Πολιτική

Η νίκη Πολάκη αλλάζει το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά

Η νίκη Πολάκη αλλάζει το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά
Ενδεχομένως ο πόλεμος να συνεχιστεί, αλλά η έκβαση αυτής της μάχης είναι καθαρή.

Ο Παύλος Πολάκης είναι ο μεγάλος νικητής στην αντιπαράθεσή του με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω και δεν θα παραπέμψει τον Πολάκη στην επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πειθαρχικά μέτρα περιορίζονται στην αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν σαφής σε ανάρτησή του στα social media: «Ο Παύλος Πολάκης διεγράφη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο κοινοβούλιο. Είναι ζήτημα συμπεριφοράς, όχι πολιτικής. […] Ο Παύλος Πολάκης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με έργο, αντιπολιτευτική ισχύ και ανιδιοτελή παρουσία που όλοι γνωρίζουν. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».

Οι διατυπώσεις έχουν σημασία. Για τον Κασσελάκη η συνέχιση της συμμετοχής του Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ανεκτή, αλλά αδιαπραγμάτευτη.

Η σύγκρουση

Η τοποθέτηση Κασσελάκη ήρθε μετά από ένα κύμα αντιδράσεων για τη διαγραφή Πολάκη που έδωσε την αίσθηση ότι η απόφαση Κασσελάκη δεν είχε την αναγκαία συναίνεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στα social media ο Πολάκης κέρδισε σαφώς τις εντυπώσεις. Πέρα από τα εκατοντάδες υποστηρικτικά σχόλια από φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σημασία ότι ο μηχανισμός των κομματικών τρολ πήρε το μέρος του Πολάκη -εδώ θα μπορούσε να γίνει λόγος και για ανταρσία. Ακόμα πιο σημαντική όμως ήταν η στήριξη στον Πολάκη που έδωσαν στον Πολάκη στελέχη του «νεοπροεδρικού» μπλοκ την ώρα που καταγραφόταν μια εύγλωττη απροθυμία να στηριχτεί δημόσια η επιλογή του προέδρου.

Μόνο η εσωκομματική αντιπολίτευση των 87 (που φαίνεται ότι έχουν γίνει περισσότεροι) πήρε θέση απέναντι στον Πολάκη. Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «με βρίσκει σύμφωνη η διαγραφή Πολάκη, αρκεί βέβαια να είναι ολοκληρωμένη και όχι μισή. Ο σεβασμός στον πολιτικό αντίπαλο δεν είναι αντίθετος με τη μαχητικότητα που απαιτεί η υπεράσπιση του δίκαιου των πολλών».

Οι επιπτώσεις

Στην πολιτική δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το «μπρος-πίσω». Ένα ηγέτης που πισωγυρίζει από μια απόφαση του αφήνει τους πάντες δυσαρεστημένους, τόσο αυτούς που συμφωνούσαν μαζί τους όσο και αυτούς που διαφωνούσαν. Η «μισή διαγραφή» Πολάκη εξόργισε τους πολακικούς και δυσαρέστησε όσους στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τον πολακισμό πρόσκομμα στο άνοιγμα του κόμματος σε ευρύτερα ακροατήρια. Επιπλέον, αποτελεί πλήγμα για την εικόνα του κόμματος. Δεν είναι λογικό να λες ότι δεν θέλω τον Πολάκης στην ΚΟ, αλλά είναι οκ να συμμετέχει στα ηγετικά όργανα του κόμματος και να συντονίσει την οργάνωση του συνεδρίου.

Το βασικό όμως είναι με το «μπρος-πίσω» ο Κασσελάκης έστειλε μήνυμα αδυναμίας κι ελλείμματος ηγετικής δυνατότητας. Το συμπέρασμα που βγαίνει από την έκβαση της εσωκομματικής μάχης είναι ότι ο υφιστάμενος ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί περισσότερο «κόμμα Πολάκη» παρά «κόμμα Κασσελάκη».

Δεδομένου ότι ο εσωκομματικός συσχετισμός είναι υπέρ του Πολάκη αφού ο Κασσελάκης επιμένει σε σκληρή γραμμή απέναντι στους 87 και τον Τσίπρα, είναι βέβαιο ότι σύντομα η διαγραφή από την ΚΟ θα ανακληθεί. Είναι εξίσου βέβαιο ότι ο Πολάκης θα επιχειρήσει να μετατρέψει το συνέδριο σε προσωπικό θρίαμβό του, δίνοντας πανηγυρικό χαρακτήρα στην «επιστροφή» του. Από εκεί και πέρα, όλα τα σενάρια είναι πιθανά, ακόμα και η διεκδίκηση της προεδρίας από τον Πολάκη.

Η Κεντροαριστερά

Η νίκη Πολάκη αλλάζει επίσης το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά. Ένας ΣΥΡΙΖΑ υπό τον έλεγχο ή (πολύ περισσότερο) υπό την ηγεσία Πολάκη δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια ανασυνθετική διαδικασία του προοδευτικού χώρου. Από τη μια μεριά με τον Πολάκη δεν θέλει να συνεργαστεί κανείς. Από την άλλη, ο ίδιος ο Πολάκης απορρίπτει τις συνεργασίες. Είναι χαρακτηριστικά όσα γράφουν πέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Γιαπιτζής, Μπεχράκης, Οικονόμου, Σαραντοπούλου, Χατζησάββας) που θεωρούνται ότι εκφράζουν τις απόψεις Πολάκη: «Πριν ακόμα ανακοινωθούν τα exit polls των Ευρωεκλογών άρχισε ένας διάλογος στα ΜΜΕ της διαπλοκής για δήθεν ανάγκη συγκόλλησης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός δήθεν συνασπισμού της Κεντροαριστεράς μέσα από συμφωνίες σε κλειστά και σκοτεινά δωμάτια και ανταλλάγματα κάτω από το χαλί. […] Δεν θα αφήσουμε κανέναν – η βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει κανέναν - να μετατρέψει το κόμμα σε μια συνιστώσα ενός αδιευκρίνιστου κεντροαριστερού μορφώματος τύπου «Ελιάς» που ίσως κάποιοι ονειρεύονται!».

Επομένως, η νίκη Πολάκη σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαράξει αυτόνομη πορεία.