραμανλής και Σαμαράς, κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος, απέστειλαν προς τον Μητσοτάκη ένα σαφέστατο τελεσίγραφο: Ή αλλάζεις σε δεξιότερη κατεύθυνση πολιτικές και πρόσωπα ή σε ...αλλάζουμε! Για την ακρίβεια «ή επιχειρούμε να σε αλλάξουμε»! Κάποιοι επιχειρούν βεβαίως σκοπίμως να υποβαθμίσουν το γεγονός, εμφανίζοντάς το ως μια «φιλολογική βραδιά στον Όμιλο Παρνασσό», αλλά είναι σαφές πως η εκδήλωση της Δευτέρας αποτελεί την αρχή ενός καλά μελετημένου σχεδίου. Οι δυο πρώην κήρυξαν τον πόλεμο στον νυν!

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ; Να επιταχύνουν τη φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να του περιορίσουν το δρόμο προς την ανάκαμψη, όπως ισχυρίζονται στο Μαξίμου, να σταματήσουν το δρόμο προς την απαξίωση, ακόμα και προς την πλήρη αποδυνάμωση της ΝΔ, όπως ισχυρίζεται το περιβάλλον των δυο.

«ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ» 'Η ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ; Μάλλον μετωπική. Σε κάθε περίπτωση ας θυμηθούμε το δόγμα του Κλαούζεβιτς για τον ανταρτοπόλεμο: Όταν ο εχθρός επιτίθεται, ο αντάρτης υποχωρεί. Όταν ο εχθρός σταματά, ο αντάρτης ξεκινάει τις εχθροπραξίες. Όταν ο εχθρός οπισθοχωρεί, ο αντάρτης τον κυνηγάει για να τον αποδεκατίσει! Τώρα, μετά το 28,3%, οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, πιστεύουν προφανώς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη φάση που έχει σταματήσει ή στην αρχή της οπισθοχώρησης!

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ; Με καταψήφιση, πχ, από βουλευτές νομοσχεδίων που έχουν ταυτοτικό χαρακτήρα για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Με το να τον αναγκάσουν να μην προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για μια δεύτερη θητεία, ακόμα και αν το ήθελε.

ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ; Ιδίως για τον Αντώνη Σαμαρά κάτι παραπάνω από δύσκολο. Γιατί και θα διασπάσει σε σημαντικό βαθμό τη Νέα Δημοκρατία και θα ηρωποιήσει στα μάτια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος και μεγάλου μέρους της βάσης της τον πρώην πρωθυπουργό.

ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ; Παρά τη διάψευση του εκπροσώπου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά σε πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ μας το ενδεχόμενο είναι απολύτως υπαρκτό. Σε πρώτη φάση στόχος φέρεται να είναι η συσπείρωση γύρω τους του μισού κόμματος. Τυχόν επιλογή σύγκρουσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει τους δυο πρώην πρωθυπουργούς.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ; Θα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση για όλους. Το βέβαιον είναι πως τυχόν πρόταση για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς έως πολιτικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ; Αναμφίβολα. Τυχόν νίκη του κόμματος της Μαρί Λεπέν θα συμβάλλει σε μια ακόμα μεγαλύτερη δεξιά στροφή των χριστιανοδημοκρατών και φιλελεύθερων στην Ευρώπη, συνεπώς και της ΝΔ στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον τόσο για τον Εμμανουέλ Μακρόν όσο και για τους «Μακρόν της Ελλάδας» θα είναι δύσκολο το επόμενο διάστημα.