Παιχνίδια Εξουσίας

Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη - Όπως γίνεται έως τώρα

Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη - Όπως γίνεται έως τώρα Φωτογραφία: Eurokinissi
Οριστικό τέλος στη δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θέτει η καταψήφισή της από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι» από Κουμουνδούρου και στη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Έχει απόλυτο δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τοποθετήθηκε μέσω του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την «άλλη παράταξη» και όχι από αυτή που κυβερνά!

Στην αρχή αυτή στηρίχτηκε η επιτυχή λειτουργία του θεσμού σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεξε τον Κωστή Στεφανόπουλο, όπως και ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμαλής επέλεξε τον Κάρολο Παπούλια, ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκόπη Παυλόπουλο κοκ.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού απέρριψε μια δεύτερη θητεία μετά την απειλή δεκάδων βουλευτών του ότι θα βγουν στο αντάρτικο και δεν θα την υπερψηφίσουν, προσανατολίζεται σύμφωνα με τις διαρροές σε κάποιον υποψήφιο που θα προέρχεται από την παράταξή του. Τα "Παιχνίδια Εξουσίας" αποκάλυψαν αρχικά τον προσανατολισμό του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και εν συνεχεία -με συγκεκριμένες εσωκομματικές σκοπιμότητες- τον Νίκο Δένδια, ενώ ακούστηκε και το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος θεωρείται αυτό που στην αργκό λέγεται ότι είναι... «της οικογενείας»!

Ο πρωθυπουργός, σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, είχε τονίσει πως το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ευρύτερης αποδοχής- και ελπίζουμε να είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης που θα φέρει στο Κοινοβούλιο.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αποδειχθεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν για να αποφευχθούν εκλογές που θα προκαλούσε η αντιπολίτευση, αλλά δεδομένων των τωρινών συσχετισμών προκειμένου να ελέγξει προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης τον συγκεκριμένο θεσμό, όπως πιστεύει ο ίδιος και όπως δυστυχώς έγινε με την νυν Πρόεδρο που λειτούργησε πολλές φορές ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ!

Και βεβαίως μια τέτοια στρατηγική θα καταστήσει ακόμα πιο καχεκτική τη δημοκρατία μας, ενώ σαφώς και η αντιπολίτευση δεν μπορεί να υπερψηφίσει κατά τα λοιπά και ικανά στελέχη που θα προέρχονται από τη ΝΔ, αν το Μαξίμου επιχειρήσει αυτή τη λύση.

ΥΓ1: Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον (εξαιρετικό αλλά κομματικό) Σταύρο Δήμα, προκειμένου να μην υπερψηφιστεί και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες ώστε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΛΑΟΣ να αφήσει της μνημονιακές εκκρεμότητες σε μια κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Όχι άλλα παιχνίδια λοιπόν με το πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

ΥΓ2: Η δήλωση του Νίκου Παππά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίζει τυχόν νέα υποψηφιότητα της νυν Προέδρου θέτει και τυπικά τέλος στην παραμονή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τις 16 Μαρτίου που λήγει τη θητεία της. Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, περιορίζει τις πιθανότητες να προταθεί από το Μαξίμου η Γιάννα Αγγελοπούλου.