Ελλάδα

Ο εντυπωσιακός υδάτινος δρόμος 192χλμ που διαπερνά Φωκίδα και Βοιωτία (drone)

Ο εντυπωσιακός υδάτινος δρόμος 192χλμ που διαπερνά Φωκίδα και Βοιωτία (drone) Φωτογραφία: YOUTUBE/ Michael Miller
Ο δρόμος τους νερού ταξιδεύει για 192χλμ για να καταλήξει στις μονάδες επεξεργασίας νερού της ΕΥΔΑΠ, στη Μάνδρα, τις Αχαρνές και το Γαλάτσι.

O υδάτινος δρόμος μήκος 192χλμ διασχίζοντας τους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας είναι ένα καλά κρυμμένο σημείο στη χώρα που η ενδιαφέρουσα ιστορία του αποτυπώθηκε σε ένα drone video που μας ξεναγεί στα άδυτά του.

Ο δρόμος τους νερού  ταξιδεύει για 192χλμ και διασχίζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής για να καταλήξει στις μονάδες επεξεργασίας νερού της ΕΥΔΑΠ , στη Μάνδρα, τις Αχαρνές και το Γαλάτσι. Η λίμνη του Μόρνου βρίσκεται ανάμεσα στους δυο μεγάλους ορεινούς όγκους της Ρούμελης, στα όρη Γκιώνα και Βαρδούσια στον νομό Φωκίδας βρίσκεται η 9η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η οποία τροφοδοτεί με νερό την Αθήνα από το 1981.

Μετά από δυο συνεχόμενες χρονιές ανομβρίας και ξηρασίας η λίμνη του Μόρνου συρρικνώθηκε αισθητά. Η στάθμη του νερού της λίμνης που τροφοδοτεί για χρόνια αδιάκοπα την Αθήνα πλέον έχει υποχωρήσει πάνω από 35 μέτρα και άλλα 18 περίπου μέτρα τον τελευταίο χρόνο.

Για την μεσοπρόθεσμη εξυπηρέτηση η ΕΥΔΑΠ εξετάζει το ενδεχόμενο τροφοδότησης με νέους αγωγούς - σήραγγες που θα δημιουργηθούν από την τεχνιτή λίμνη Κρεμαστών στον Αχελώο και θα μεταφέρουν βαρυτικά 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, προς την λίμνη του Μόρνου, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει για τα επόμενα 30 χρόνια πρόβλημα υδροδότησης η Αθήνα. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να παραδοθεί το 2027 - 2028.

 {https://www.youtube.com/watch?v=u6xMeDNSzC0}