Πολιτική

Ο «γολγοθάς» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μπρος στα νέα μέτρα

Ο «γολγοθάς» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μπρος στα νέα μέτρα Ο «γολγοθάς» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μπρος στα νέα μέτρα
Μπορεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, μετά και την νέα οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, να είναι έτοιμη να κλείσει, παράλληλα όμως απειλεί την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απαίτηση των δανειστών για «προληπτικό» μνημόνιο, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως το 2018, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η υπερψήφιση μιας τέτοιας συμφωνίας από τη Βουλή μοιάζει δύσκολη υπόθεση.

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προειδοποιούν πως το νέο συνολικό πακέτο των 9 δις «δεν αντέχεται» και ότι απέχει έτη φωτός από τις δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό. Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφιαλτική για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς η κίνηση των «53» έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος των βουλευτών που ελέγχει.

Ακόμα υπάρχουν και πολλοί ανένταχτοι βουλευτές, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και είναι άγνωστο τι θα πράξουν την δύσκολη στιγμή.
 
Συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα, ώστε το έξτρα πακέτο να μην χρειαστεί να πάρει τον δρόμο για την Βουλή και να μην δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
 
Παράλληλα τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς το εσωτερικό είναι αυστηρά. Ο πρωθυπουργός ζητά από την εσωκομματική αντιπολίτευση να περιμένει την τελική συμφωνία και να μην προτρέχει, διαμορφώνοντας αφόρητες συνθήκες γύρω από τη διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι υπάρχουν βουλευτές και εσωκομματικές ομάδες που θέλουν ή θα τολμήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα επανέρχονται τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τα οποία πάντως διαψεύδονται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση, όμως ο αιφνιδιασμός είναι πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο.

Το μόνο σίγουρο, πως αν η κυβέρνηση περάσει αυτόν τον δύσκολο κάβο, τότε θα υπάρξει σαρωτικός ανασχηματισμός.

NETWORK