Κασσελάκης και Ανδρουλάκης VS Κεντροαριστεράς: Το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο!

Κασσελάκης και Ανδρουλάκης VS Κεντροαριστεράς: Το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο!
Κοινή στάση των ηγεσιών Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στις πιέσεις των ψηφοφόρων για ενιαίο φορέα!

Μετά το μορατόριουμ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι ηγεσίες των δυο κομμάτων κρατούν κοινή στάση και έναντι της προοπτικής μιας ενιαίας παράταξης, εμφανιζόμενες αντίθετες σε μια τέτοια εξέλιξη!

Αρχικά ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ενώ προεκλογικά δήλωνε σε όλους τους τόνους πως μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει μείζονες πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά τώρα δηλώνει πως άλλοι ανοίγουν αυτή τη συζήτηση! Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του εκ νέου για την ηγεσία, μάλιστα, παράφρασε τον μακαρίτη Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, δηλώνοντας πως από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβε κόμμα και δεν θα παραδώσει ...συνιστώσα! Κατηγόρησε δε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι δεν θα επιτρέψει τη ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ, αν και κανένα από τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει δηλώσει ή δεν έχει αφήσει έστω να εννοηθεί κάτι τέτοιο.

«Δεν θα επιτρέψω τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» διαμηνύει με τη σειρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, πάλι χωρίς στο εσωτερικό του κόμματός του να θέτει κανείς τέτοιο θέμα!

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί χρησιμοποιούν όχι απλώς το ίδιο πολιτικό «επιχείρημα» απέναντι στους εσωκομματικούς τους αντιπάλους και στο καθολικό αίτημα των ψηφοφόρων τους για έναν ενιαίο φορέα της προοδευτικής παράταξης, αλλά χρησιμοποιούν και την ίδια φρασεολογία! Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, εκτιμώντας πως το αίτημα των ψηφοφόρων του χώρου για ενιαίο σχήμα ενδέχεται να μην μπορέσει να ανακοπεί (ή να το ανακόψει), προαναγγέλλει πως σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία με καθολική ψηφοφορία από τη βάση.

Η στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη, άλλωστε, είναι διάφανη, επιδιώκει με το Καταστατικό Συνέδριο 4-6 Οκτωβρίου ή να περιθωριοποιήσει τους "87" -πίσω από τους οποίους δηλώνει σίγουρος πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας- ή αλλιώς να τους αναγκάσει να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αντιθέτως, ενόψει της εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στις 6 και 13 Οκτωβρίου, επαναφέρει τη θεωρία «ΠΑΣΟΚ ...και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις», τονίζοντας πως «η στρατηγική του για την κεντροαριστερά είναι μία: Δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα διευρύνεται αμφίπλευρα». "Ξέχασε" δηλαδή τα όσα έλεγε προεκλογικά για τη συνεργασία της κεντροαριστεράς, δείχνοντας πως πραγματικά δεν τα εννοούσε.

Ο ενιαίος φορέας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τον Οκτώβριο

Οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά επιβραδύνονται προφανώς από τα δυο μεγάλα γεγονότα στο χώρο της κεντροαριστεράς το μήνα Οκτώβριο: Την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ στις 6 και 13 του μηνός και το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ 4-6 του ιδίου μηνός.

Το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να οδηγήσει σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» και πιθανόν και νέα, σημαντικότερη διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι "87", άλλωστε, ενδέχεται να αποτελέσουν τη «μαγιά» για τις εξελίξεις που αναμένονται.

Το πρόσωπο που θα εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, επίσης, θα είναι καθοριστικό ως προς τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Ο Χάρης Δούκας, για παράδειγμα, με το «μοντέλο Δούκα - Ζαχαριάδη» έχει προφανώς μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή του νυν προέδρου του κόμματος ή αυτής που προφανώς θα καταθέσει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της η Άννα Διαμμαντοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εκλογές για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ «κλείνουν» το κόμμα σε μια στενή γραμμή, καθώς όποιος τολμήσει να θέσει θέμα ενιαίου φορέα θα κατηγορηθεί από συνυποψηφίους του ότι θέλει να ...διαλύσει το ΠΑΣΟΚ!