Ο Πληροφοριοδότης

Ο Επίτροπος Τζιτζικώστας και ο αποχαιρετισμός στο κέντρο

Ο Επίτροπος Τζιτζικώστας και ο αποχαιρετισμός στο κέντρο
Υποψηφιότητα Μπελέρη για το ευρωκοινοβούλιο, καρατόμηση Καιρίδη από το υπουργείο Μετανάστευσης, παραμονή Δ. Βαρτζόπουλου («η γυναίκα είναι για να τίκτει») ως υφυπουργού Υγείας, απουσίες από το Gay Pride στην Αθήνα και το Europride στην Θεσσαλονίκη, απομάκρυνση Δημαδάμα από τη ΓΓ Ισότητας, διορισμοί πολιτευτών σε θέσεις ΓΓ και, τελικά, Τζιτζικώστας για Επίτροπος.

Είναι η κορύφωση της στροφής της κυβέρνησης τέρμα δεξιά που αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ως απάντηση στο 28% της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Η επιλογή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ως Επιτρόπου σηματοδοτεί την υποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις απαιτήσεις της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός διακινδυνεύει να δοθεί στη χώρα ένα χαμηλής αξίας χαρτοφυλάκιο και να τραυματιστεί το κύρος του στις Βρυξέλλες προκειμένου να ανακόψει, όπως εκτιμούν στο επιτελείο του, διαρροές της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα προς την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου, τη Νίκη του Δ. Νατσιού και την Φωνή Λογικής της Α. Λατινοπούλου.

Οταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, το 2015, είχε διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της πατριωτικής δεξιάς που προστατεύει τα ιερά και τα όσια της παράταξης. Τον στήριξαν τότε οι πιο σκληροί δεξιοί της ΝΔ: ο Μ. Βορίδης, ο Τ. Μπαλτάκος, ο Ν. Μηταράκης, ο Χ. Αθανασίου, η Α. Μ. Ασημακοπούλου.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών έζησε μέρες δόξας ως φλογερός Μακεδονομάχος. Στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά είχε δεσμευτεί ότι «δεν υπάρχει περίπτωση σε δρόμο ευθύνης μας, της περιφέρειας, να μπει πινακίδα που να αναγράφει τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Ξεκάθαρες κουβέντες. Όσο είμαι περιφερειάρχης οι πινακίδες στους δικούς μας δρόμους θα αναγράφουν, Σκόπια».

Οφείλει την εκλογική του επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο προφίλ του ως περήφανου Μακεδόνα που αντιστέκεται στις εθνικές υποχωρήσεις και δεν υποκύπτει στον δικαιωματισμό και την woke κουλτούρα που, κατά τους πρώην πρωθυπουργούς Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, έχουν μολύνει την ιδεολογική καθαρότητα της ΝΔ. Πριν αρχίσει να ακούγεται το όνομά του στην σεναριολογία για την επιλογή Επιτρόπου, υπήρχαν πληροφορίες ότι θα μπορούσε να ηγηθεί νέου δεξιού κόμματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μιας ελληνικής Λέγκας του Βορρά. Το βέβαιο είναι ότι ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να τον επιλέξει ως Επίτροπο και είχε κάνει ανεπίσημα ταξίδια στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να εξασφαλίσει, τουλάχιστον, την ανοχή της.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επικυρώνει την εγκατάλειψη της στρατηγικής ανοίγματος στο κέντρο, δίνει διαπιστευτήρια εθνικοφροσύνης στα δεξιά της ΝΔ και προσπαθεί να πείσει ότι κρατά τη ΝΔ στις ράγες της πολιτικής καταγωγής της χωρίς πειραματισμούς με μεταγραφές από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Υποψηφιότητα Μπελέρη για το ευρωκοινοβούλιο, καρατόμηση Καιρίδη από το υπουργείο Μετανάστευσης, παραμονή Δ. Βαρτζόπουλου ("η γυναίκα είναι για να τίκτει") ως υφυπουργού Υγείας, απουσίες από το Gay Pride στην Αθήνα και το Europride στην Θεσσαλονίκη, απομάκρυνση Δημαδάμα από τη ΓΓ Ισότητας, διορισμοί πολιτευτών σε θέσεις Γενικών Γραμματέων και, τελικά, Τζιτζικώστας για Επίτροπος. Οι κεντρώοι υποστηρικτές του Κυρ. Μητσοτάκη, που έδωσαν μάχη για την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και μετά στην πρωθυπουργία, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη αμηχανία. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει η σιωπή τους.

Α.Σ.