Πολιτική

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πια «θα δούμε» για το χρέος

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πια «θα δούμε» για το χρέος
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εισηγητική του ομιλία στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το συνέδριο καλείται με αίσθημα της ιστορικής ευθύνης να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

"Πρώτα από όλα οφείλει να κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό από τα τρία αυτά χρόνια, από το 1ο στο 2ο Συνέδριο ενώ ακολούθως οφείλει, ιδιαίτερα αποτιμώντας και τη πρόσφατη εμπειρία μας, να δώσει απαντήσεις σαφείς και εμπεριστατωμένες στα εξής ερωτήματα:
Πρώτον : Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη ;
Δεύτερον : Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;
Τρίτον : Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ;
Τέταρτον : Με ποιούς θα πάμε ;
Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλισης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς;"

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ του 1ου και του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στην διάρκεια των οποίων συμπυκνώθηκε ο πολιτικός χρόνος, "αποδείξαμε ότι εκτός από την αριστερά του διαρκούς απολογισμού των αιτιών της ήττας, εκτός από την αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει στην ίδια τη φωτιά, να μπει στον αγώνα για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια."
Τόνισε ότι "αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να κερδίσουμε και θα τον κερδίσουμε, γιατί η σωτηρία των κοινωνικά αδυνάμων από μια πρωτόγνωρης έντασης λεηλασία και καταστροφή, είναι προϋπόθεση για κάθε σχέδιο που θέλει να έχει ως ορίζοντα το κοινωνικό μετασχηματισμό. Και για μας αυτός παραμένει ο στρατηγικός μας ορίζοντας."

Πρόσθεσε ότι "ο συνολικός κοινωνικός μετασχηματισμός, ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα που είναι το όραμα και ο στρατηγικός μας ορίζοντας, δεν μπορεί να έρθει πιο κοντά σε συνθήκες ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων", ενώ υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί να είναι υπόθεση διεργασιών σε μια και μόνο χώρα".
"Αντιθέτως, σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, οφείλουμε να παλέψουμε βήμα-βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και αυτό είναι το σχέδιό μας. Συγκροτούμε συμμαχίες και αλλάζουμε σιγά αλλά σταθερά τους συσχετισμούς στην Ευρώπη" πρόσθεσε.
"Ταυτόχρονα στην Ελλάδα, δουλεύουμε σκληρά σε έναν οδικό χάρτη ρεαλιστικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα πενταετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ελλάδα του 2021.
Μια χώρα που η ευημερία όλων θα είναι προϋπόθεση για την ευημερία του καθένα ξεχωριστά. Αυτό είναι το σχέδιο που καλούμαστε να υπηρετήσουμε" είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αν το Συνέδριο επιχειρήσει να απαντήσει πειστικά στα ερωτήματα που έθεσε "θα καταφέρουμε να εκπονήσουμε και επαρκές σχέδιο μια αξιόπιστη και συγκροτημένη απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το αν θα τα καταφέρουμε".
Υπογράμμισε ότι αυτήν την απάντηση έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνική πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενός "καθαρού μηνύματος ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε".
Ανέφερε ότι και ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι "ξέρει να δίνει μάχες αν χρειαστεί και να υπομένει αν χρειαστεί, αρκεί να έχει καθαρό ορίζοντα", ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ "απέδειξε ότι "ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά."
Έκανε λόγο για την αισιοδοξία της βούλησης του ΣΥΡΙΖΑ που "κατάφερε να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην χώρα", ενώ η ίδια βούληση τον οδήγησε τον χειμώνα του 2012 να διακηρύξει την ετοιμότητά του να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, και να "συναντηθεί με τις προσδοκίες ενός ολόκληρου κοινωνικού ρεύματος που είχε σπάσει τους δεσμούς του με τις παλιές πολιτικές εκπροσωπήσεις. Το κοινωνικό ρεύμα των πλατειών."
"Και αυτή η συνάντηση οδήγησε στη μεγάλη εκλογική νίκη του Γενάρη του 2015 που συντάραξε το σύνολο της Ευρώπης και του κόσμου" πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον "πόλεμο φθοράς" εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνοντας την "χρηματοπιστωτική ασφυξία, τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας και ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας".
Τόνισε ότι "είχαμε μαζί μας την πίστη και την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού" ο οποίος "ακόμη και όταν ο εκβιασμός έφτασε στο απόγειο του με το κλείσιμο των Τραπεζών και τους ελέγχους κεφαλαίων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στάθηκε στο ύψος του και έδωσε μια αποστομωτική απάντηση στο δημοψήφισμα του Ιουλίου που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας."
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα της, και "δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς.Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις."
"Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε στον Ευρωπαϊκό δρόμο - όπως οι Συνεδριακές μας αποφάσεις όριζαν άλλωστε- και να μην προχωρήσουμε σε μια αυτοκαταστροφική εθνική αναδίπλωση" τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Χαρακτηρίζοντας ως βάσιμη την κριτική "που και εμείς ασκήσαμε στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ" τόνισε, ταυτόχρονα πως "η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του Εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία.

Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες."
"Με αυτό το ενδεχόμενο βρεθήκαμε αντιμέτωποι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επίμονη επιλογή μιας μειοψηφίας μέσα στο κόμμα μας, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα, δεν ήταν αριστερό σχέδιο. Ούτε ριζοσπαστικό. Ήταν το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τις συνέπειες μια εθνικής αναδίπλωσης και πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα "δεν θα τις χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα τις χρεωνόταν η ίδια η Αριστερά και όχι μόνο η ελληνική. Και αυτό θα αποτελούσε ιστορικού χαρακτήρα στρατηγική ήττα."
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μια πολύ καλύτερη Συμφωνία "από αυτή στην οποία ήταν δεσμευμένος ο Σαμαράς, κατά τουλάχιστον 22 δισ. στη τριετία, φέρνοντας μικρότερα πλεονάσματα."
Ταυτόχρονα, είπε πως "δεν καταφέραμε να τερματίσουμε την λιτότητα, δεν καταφέραμε να σπάσουμε την συμπεφωνημένη γραμμή της Ευρώπης, καταφέραμε όμως να την διαρρήξουμε" και "να εκκινήσουμε την αρχή της αλλαγής της, έστω και με δειλά και ανολοκλήρωτα βήματα."

"Μιας Ευρώπης, που τώρα πιστεύω συνειδητοποιεί στο σύνολό της, ότι κίνδυνος για τη συνοχή της δεν είναι η Αριστερά που επιδιώκει την αλλαγή της πορείας της, αλλά η ακραία δεξιά που επιδιώκει τη διάλυσή της. Πράγμα που γίνεται περισσότερο από φανερό, ιδίως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία" πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε πως αμέσως μετά την Συμφωνία του Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό με την Συμφωνία γνωστή και υποσχόμενος την εξάντληση "κάθε δυνατότητας και κάθε περιθωρίου για να οικοδομήσουμε, παράλληλα με το πρόγραμμα, ένα σχέδιο κοινωνικής προστασίας, αναδιανομής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και, παράλληλα, ένα σχέδιο προοδευτικών θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος."
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν πήρε "λευκή επιταγή, αλλά εκ νέου σαφή εντολή με τα ίδια ποσοστά για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα."
Ανέφερε ότι πέραν τούτων, η λαϊκή εντολή περιλάμβανε και την "υλοποίηση ενός οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση, ο οποίος οδικός χάρτης ήταν σαφής από την Συμφωνία του Ιουλίου: Ολοκλήρωση της Πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης και αμέσως μετά συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την απομείωση του χρέους και ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας."

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση "έκλεισε ουσιαστικά τον περασμένο Μάιο και τυπικά προχθές" και πρόσθεσε: "Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής.
Και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας."
Υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη".
Έκανε λόγο για είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, τονίζοντας πως "αρκεί ένα και μόνο νεύμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ώστε αυτή η ανάκαμψη να μετατραπεί σε απογείωση. Και το νεύμα που δίνεται από τη διαρκή σύγκρουση και διαμάχη μεταξύ των θεσμών, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε."
Επισήμανε ότι κάθε παράταση της ελληνικής κρίσης είναι άδικη, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν αντέχει άλλους κλυδωνισμούς και επανέλαβε ότι η "Συμφωνία πρέπει να τηρηθεί από όλους".

