Οι επτά αποχρώσεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς

Οι επτά αποχρώσεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς
Από τι θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις- Τα σενάρια που συζητούνται.

Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της λεγόμενης κεντροαριστεράς (κάποιοι αποφεύγουν πια να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τον όρο «προοδευτική παράταξη» αποτελεί αυτή τουλάχιστον τη στιγμή το κυρίαρχο αίτημα των ψηφοφόρων του χώρου. Κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει, ακόμα και αυτοί που επιχειρούν να το υποσκάψουν και να το υπονομεύσουν ως επιχείρημα.

Μέχρι τον «κοκκινοπράσινο» Οκτώβριο, οπότε και θα εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά οι εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό θα περιμένουν, όμως μετά τον Οκτώβριο θα είναι ραγδαίες.

Από τι θα εξαρτηθούν όμως οι εξελίξεις;

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση στο ερώτημα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Με τον Χάρη Δούκα θα δοθεί μια μεγάλη ώθηση στο εγχείρημα, με την Άννα Διαμαντοπούλου θα κοπεί μαχαίρι η συζήτηση για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες, ενώ με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα υπάρξει μια «ντεμί» κατάσταση.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ; Η εκ νέου διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο πιθανή εξέλιξη στο Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι εξελίξεις θα ένα νέο φορέα θα είναι γοργές.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ; Ναι, εφόσον εκλεγεί ένας αρχηγός που πιστεύει την ανασύνθεση του χώρου, όπως ο Χάρης Δούκας, ακόμα και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ έως τώρα υπέρ της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης τάσσεται ο Μιχάλης Κατρίνης. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα χρειαστεί η υπέρβαση πολλών πραγμάτων, όπως η εκλογή από τη βάση του υποψηφίου για την ηγεσία αν μιλούμε για νέο κόμμα ή του υποψηφίου για την πρωθυπουργία αν μιλούμε για ένωση κομμάτων σε ένα ενιαίο σχήμα.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; Υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη όχι. Δικαίως ή αδίκως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλούς χώρους και πρόσωπα της κεντροαριστεράς είναι απαξιωμένος.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ; Από τους πλέον υπολογίσιμους παράγοντες στο θέμα της ανασύνθεσης της προοδευτικής παράταξης, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το τι θα πράξει ο ίδιος θα σφραγίσει τις εξελίξεις.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ; Υπό ομαλές συνθήκες ένα ευτυχές σενάριο. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μην συζητά με τη Νέα Αριστερά και να προτείνει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου! Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, ακόμα και αν δεν χρειαστεί να οριστεί αρχηγός και να υπάρχει συλλογική ηγεσία, θα χρειαστεί να ψηφιστεί υποψήφιος πρωθυπουργός, ο οποίος προοπτικά, εκ των πραγμάτων, θα αναδειχτεί σε ηγέτη του χώρου.

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ...ΤΙΠΟΤΕ: Μάλλον είναι αδύνατον. Το ερώτημα είναι αν αυτό που θα γίνει θα έχει δυναμική ή όχι. Αν θα ενιαιοποιήσει το χώρο ή αν θα δημιουργηθεί ένα ακόμα κόμμα στα υπάρχοντα!