Πολιτική

Επίθεση από Γεννηματά, Λεβέντη σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Επίθεση από Γεννηματά, Λεβέντη σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Η μόνη πολιτική αλλαγή που μπορεί να γίνει, είναι να πάμε προς τη συναίνεση, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος στο αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη για πολιτική αλλαγή, ενώ η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η λύση για τον τόπο δεν είναι η συνέχιση της λιτότητας, αλλά βρίσκεται σε μια νέα κοινωνική συμφωνία.  

Λεβέντης: Η μόνη πολιτική αλλαγή που μπορεί να γίνει, είναι προς την κατεύθυνση της συναίνεσης

Η μόνη πολιτική αλλαγή που μπορεί να γίνει, είναι να πάμε προς τη συναίνεση, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος στο αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη για πολιτική αλλαγή, στη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Χρειάζεται μια μεγάλη κυβέρνηση που θα συμμετέχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, η οποία θα αποτελείται όχι από πολιτικά στελέχη, αλλά από τεχνοκράτες, είπε ο κ. Λεβέντης.

Πρόσθεσε, πως μπορεί να θέλει πολιτική αλλαγή ο λαός, αλλά δεν την εννοεί προς την κατεύθυνση που τη θέλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναρωτήθηκε γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ δεν έκαναν «όλα αυτά τα ωραία πράγματα που είπε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ».

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε, ότι δεν είχε σχέδιο διαπραγμάτευσης και απλά στο τέλος υπέγραψε τη Συμφωνία με τους πιστωτές. «Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση, είναι κυβέρνηση άνευ όρων», σχολίασε και δήλωσε πως «όποιος πρωθυπουργός βγάλει τη χώρα από το ευρώ θα πάει και φυλακή».

Σχετικά με την αποχώρηση του βουλευτή Γιώργου-Δημητρίου Καρρά από την Ένωση Κεντρώων και το ενδεχόμενο προσχώρησής του σε κάποιο άλλο κόμμα, αναρωτήθηκε «ποια ηθική μπορεί να υπάρχει, όταν δέχεσαι βουλευτή που εγκατέλειψε το κόμμα του». Όσο για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε ότι «συνεχίζει τα Ιουλιανά του 1965 με αυτά που κάνει».

Γεννηματά: Η λύση για τον τόπο δεν είναι η συνέχιση της λιτότητας, αλλά βρίσκεται σε μια νέα κοινωνική συμφωνία

Το περιβάλλον είναι για μένα γνώριμο, με τους περισσότερους από εσάς γνωριζόμαστε προσωπικά. Από τα χρόνια που είχα την τιμή να υπηρετήσω και εγώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τις δεκαετίες αγώνων του Κινήματός μας στην αυτοδιοίκηση» ξεκίνησε την ομιλία της στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Όλες οι αλλαγές και οι ανατροπές που είναι απαραίτητες να γίνουν για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, μπορούν να γεννηθούν μέσα στη «μήτρα» της αυτοδιοίκησης και να υλοποιηθούν από τους εκπροσώπους της, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,η οποία από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ κάλεσε τους δημάρχους της χώρας να «συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη δύναμη που διαθέτουν» και «να υψώσουν το πολιτικό τους ανάστημα».

«Η λύση για τον τόπο δεν είναι η συνέχιση της λιτότητας και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο εργασιακός μεσαίωνας που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, η λύση βρίσκεται σε μια νέα κοινωνική συμφωνία, μια νέα σχέση ανάμεσα στο κράτος, την οικονομία και την αγορά, μια σχέση συνεργατική και όχι αντιπαλότητας», υπογράμμισε και απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στο συνέδριο επισήμανε: «Η λύση θα έρθει από εσάς, γιατί εσείς πρέπει να συνειδητοποιήσετε τη μεγάλη δύναμη που έχετε στα χέρια σας, να υψώσετε το πολιτικό σας ανάστημα και να διεκδικήσετε για τους δημότες σας αυτά που πραγματικά αξίζουν, να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας και να ξεκινήσετε να χτίζετε την Ελλάδα από την αρχή».

Τόνισε ότι όλες οι αναγκαίες για τον τόπο αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, ενώ κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν ανέφερε ότι όποια αυτοδιοικητική τομή κι αν φέρουμε στη μνήμη, σχεδιάστηκε από τη δημοκρατική παράταξη, μαζί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. «Από την καθιέρωση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τα συμβούλια περιοχής, τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη, τη Διαύγεια, τα ΚΕΠΕ. Δεν υπάρχει διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, που να μην έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ», επισήμανε.

Η κ. Γεννηματά εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της έφερε τους Δήμους σε «σημείο ασφυξίας», είπε ότι η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τη «βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή» και συνέχισε λέγοντας: «Η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό σχεδιάσει να υπονομεύσει αυτό το θεσμό, γιατί διαπιστώνει καθημερινά ότι είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί να τον ελέγξει και δεν φτάνει που σας υπονομεύει, συνεχίζει να σας εξαπατά και σας εμπαίζει».
Καταθέτοντας τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την επόμενη μέρα στην τοπική αυτοδιοίκηση, είπε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, με φορολογική και δημοσιονομική αποκέντρωση, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών, επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων όλων των επιπέδων διοίκησης, ενίσχυση της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών, εφαρμογή κινήτρων επιβράβευσης, Δήμων, οργάνων, υπαλλήλων που αποδεδειγμένα έχουν πετύχει πολύ θετικά αποτελέσματα και δυνατότητα υποβολής στη Βουλή νομοθετικών προτάσεων από τους ΟΤΑ.

«Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός, πριν απ’ όλα για την τόνωση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της τοπικής επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και φάνηκε στα χρόνια της κρίσης ότι έχει τη δυνατότητα να απορροφά πόρους και να τονώνει τις τοπικές οικονομίες», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Στο μεταξύ, προσερχόμενη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να διασωθεί. Από την άλλη μεριά ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στη γραμμή φύγε εσύ να έρθω εγώ και βλέπουμε. Και οι δύο εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα τεχνητό δίπολο σε βάρος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή, για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Κλειδί είναι η αλλαγή των συσχετισμών και η δική μας καθοριστική ενίσχυση, για να μπορέσουμε να τα επιβάλουμε. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις».