Νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Σεπτέμβριο;

Νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Σεπτέμβριο;
Η καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου και η διχοτόμηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνουν τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεδομένου ότι είναι πλέον αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των κασσελαλίστας και των 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πότε και στο πώς θα γίνει η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τι προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ήταν κατ’ εξαίρεση λόγω του έκτακτου γεγονότος της παραίτησης Τσίπρα. Η θεσμική διαδικασία προβλέπει λοιπόν ότι αν περάσει στην ΚΕ η πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου του κόμματος, συγκαλείται συνέδριο για να εγκριθεί η προσφυγή σε εκλογές από τη βάση. Πρέπει να προσέξουμε ότι το συνέδριο δεν είναι τυπική διαδικασία όπου απλώς θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους οι υποψήφιοι πρόεδροι. Το συνέδριο έχει τη δικαιοδοσία να αναστείλει τη διαδικασία εκλογής, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη του στο πρόεδρο.

Η πλευρά Κασσελάκη-Παππά διατείνεται ότι διαθέτει την πλειοψηφία τόσο στην ΚΕ όσο και στο συνέδριο, κάτι που αμφισβητείται από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Να σημειώσουμε επίσης ότι ακούγεται όλο και περισσότερο το σενάριο της τελετουργικής θυσίας της Αθηνάς Λινού προκειμένου να εξευμενιστεί ο Παύλος Πολάκη και να επιστρέψει πανηγυρικά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας ενδεχομένως τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανό η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ να κορυφωθεί στην Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτέμβρη. Η κορύφωση της εσωκομματικής κρίσης μπορεί να λάβει χώρα είτε με την κατάθεση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη είτε μέσα από τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη. Τη διαγραφή Σπίρτζη τη ζήτησε με καθαρό τρόπο ο Κασσελάκης στη χτεσινή ομιλία του στην ΚΟ. Αν τελικά εγκριθεί η διαγραφή (κάτι που προϋποθέτει τη σύμπραξη Πολάκη με την πλευρά Παππά-Κασσελάκη) τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξωθηθούν οι 87 στην αποχώρηση. Πώς θα μπορέσουν να παραμείνουν σε ένα κόμμα που διαγράφει ένα από τα ηγετικά στελέχη τους;

Μπορεί λοιπόν ο Σεπτέμβρης να είναι ο μήνας της νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ.Α.

NETWORK