Ο Παναγιώτης Γκεζερλής, η «Γη της επαγγελίας» για τους εργαζόμενους και το παχυλό μπόνους του Πάνου Γερμανού

Ο Παναγιώτης Γκεζερλής, η «Γη της επαγγελίας» για τους εργαζόμενους και το παχυλό μπόνους του Πάνου Γερμανού

Ο νέος ρόλος του Παναγιώτη Γκεζερλή

Τον γνωρίσαμε όταν συνίδρυσε το buldoza.gr με τον Κώστα Γεράρδο, υποστήριξε την ανάπτυξη της Upstream σε 40 χώρες από την θέση του Head of Business Planning και ήταν εμπορικός διευθυντής και σε άλλες εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας. Μάλιστα ήταν και ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του GRECA, του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Σήμερα είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Convert Group, και λίαν προσφάτως προστέθηκε ως νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Netstudio που έχει ιδρύσει ο Γιάννης Καράμπελας.

H Netstudio δραστηριοποιείται 19 χρόνια στην Ελλάδα και απασχολεί προσωπικό 50 εξειδικευμένων ατόμων. Έχει δημιουργήσει μερικά από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρονικού εμπορίου σε όλους τους κλάδους, όπως BSB (μόδα), Electronet (τεχνολογία και ηλ. συσκευές), My Market(λιανεμπόριο), ofarmakopoiosmou (φαρμακεία), ΜΕΒΓΑΛ (Β2Β) αλλά ταυτόχρονα παρέχει και υπηρεσίες usability σε μεγάλους πελάτες από το εξωτερικό, όπως την αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons στον Καναδά, την Office Depot και την TripAdvisor στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Gucci στη Ιταλία, την Rakuten στην Ιαπωνία κ.α.

Σε ποιες εταιρείες θέλουν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι

Κατά καιρούς γίνονται διάφορες έρευνες, οι περισσότερες είναι πληρωμένες, για να μην υπάρχει κάποια παρανόηση. Οπότε έχουμε δει τραγελαφικά πράγματα. Εταιρείες που έχουν τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζονται να προτιμώνται από τους υπαλλήλους τους. Αυτή η στρέβλωση οφείλεται σε κάποιες φορές και στο δείγμα που αφορά πολύ μικρό ποσοστό του εργατικού τους δυναμικού. Και στο μυαλό μου έχω τουλάχιστον μια εταιρεία, την περίοδο μάλιστα που είχε βραβευθεί, που στο παρελθόν ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Σήμερα λέω να ασχοληθώ με την έρευνα του Kariera.gr, στην οποία έχει επενδύσει η οικογένεια Παντελιάδη, της Metro, της Ήπειρος, της Όπτιμα κλπ. Το αναφέρω αυτό γιατί στα ευρήματα της έρευνας του Kariera.gr δεν πριμοδοτούν την Metro. Και από μόνο του αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό για να κάτσουμε να ασχοληθούμε με την έρευνα. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα Employer Brand που «σκάναρε» 86 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της λιανικής, προέκυψε ότι στους TOP 10 Εργοδότες Επιλογής είναι με σειρά προτίμησης οι: ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl Ελλάς, Vodafone, adidas Hellas, ΙΚΕΑ, Toyota Ελλάς (μέλος του Ομίλου Inchcape), Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., Avis Greece και Κωτσόβολος.

Τι ρούχα φοράνε οι Καναδοί

Το κουίζ είναι εύκολο όπως και η απάντηση. Φυσικά προτιμούν τα Κινέζικα. Πέρυσι η Κίνα ήταν ο κυριότερος προμηθευτής της καναδικής αγοράς σε ενδύματα, καταλαμβάνοντας το 30% στο σύνολο των καναδικών εισαγωγών της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ακολούθησαν το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και η Καμπότζη, με ποσοστά 14%, 13% και 9%, αντίστοιχα. Η Ιταλία ήταν στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 4%.

Όμως σε βάθος διετίας, το μερίδιο της Κίνας στις καναδικές εισαγωγές ενδυμάτων δείχνει να συρρικνώνεται, αφού, από 32% που ήταν το 2021, μειώθηκε σε 29% το 2023. Συρρίκνωση παρουσιάζει επίσης το αντίστοιχο μερίδιο της Καμπότζης (από 11% το 2021 σε 9% το 2023). Αντίθετα, αυξάνονται τα μερίδια του Βιετνάμ (από 12% το 2021 σε 14% το 2023) και της Ιταλίας (από 3% το 2021 σε 4% το 2023).

Εκτός από τους Ασιάτες και τους Ιταλούς σας έχω και μια ευχάριστη είδηση για τα εθνικά χρώματα. Πέρυσι οι ελλνικές εξαγωγές ενδυμάτων στον Καναδά σημείωσαν άνοδο 43% συγκριτικά με το 2022 και 90% έναντι του 2019. Το Κεμπέκ ήταν η καναδική επαρχία που εισήγαγε το μεγαλύτερο μέρος των ενδυμάτων προέλευσης Ελλάδας, με ποσοστό 63% επί του συνόλου. Ακολούθησαν το Οντάριο, με 26%, η British Columbia με 9% και η Αλμπέρτα με 2%.

Όμως μην παίρνουν τα μυαλά σας αέρα. Οι ελληνικές εξαγωγές ενδυμάτων καταλαμβάνουν μόλις την 60ή θέση στη συνολική κατάταξη των προμηθευτών ενδυμάτων της καναδικής αγοράς ή το 0,02% της πίτας των 14,6 δισ. CAD εισαγωγών.

Παχυλό bonus από τον Πάνο Γερμανό

Αν ο άλλος είναι κιμπάρης δεν μπορεί να το κρύψει. Και για να μην σας κρατώ σε αγωνία, που καθόλου δεν το επιθυμώ, έμαθα ότι η «OLYMPIA GROUP» του Πάνου Γερμανού θα μοιράσει στα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου και στους εργαζόμενους της έκτακτο bonus. Και μην φανταστείτε τίποτε ψιλά. Συνολικά 1.603.250 ευρώ, που σίγουρα δεν λες ότι είναι και λίγα.