Ο Πληροφοριοδότης

Η συμβουλή Τσίπρα, τα οικονομικά τζαρτζαρίσματα του ΣΥΡΙΖΑ, το καλάθι που τσουρουφλάει, νέο deal για την Sunlight και η ζημιά των τραπεζών που ζαλίζει

Η συμβουλή Τσίπρα, τα οικονομικά τζαρτζαρίσματα του ΣΥΡΙΖΑ, το καλάθι που τσουρουφλάει, νέο deal για την Sunlight και η ζημιά των τραπεζών που ζαλίζει

Προγράμματα κατάρτισης για τρίτη ηλικία

Προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων ακόμη και για άτομα τρίτης ηλικίας επεξεργάζεται όπως μαθαίνουμε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και η διοίκηση της ΔΥΠΑ. Οι δεξιότητες εξάλλου αποτελούν κύριο στόχο της κυβέρνησης καθώς η έλλειψη τους δημιουργεί αύξηση της ανεργίας παρά το γεγονός ότι λείπουν πολλές ειδικότητες από την αγορά εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης όπως είπε "τα επόμενα 4-5 χρόνια η αγορά εργασίας θα αλλάξει τελείως, η Ελλάδα θα αλλάξει τελείως» σημειώνοντας μάλιστα ότι "η ψηφιακή εποχή είναι για όλους. Κανένας μας πια δεν μπορεί να ζήσει έξω από την ψηφιακή εποχή και είτε μας αρέσει αυτό, είτε δεν μας αρέσει. Αυτός είναι ο σύγχρονος κόσμος και μέσα σε αυτόν θα πρέπει να μπορούμε να επιβιώσουμε». Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται η ψηφιακή εποχή να μπει στα ΚΑΠΗ...

Διαφωνίες στο οικονομικό επιτελείο

Ισχυρές διαφωνίες μαθαίνουμε ότι καταγράφονται στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα στο ζήτημα της γραμμής για ένα «πιο ήπιο δημοσιονομικό μονοπάτι». Τη θέση αυτή ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και φέρεται να την έχει εισηγηθεί ο τομεάρχης Οικονομικών, Νίκος Παππάς. Ωστόσο, αλλά μέλη του επιτελείου διαφωνούν με αυτή τη θέση, θεωρώντας ότι θα ήταν επικίνδυνο δημοσιονομικά για την Ελλάδα να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα και τελικά μια τέτοια θέση θα εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο νέος πρόεδρος του κόμματος προχώρησε σε αυτή την αναφορά, λέγεται ότι ακόμη έχει αμφιβολίες και ενδεχομένως να μην προχωρήσει για πολύ αυτή η γραμμή.

Το «καλάθι» που καίει Κυβέρνηση και καταναλωτές

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν οι ανατιμήσεις που φθάνουν έως 15% σε ελιές, όσπρια, ρύζι, σοκολάτες, αλλαντικά, προϊόντα περιποίησης σώματος και προσώπου, οπωροκηπευτικά, κρέας και φυσικά ελαιόλαδο. Την ίδια στιγμή από έρευνα της Grant Thornton «Greek Business Pulse», προκύπτει ότι το 61% των εγχώριων επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προβεί σε αυξήσεις τιμών, ενώ από αυτές που θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, 2 στις 10 δηλώνουν ότι η αύξηση θα υπερβεί το 10%. Οι λόγοι πολλοί και οι άμυνες λίγες. Για την Κυβέρνηση και τους καταναλωτές.

Το νέο deal της Sunlight

Στη δημιουργία αυτόνομης εταιρείας για τον κλάδο ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος προχώρησε η Sunlight. H δημιουργία της Sunlight Recycling αποσκοπεί στην ταχύτερη διείσδυση στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης μολύβδου, με ενδυνάμωση των συνεργειών συλλογής στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αμερική, όπου η Sunlight Group διατηρεί θυγατρικές. Η παραγωγή έτοιμου προϊόντος της μονάδας ανακύκλωσης στην Κομοτηνή αναμένεται να διπλασιαστεί από 50.000 τόνους σήμερα σε 100.000 τόνους παραγόμενου προϊόντος στους επόμενους 16 μήνες, ώστε περίπου το 50% των μελλοντικών αναγκών της Sunlight Group στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης να καλύπτεται από τη Sunlight Recycling, ενώ περίπου 23.000 τόνοι θα πωλούνται και σε τρίτους στην Ευρώπη.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ και η ζημιά

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός της αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις Τράπεζες. Το ΚΕΠΕ υπολογίζει τη ζηµία που θα υποστεί το ΤΧΣ µεταξύ 42-43 δισ. ευρώ, µε βάση τη σηµερινή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Το ΤΧΣ έχει ενισχύσει σωρευτικά τις ελληνικές τράπεζες µε 46 δισ. ευρώ από το 2011. Ακόµη κι αν το ΤΧΣ κατείχε το 100% των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών, οι ζηµίες που θα κατέγραφε από την πώληση των µετοχών θα άγγιζαν το ύψος σχεδόν των 30 δισ., κάτι που συνεπάγεται αρνητική απόδοση ίση µε -65%. Εναλλακτικά, για να υπήρχε απόσβεση των 46 δισ., τότε θα έπρεπε η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών να ήταν τουλάχιστον 186% µεγαλύτερη σε σχέση µε την τιµή αναφοράς της 6ης Οκτωβρίου.

Τους λέει να μην φύγουν

Να μην φύγουν, αλλά να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνουμε ότι συμβουλεύει ο Αλέξης Τσίπρας τους «6+6» (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσο Ηλιόπουλο), όποιες και να είναι οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος φέρεται να εκτιμά πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις αρχές Ιουνίου θα είναι τέτοιο που θα οδηγήσει στο να ξανατεθούν ζητήματα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι το τελευταίο δεν πρόκειται για κάτι που τον αφορά προσωπικά. Σε ότι αφορά τους "6+6", οι στήλη πληροφορείται ότι, μετά τα όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι και την μη παρέμβαση Τσίπρα στα περί υπονομευτών του, είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε συμβουλή, από όπου κι αν προέρχεται.

Τα επόμενα ταξίδια Μητσοτάκη

Με τις σημερινές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κίνας ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεκίνο, τα ταξίδια ωστόσο του πρωθυπουργού αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη σημαντική διεθνής επαφή του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, καθώς προγραμματίζεται, πληροφορούμαστε, επίσκεψή του, στα μέσα Νοεμβρίου, στο Βερολίνο. Προς τα τέλη του μήνα αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Καναδά, ενώ στην βελγική πρωτεύουσα θα βρεθεί και τον Δεκέμβριο για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης διεργασίες για επίσκεψη και στο Λονδίνο και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Ρ. Σούνακ.