Η BMW και η εταιρεία του 1 ευρώ, το Βέρντιγκο απο το ΦΠΑ και η ευρώ κεντροδεξιά «σύναξη»

Η BMW και η εταιρεία του 1 ευρώ, το Βέρντιγκο απο το ΦΠΑ και η ευρώ κεντροδεξιά «σύναξη»

Η BMW ίδρυσε εταιρεία στην Ελλάδα με 1 ευρώ

Γκάζι έχουν πατήσει οι πωλήσεις αυτοκινήτων -και οι τιμές θα συμπληρώσουμε εμείς- που ενισχύθηκαν και από τις εταιρείες leasing. Αυτή η άνθηση οφείλεται και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, μου λένε άνθρωποι της αγοράς. Αυτό βλέπουν και οι Γερμανοί της BMW ΕΛΛΑΣ που ίδρυσαν πριν από λίγες ώρες στην Ελλάδα μια νέα εταιρεία, την BMW HELLAS LEASING Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Αντικείμενο είναι η ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων, το λιανικό εμπόριο ανταλλακτικών και οι υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το ενδιαφέρον, πέρα από το αντικείμενο, το κεφάλαιο της εταιρείας το οποίο είναι 1 ευρώ -καλά διαβάζετε- που διαιρείται σε 1 εταιρικό μερίδιο το οποίο έχει καταβληθεί ολοσχερώς κατά τη σύσταση της εταιρείας.

Σε βέρτιγκο οι αγορά για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Σε διευκρινήσεις για να ξεδιαλύνει τι τελικά ισχύει στην εστίασης με τον ΦΠΑ προχώρησε η αρμόδια υπηρεσία. Με πολύ απλά λόγια από την 1η.1.2024, η διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων από επιχειρήσεις εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, να υπάγεται πλέον σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. Κατ' εξαίρεση, η διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εξακολουθεί να υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ μέχρι την 30ή.6.2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

Αποτέλεσμα αυτών είναι η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων υπάγεται πλέον σε δύο διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ, ήτοι 24% ή 13%, ανάλογα με το αν προορίζονται για επιτόπια κατανάλωση, πράξη η οποία χαρακτηρίζεται ως παροχή υπηρεσίας εστιατορίου και εστίασης ή αν προορίζονται να παραδοθούν σε «πακέτο». Επειδή κάθισα και διάβασα τις διευκρινήσεις έχω να σας πω ότι δεν βγήκα σοφότερος. Αντιθέτως με έπιασε το κεφάλι μου. Όπως και το Σαββατοκύριακο που πήγα σε γνωστό μπαρ στον Κεραμικό και πλήρωσα το ποτό 20% ακριβότερα γιατί όπως μου είπε ο μπάρμαν αυξήθηκε ο ΦΠΑ. Κοινώς κάτω από το χαλάκι της αλλαγής του ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες έχουν να περάσουν αρκετές αυξήσεις.

Ταξίδι αστραπή του Φραγκογιάννη στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί το διήμερο 1–2 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικός Κώστας Φραγκογιάννης. Στην αποστολή θα συμμετέχουν και μέλη του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Σκοπός του ταξιδιού είναι η επανεκκίνηση σε επίσημο επίπεδο των Ελληνοτουρκικών Επιχειρηματικών σχέσεων. Το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών σήμερα έχει φτάσει τα 5,5 δις. ευρώ και ο στόχος είναι να φθάσει τα 10 δις ευρώ.

Στην Αθήνα η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά

Τόπος συνάντησης για την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά θα γίνει, όπως πληροφορούμαστε, η χώρα μας στις 9 Φεβρουαρίου.

Αφορμή μια εκδήλωση στην Αθήνα, με τίτλο «Road to Recovery», την οποία θα συνδιοργανώσουν η ΝΔ και το ΕΛΚ και προβλέπεται, μεταξύ άλλων να μιλήσουν σε αυτήν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κροάτης ομόλογός του, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι αντιπρόεδροι της ΚΟ του ΕΛΚ, Siegfried Muresan και Jan Olbrycht, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και φυσικά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι να υπάρξει ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία που διέθεσε και συνεχίζει να διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακούφιση και θωράκιση των κοινωνιών των κρατών-μελών.