Πολιτική

Χαμηλώνουν οι τόνοι στην Κουμουνδούρου - Συνεδριάζει η ΠΓ του κόμματος

Χαμηλώνουν οι τόνοι στην Κουμουνδούρου - Συνεδριάζει η ΠΓ του κόμματος
Χαμηλώνουν, από όλες τις πλευρές, οι τόνοι στην Κουμουνδούρου, καθώς φαίνεται να αποκρυσταλλώνεται η εικόνα των 5 υποψηφιοτήτων.

Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναζητά λύσεις σε διάφορα διαδικαστικά θέματα που έχουν ανακύψει.

Εξέταση φακέλων υποψηφιοτήτων

Συγκεκριμένα, η ΠΓ συνεδριάζει σήμερα στις 13:00, έχοντας στην ατζέντα της την εξέταση των φακέλων των υποψηφιοτήτων, όπως αυτοί των Απόστολου Γκλέτσου και Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι κατατέθηκαν το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Επίσης, δεν είναι σαφές αν τα στοιχεία θα εξετάζονται από το σύνολο της ΠΓ ή από κάποια ειδική υποεπιτροπή που θα οριστεί αύριο. Προς το παρόν, οι φάκελοι έχουν παραδοθεί στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και δεν έχουν ανοιχτεί.

Υποχρεωτικά 30 υπογραφές μελών ΚΕ και πόθεν έσχες

Πάντως, η υποψηφιότητα Κασσελάκη φαίνεται να γίνεται αποδεκτή σε πολιτικό επίπεδο, τόσο από τους ενδιάμεσους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά, όσο και από τον Σωκράτη Φάμελλο. Και η πλευρά των 87 φαίνεται να δέχεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις κατάθεσης της υποψηφιότητας, δηλαδή οι 30 υπογραφές μελών και πόθεν έσχες. Βεβαίως και αυτή η πλευρά, αλλά και οι άλλες θα συνεχίσουν να απαιτούν την τήρηση των διαδικασιών, καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες η μεριά Κασσελάκη είχε φτάσει να συζητά το ενδεχόμενο οι τυπικές προϋποθέσεις να τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης του Συνεδρίου, δηλαδή ότι θα ήταν δυνατό να προχωρήσουν ακόμη και φάκελοι υποψηφιοτήτων που δεν θα περιέχουν πόθεν έσχες. Πλέον, έχει ξεκαθαριστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό και εξάλλου στον φάκελο που κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη στον εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη το Σάββατο στην ΚΕ περιλαμβάνεται και το πόθεν έσχες του.

Το θέμα της υποψηφιότητας Κασσελάκη κλείνει, αρκεί να μην το ξανανοίξει ο ίδιος

Επιπλέον, το ενδεχόμενο ακύρωσης της υποψηφιότητας Κασσελάκη έχει κλείσει μεν, αλλά με την προϋπόθεση, δε, ότι δεν το ξανανοίξει ο ίδιος, δηλαδή πως δεν θα επιλέξει να τραβήξει εκ νέου το σκοινί. Αντιθέτως, αν επιμείνει στη διχαστική ρητορική του, κινδυνεύει όλα τα ενδεχόμενα να ξανανοίξουν και να ξαναμπούν στη συζήτηση και όλα τα προηγούμενα «φάουλ» του, όπως οι «κουκούλες», τα «πραξικοπήματα», η «διαπλοκή» εντός ΣΥΡΙΖΑ, τα «μαύρα ταμεία» και η αμφισβήτηση της καθαίρεσης του.

Αντιπαράθεση θέσεων και ντιμπέιτ

Πλέον, οι άλλοι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει να στοχεύουν στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δυσκολίες να ανταπεξέλθει σε μια δίμηνης διάρκειας αντιπαράθεση πολιτικών, ιδεολογικών και προγραμματικών θέσεων. Σε αυτή τη λογική, οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και ο Νικόλας Φαραντούρης θέτουν επιτακτικά την ανάγκη διεξαγωγής ντιμπέιτ.

Ενημέρωση για τον χώρο του Συνεδρίου

Τέλος, στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία θα γίνει ενημέρωση από τον οικονομικό υπεύθυνο του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, για το θέμα της αναζήτησης χώρου για το Έκτακτο Συνέδριο στις 8-10 Νοεμβρίου. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή ταυτόχρονα με φυσική παρουσία και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για όσους το επιθυμούν.