Πολιτική

Υποχώρηση για το ΕΚΑΣ, δημιουργείται Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο Τσίπρας ανακοίνωσε το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και την άρση αδικιών, ανακοίνωσε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Πόροι θα είναι τα 700 εκατομμύρια του πλεονάσματος και θα χρηματοδοτείται από έσοδα μη εγγεγραμμένα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξάλλου ότι δεν θα ζητηθεί η αναδρομική καταβολή του ΕΚΑΣ και πρόσθεσε ότι στους ένστολους θα δοθεί η δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, επικαλούμενος και τις δεσμεύσεις του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι θα βρεθούν οι κωδικοί.

«Δεν γίνεται να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, ο κ. Καμμένος δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν οι κωδικοί από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας», είπε ο πρωθυπουργός ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Στενοχωριέστε γιατί τους θεωρείτε πελατεία σας, αλλά δεν υπάρχει πελατεία, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και εμείς θα τους στηρίξουμε».

Για «εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και με αιχμή αναφορές των στελεχών της στο νέο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έκανε λόγο για «απαράδεκτες εκφράσεις» και απευθύνθηκε προς την πτέρυγα της ΝΔ είπε: «δεν σας επιτρέπω να μιλάτε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και προδοσίας».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το Ταμείο αυτό έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, όταν η απαίτηση των δανειστών ήταν για έδρα του στο Λουξεμβούργο και να βρίσκεται υπό ξένη διοίκηση.

Επίσης, επισήμανε ότι τον έλεγχο του Ταμείου έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από την Βουλή, ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.

Ακόμη, μέσω του Ταμείου δίνεται η δυνατότητα για αξιοποίηση τμημάτων της δημόσιας περιουσίας και για να δημιουργηθούν νέες αξίες προς όφελος της ελληνικής Οικονομίας και δεν επιχειρείται ξεπούλημα όπως συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι από τα έσοδα του Ταμείου, το 50% των εσόδων θα διοχετευθούν στις επενδύσεις και το 50% στο χρέος και μόνο αυτού που προκύπτει από τις υποχρεώσεις τις τρέχουσας δανειακής σύμβασης κι όχι του συσσωρευμένου χρέους.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που υπάγονται στο Ταμείο και όλοι οι εργαζόμενοι διατηρούν το σημερινό καθεστώς.

Σχετικώς με τα όσα ακούστηκαν περί ενδεχόμενης κατάσχεσης της δημόσιας περιουσίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν δεν ήταν λάθος αυτά είναι ψεύδος και συκοφαντία, διότι - εξήγησε - ότι ρητά ορίζεται πως το Ταμείο είναι ειδικού σκοπού και η μετοχή του είναι αμεταβίβαστη και ακατάσχετη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός προσέθεσε «μακάρι να είχαμε την δυνατότητα όλα όσα βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ να περνούσαν στο Ταμείο αυτό, διότι αυτό δεν ξεπουλά σε χαμηλές τιμές».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επιχείρησε να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ κι ευτυχώς την σταμάτησε το ΣτΕ και ότι ξεπούλησε το φιλέτο των 28 ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές και με υποχρέωση να τα μισθώσει το ελληνικό δημόσια κι επιπλέον με την παρέλευση της 2Οετίας να τα ξαναγοράσει στην τιμή που θα έχουν τότε». «Και μας μιλάτε εσείς τώρα για άρση της κυριαρχίας και να μας εγκαλείτε για ξεπούλημα» επέμεινε ο κ. Τσίπρας προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέγνωσε κείμενο δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη ως προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, λέγοντας πως τότε είχε προβεί στις ίδιες προτάσεις. «Τότε ήταν σοβαρές προτάσεις και τώρα είναι άρση της κυριαρχίας; Λυπάμαι για το διπλό σας πρόσωπο» είπε καταλήγοντας προς την βουλευτή της ΝΔ.