Παιχνίδια Εξουσίας

Τα μηνύματα της Αθήνας στην ηγεσία της Λευκωσίας

Τα μηνύματα της Αθήνας στην ηγεσία της Λευκωσίας Φωτογραφία: SOOC
«Καλό μομέντουμ» θεωρεί το Μαξίμου το χρόνο για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό- Πενταμερή και αποφάσεις πριν τη λήξη του 2024;

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό αν δεν προκληθούν «ανυπέρβλητα» εμπόδια από την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα για τα πενήντα χρόνια από την εισβολή και την κατοχή του νησιού από την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στις εκδηλώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν ότι το μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι «πολύ καλό» ώστε μπορεί να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Προβληματισμός ωστόσο φέρεται να υπάρχει στην ηγεσία της κυβέρνησης από τη στάση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος φέρεται να μην επιθυμεί (ή να εκτιμά ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες) να ξεκινήσουν τώρα οι συνομιλίες και να συγκληθεί η πενταμερής. Η Αθήνα φέρεται να πιέζει τη Λευκωσία να μην ακολουθήσει παρελκυστική πολιτική στο θέμα.

Το Μαξίμου, άλλωστε, εκτιμά πως επειδή τυχόν σύγκλιση της πενταμερούς ενδέχεται να είναι η τελευταία προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και μετά η διχοτόμηση ενδεχομένως καταστεί αναπόφευκτη, η πίεση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για συμφωνία θα είναι μεγάλη. Πολύ περισσότερο που Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έχουν πολύ μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα για επίλυση του Κυπριακού και ανάδειξη της Κύπρου σε «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή.

Η όλη κατάσταση αρχίζει να θυμίζει την περίοδο του ...Σχεδίου Ανάν και μένει να δούμε αν η ιστορία επαναληφθεί ή όχι.

ΥΓ: Η Αθήνα πιστεύει πως η πενταμερής μπορεί να πραγματοποιηθεί και εντός του 2024!