"Και θέλω να το καταστήσω σαφές : Η αόριστη προτροπή : "Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε.." Δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε.Ταυτόχρονα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας είπε οτι "αυτό το αυτονόητο αίτημα" το συμμερίζονται οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών της Ελλάδας, τόσο στην διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά και εντός ακόμα του ίδιου του Γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου "είναι πλειοψηφικές οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανάγκη της άμεσης επίλυσης του προβλήματος: Οι δυνάμεις των Σοσιαλδημοκρατών, της Γερμανικής Αριστεράς και των Γερμανών Πρασίνων. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό από την σημερινή Γερμανική κυβέρνηση."
Έκανε λόγο για διαμόρφωση κοινής στάσης χωρών και πολιτικών δυνάμεων που πέραν των ελληνικών διεκδικήσεων "μάχονται και για μια συνολικά διαφορετική πορεία της ΕΕ", καθώς στο φόντο της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού και της κρίσης ασφάλειας, διεξάγεται μια πολυεπίπεδη και πολυμέτωπη πολιτική σύγκρουση που αλλάζει μορφές και ανατάσσει δυνάμεις και αφορά αφενός μεν "την σύγκρουση Βορρά-Νότου και Κέντρου-Περιφέρειας, αφετέρου δε την εσωτερική μάχη σε κάθε χώρα μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της αλληλεγγύης και των δυνάμεων που είτε επιλέγουν ανοιχτά τον διχασμό και το κλείσιμο της Ευρώπης, είτε τρέφουν τον διχασμό με την φανατική υποστήριξη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας."

Χαρακτήρισε την έκβαση αυτής της μάχης ως καθοριστική για την πορεία της Ευρώπης στον 21ο αιώνα με την έννοια ότι "ή θα εξελιχθεί η Ευρώπη σε μια Ένωση-φρούριο, με εθνικές αναδιπλώσεις και βάθεμα του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου ή σε μια ανοιχτή Ένωση οικονομικής συνεργασίας, δημοκρατίας και σύγκλισης των οικονομιών της."
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως πρωτοπόρα πολιτική δύναμη "τόσο στη συγκρότηση ενός μετώπου του Ευρωπαϊκού Νότου που θα θέσει με ένταση το θέμα της οικονομικής σύγκλισης και των περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρώπη, όσο και στην συγκρότηση ενός παράλληλου μετώπου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στο σύνολο της Ηπείρου μας.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως κύριους στόχους του μετώπου αυτού τους εξής:

Την αντιμετώπιση και την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας

Την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς
Την αποφυγή των εθνικών αναδιπλώσεων
Την αποφυγή της μετατροπής της Ευρώπης σε Ένωση-Φρούριο
Την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με όρους αλληλεγγύης και φιλοξενίας
Την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής που έχει μετατραπεί σε πραγματική πυριτιδαποθήκη από τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και την άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της επιδίωξης συγκλίσεων, "με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς", με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους "έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα."
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο ερώτημα "αν υπάρχει πεδίο και δυνατότητα άσκησης αριστερής πολιτικής στην χώρα με δεδομένους τους σκληρούς περιορισμούς" η απάντηση "χωρίς να είναι απλή, είναι καταφατική" και στη συνέχεια προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, "με δεδομένη την ιστορικού χαρακτήρα αναδιανομή πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πενταετίας 2010-2014 όταν η δημοσιονομική προσαρμογή έφτασε τα 65 περίπου δισ.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο ασύλληπτο 27%, οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά και η αγορά εργασίας απορυθμίστηκε πλήρως υπό την πίεση που ασκεί αντικειμενικά στην εργασία ο εφεδρικός στρατός των ανέργων, το κοινωνικό κράτος κατεδαφίστηκε και η κοινωνική προστασία εκμηδενίστηκε."
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει, υλοποιεί και διευρύνει διαρκώς το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, υλοποιεί πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων νομοθετώντας την δωρεάν πρόσβαση τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει αποκαταστήσει χιλιάδες αντισυνταγματικά απολυμένους του Δημοσίου Τομέα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έχει επιτύχει το άνοιγμα όλων των σχολείων ομαλά, έχει καταφέρει να υπερασπιστεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξασφαλίζοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του "σε σύγκρουση με τις θέσεις τόσο των θεσμών όσο και της αντιπολίτευσης που ήθελαν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις αλλά και την μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό."

Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα λόγο για αντιμετώπιση των αδικιών που δημιούργησε η κατάργηση του ΕΚΑΣ αναφέρθηκε στην ψήφιση της ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εκτεταμένης μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής.
Υπογράμμισε ότι αυτές οι παρεμβάσεις πέραν του κοινωνικού τους χαρακτήρα "δημιουργούν είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο προϋποθέσεις στήριξης και ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της αγοραστικής δύναμης των ασθενέστερων στρωμάτων και οδηγούν την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης."
"Είναι ακριβώς και αυτές οι πολιτικές που συνέτειναν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 4 μονάδες την περίοδο της διακυβέρνησης μας. Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ μιας αριστερής πολιτικής ανακατανομής βαρών και μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει την ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας και της εργασίας" πρόσθεσε.
Μιλώντας για την πρόταση της "νεοφιλελεύθερης ΝΔ του κ. Μητσοτάκη" είπε ότι αυτή περιλαμβάνει μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις "με εξοικονόμηση τουλάχιστον δύο δισ. από περικοπές και απολύσεις στην υγεία και στη παιδεία και από τη κατάργηση όλων των δομών αλληλεγγύης και των προγραμμάτων στήριξης που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ."

"Και αυτή ακριβώς είναι μια από τις κύριες μορφές που παίρνει σήμερα ο ταξικός αγώνας στην Ελλάδα. Από τη μια μεριά, είναι τόσο το Δ.Ν.Τ όσο και η ΝΔ που επαγγέλλονται μια γενικευμένη απορύθμιση ώστε δήθεν να δημιουργήσουν ευνοϊκό έδαφος για επενδύσεις και από την άλλη μια πολιτική με ορίζοντα την αναδιανομή που στηρίζει την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων. Και είναι ακριβώς αυτός ο αγώνας που διεξάγεται καθημερινά όχι μόνο στους χώρους εργασίας αλλά και στο πολιτικό επίπεδο" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπε ότι αυτές οι δυνάμεις "θέλουν ένα παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην φθηνή και χωρίς δικαιώματα εργασία, χωρίς τήρηση των στοιχειωδών κανόνων και χωρίς δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων, οι δυνάμεις δηλαδή της απόλυτης ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς έχουν ισχυρά ερείσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη."
"Εμείς από τη δική μας πλευρά υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των επιλογών. Ενός παραγωγικού μοντέλου που θα αξιοποιεί το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας: Το υψηλών προσόντων και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της" πρόσθεσε, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων "από τη μια μεριά το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού που έχει αποδειχτεί όχι μόνο κοινωνικά καταστροφικό αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικό και από την άλλη το μοντέλο της ριζοσπαστικής αριστεράς που στοχεύει σε έναν συνολικό κοινωνικό μετασχηματισμό."

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως έτος σταθμό το 2012 καθώς μέχρι τότε "φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10%. Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος Εθνικός μας στόχος για την επόμενη πενταετία."
Ανέφερε ότι τα βασικά πεδία στα οποία θα κριθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι:
-Η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό το πεδίο χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο της κυβέρνησης το "ευρωπαϊκό κεκτημένο".
-Το πεδίο αυτό της κοινωνικής οικονομίας, όπου ο στόχος είναι η δημιουργίας ενός παράλληλου και ανταγωνιστικού προς το κυρίαρχο σύστημα συνεργατικής παραγωγής και ανταλλαγής που δεν θα λειτουργεί με βασικό στόχο το κέρδος αλλά την εργασία.
-Η συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής.
- Η ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο κατά τα ετη 2010- 2014, κοινωνικού κράτους με προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην συγκρότηση , για πρώτη φορά, συστήματος Δημόσιας Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με καθολική κάλυψη και πρόσβαση του πληθυσμού.
"Εντός του 2017 θα έχουν προσληφθεί 10000 γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ, ενώ ήδη είναι έτοιμο και κατατίθεται άμεσα το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας" πρόσθεσε.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

"Αν η αναδιανομή και η ανάπτυξη είναι η μια πλευρά αυτού που ονομάζουμε παράλληλο πρόγραμμα δηλαδή του προγράμματός μας που εφαρμόζεται στα διάκενα, στα περιθώρια και στα εσωτερικά ρήγματα της Συμφωνίας του Ιουλίου, η άλλη πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι η εμβάθυνση της απαξιωμένης δημοκρατίας, η επιβολή της νομιμότητας σε όλους ανεξαιρέτως, καθώς και η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι εντός των ημερών "εκκινεί ο μεγάλος κοινωνικός διάλογος για την αναγκαία Συνταγματική μεταρρύθμιση".
Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα "να ισχύουν οι κανόνες για όλους", ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες "που είναι πια πραγματικότητα" και τον οποίο χαρακτήρισε ως "μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα", διότι "για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας."

