H γνωστή φέτα που αλλάζει χέρια, το deal για ενεργειακή εταιρεία και το scanning Κορκίδη στον Πειραιά

H γνωστή φέτα που αλλάζει χέρια, το deal για ενεργειακή εταιρεία και το scanning Κορκίδη στον Πειραιά

H «μπαμπούσκα» Μινέρβα και η πώληση της φέτας

Η «μπαμπούσκα» Μινέρβα πούλησε μετά από αρκετούς μήνες, για να μην πούμε αρκετά χρόνια, προσπαθειών τον κλάδο της φέτας. Νικητής σε αυτή την κούρσα η Desserta που έχει μετόχους την Αυστριακή Berglandmilch.

Όπως έγινε γνωστό χθες, υπεγράφη η σχετική συμφωνία μεταξύ Desserta και της ελαιουργικής Μινέρβα που από μήνα σε μήνα αναμένεται και αυτή με τη σειρά της να βγει προς πώληση μου λέει πολύ φίλος. Η Desserta αποκτά την τυροκομική μονάδα στο Επισκοπικό Ιωαννίνων και τον σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος στην Ανδραβίδα ενώ στα χέρια της Μινέρβα παραμένει το brand Χωριό. Η Desserta Hellas, είναι θυγατρική της Berglandmilch και το πιο γνωστό της σήμα είναι το alpiland. Πέρυσι πέτυχε πωλήσεις 28,9 εκατ. ευρώ και κέρδη 595 χιλ. ευρώ.

Όσο για τη Μινέρβα που οι Τραπεζίτες θεωρούν δεδομένο ότι θα βγει προς πώληση, εκτός από το ομώνυμο ελαιόλαδο διαθέτει και άλλα γνωστά brands όπως το Pummaro και την Brava. Η ελαιοκομική εταιρεία που έχει επεκταθεί μέσω εξαγορών και σε άλλους κλάδους κάνει τζίρο 68,6 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές αποτελούν το 15% των πωλήσεων της.

Κοινό deal MOTOR OIL RENEWABLE με ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έγινε γνωστό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι η MOTOR OIL RENEWABLE ENERGY (MORE) και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που ανήκει στον Όμιλο «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», πρόκειται να αποκτήσουν κοινό έλεγχο επί της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.» η οποία επί του παρόντος αποτελεί κατά 100% θυγατρική και τελεί υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σχετικός οικονομικός κλάδος της γνωστοποιούμενης συγκέντρωσης είναι ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και, ειδικότερα, η αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής, στην οποία θα δραστηριοποιείται η ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ. Για όσους δεν γνωρίζουν η ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ έχει, μεταξύ άλλων, ως καταστατικό σκοπό την κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η MORE δραστηριοποιείται στην παραγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λειτουργεί έως σήμερα αιολικά/φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 839 MW. H ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εκμετάλλευση εγκατα- στάσεων ανανεώσιμων πηγών αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και άλλων ΑΠΕ.

Τι ψάχνει ο Βασίλης Κορκίδης στον Πειραιά

Σε αναζήτηση … νοικάρη βρίσκεται απ’ ότι μαθαίνω ο Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ). Όπως έμαθα το ΕΒΕΠ πρόκειται να προβεί στην εκμίσθωση για επαγγελματική χρήση, ισόγειου 251,25 τ.μ. με ημιώροφο 194 τ.μ. και υπογείου 125 τ.μ., το οποίο είναι κατάλληλα διαμορφωμένο και για την τοποθέτηση τραπεζικών θυρίδων.

Το ακίνητο που ας σημειωθεί ότι είναι διατηρητέο και γι αυτό τον λόγο δεν μπορεί να δοθεί σε κατάστημα εμπορίας τροφίμων, όπως π.χ. καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο, ή λειτουργία τυχερού ή μηχανικού παιχνιδιού, κ.λπ. βρίσκεται στον Πειραιά, στην Ναυαρίνου 1 στην Πλατεία Οδησσού κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 5 χρόνια, όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να καταθέσει προσφορά στις 24 Ιουλίου, και η τιμή εκκίνησης έχει ορισθεί στα 4.000 ευρώ μηνιαίως, πλέον χαρτοσήμου 3,6%.

Πόσα βγάζει η εταιρεία των βιομηχάνων

Με ζημιές, για μια ακόμη χρονιά, εμφάνισε η Ανώνυμη Εταιρεία Αναπτυξιακών Δράσεων Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας που σκοπό έχει στην υποστήριξη των βιομηχάνων και συγκεκριμένα του ΣΕΒ. Δηλαδή την προαγωγή του ρόλου του ως Κοινωνικού Εταίρου, την ανάληψη και εκτέλεση ως δικαιούχου, υπό την εποπτεία του ΣΕΒ, δράσεων και έργων που συγχρηματοδοτούνται από Κοινοτικά Προγράμματα και τον σχεδιασμό, υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων που συνδέονται με τη δράση και τους σκοπούς του ΣΕΒ και συνδεδεμένων με αυτόν νομικών προσώπων.

Παρά τις ζημιές οι οποίες ξεπέρασαν πέρυσι τα 85.406 ευρώ και σωρευτικά έχουν φτάσει τα 1,2 εκατ. ευρώ, τα έσοδα της εταιρείας διπλασιάστηκαν στα 1,26 εκατ. ευρώ (το 2022 ήταν 617.093 ευρώ). Εκτός από έσοδα η εταιρεία έχει και έξοδα που είχε τσουχτερά. Παραδείγματος χάριν τα έξοδα διοίκησης ξεπέρασαν τα έσοδά της και έφτασαν τα 1,3 εκατ. ευρώ (το 2022 ήταν 755.085 ευρώ).

Για φέτος η διοίκηση της εταιρείας έχει προγραμματίσει την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων συνολικού προϋπολογισμού 0,87 εκατ. ευρώ. Αν με ρωτάτε ποιο είναι αυτά τα έργα δυστυχώς δεν κατάφερα να μάθω παρ’ ότι το έψαξα.