Οικονομία

Ρεκόρ φορολογικών εισπράξεων το 2024 - Ο ρόλος του ΦΠΑ

Ρεκόρ φορολογικών εισπράξεων το 2024 - Ο ρόλος του ΦΠΑ Φωτογραφία: pexels
Για το 2025, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέψει νέα αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, στηριζόμενο στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη και στην περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και είσπραξης.

Το 2024 προβλέπεται να κλείσει με ρεκόρ φορολογικών εισπράξεων, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία.

Η αύξηση των τιμών έχει αποτυπωθεί έντονα στα έσοδα από τον ΦΠΑ, γεγονός που οφείλεται τόσο στη γενικότερη άνοδο των τιμών καταναλωτικών αγαθών όσο και στην αύξηση της κατανάλωσης. Επιπλέον, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του «κενού ΦΠΑ», δηλαδή των διαφυγόντων εσόδων από φοροδιαφυγή.

Για το 2025, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέψει νέα αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, στηριζόμενο στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη και στην περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και είσπραξης. Το σύστημα διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS, η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και άλλες τεχνολογικές παρεμβάσεις αναμένεται να λειτουργήσουν πλήρως το 2025, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Η σημαντική αυτή αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια, ενισχύεται και από την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία οδήγησε σε υψηλότερη κατανάλωση και, κατά συνέπεια, σε μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποτελούν μια ακόμη πηγή αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ, ειδικά καθώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνονται.

Συνολικά, τα έσοδα από τον ΦΠΑ προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2025, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου για συνολική αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024.