Πρόσθεσε ότι η θέσπιση των προϋποθέσεων είναι "η αναγκαία συνθήκη", αλλά "όχι η αναγκαία και ικανή συνθήκη", καθώς "η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση."
"Θέσαμε τις βάσεις για τη νομιμότητα και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
Αποδείξαμε ότι εμείς δε λογαριάζουμε από ονόματα και δε μας φοβίζουν οι εκβιασμοί. Και το κυριότερο εξασφαλίσαμε 258 εκατομμύρια για το δημόσιο ταμείο, εκ των οποίων τα 80 έχουν ήδη κατατεθεί στα κρατικά ταμεία και κατευθύνονται ήδη, στο σύνολο τους, σε δράσεις κοινωνικής προστασίας" πρόσθεσε.
"Είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον ανυποχώρητο αγώνα που δίνουμε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απόδοση δικαιοσύνης που τους έχει οδηγήσει σε ένα αδιανόητο κρεσέντο συκοφαντίας και ψεύδους. Νομίζουν ότι θα μας αποσταθεροποιήσουν. Νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω. Νομίζουν ότι θα υποχωρήσουμε.
Ε, λοιπόν, ας το ακούσουν και από εδώ από το Συνέδριό μας :Όχι μόνο λοιπόν δεν θα υποχωρήσουμε αλλά θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας.

Έναν αγώνα τιμής για την Αριστερά και τον Ελληνικό λαό" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος, στα ζητήματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αν και στο 1ο Συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να είναι κόμμα των μελών του και όχι των ομάδων και συνιστωσών του, εντούτοις "επί δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε και έχουμε ευθύνη για αυτό, ως κόμμα με πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα.
Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους πρώην συντρόφους μας, που αποχώρησαν το προηγούμενο Ιούλη."
Έκανε λόγο για φαινόμενα "κρίσης και διάλυσης" "και έχουμε ευθύνη και πρώτος εγώ, που δε τα αντιμετωπίσαμε έγκαιρα" και πρόσθεσε ότι "παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει το φαινόμενο αυτό σε τέτοια ένταση, εντούτοις ακόμη δε μπορούμε να πούμε ότι η απόφασή του 1ου Συνεδρίου για ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελλών έχει υλοποιηθεί. Και οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για να υλοποιηθεί."
Είπε επίσης ότι δεν υλοποιήθηκε ούτε η απόφαση για "αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ", προσθέτοντας ότι "οφείλουμε από τώρα να δουλέψουμε με σχέδιο συγκροτημένο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 και φυσικά για το δυνάμωμα των οργανώσεων μας σε τοπικό επίπεδο."

Αναφερόμενος στις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης είπε ότι "το κόμμα πρέπει να ελέγχει τη κυβέρνηση αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του."
Είπε ότι δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική για την κυβερνητική πολιτική χωρίς το κόμμα,
"όπως και δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ".

Τόνισε την χρεία του κόμματος για Κεντρική Επιτροπή που θα "εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη."
"Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός. 'Αλλωστε οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας" τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται και για τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και για το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησης, πρότεινε την εκλογή πέραν της ΚΕ και Επιτροπής Δεοντολογίας "που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι όπου χρειάζεται πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις."

Καλώντας σε ουσιαστικό διάλογο στις εργασίες του Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως στοίχημα του Συνεδρίου το να τεθούν ξανά οι βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του κόμματος στον ελληνικό λαό, καταλήγοντας "αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με εμπιστοσύνη, τόσο στο λαό που θέλει να ενταχθεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις. Και οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα. Αλλά και να το περιφρουρήσουμε. Γιατί δεν θέλουμε απλώς και μόνο ένα μαζικό κόμμα. Αλλά ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς.
Όπου τα μέλη και τα στελέχη της δεν θα αντλούν κύρος από το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλεί κύρος από τα μέλη και τα στελέχη του."
"Μόλις αυτό το καταφέρουμε θα φέρουμε δις πέρας και το πιο δύσκολο σχέδιο με επιτυχία.
Δε λυγίσαμε και δε θα λυγίσουμε απέναντι στις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Δε θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του. Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν δόντια πια για να δαγκώσουν. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε. Γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η ίδια η δύναμη του ίδιου του ελληνικού λαού. Έτσι θα τα καταφέρουμε" κατέληξε στην εισηγήσή του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

NETWORK