Πολιτική

Επίθεση της Αντωνοπούλου στην ΝΔ για τα εργασιακά

Επίθεση της Αντωνοπούλου στην ΝΔ για τα εργασιακά
Δριμεία κριτική στη ΝΔ άσκησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι στη ΝΔ υπόσχονται επενδύσεις, όταν τις συρρίκνωσαν στο ένα τρίτο και έβαλαν "βόμβα" στην οικονομία με τη μείωση των μισθών, που, αντί αύξησης εξαγωγών, οδήγησε σε βουτιά της κατανάλωσης, λουκέτα και ανεργία, αλλά τα ΜΜΕ δεν ρωτούν τον κ. Μητσοτάκη «τι θα κάνεις διαφορετικό από αυτά που έκανες πριν;» είπε η κ. Αντωνοπούλου, μιλώντας "Στο Κόκκινο".

Η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε ότι υπάρχει μία «γενική αμνησία, στην αντιπολίτευση και στη ΝΔ, σαν να έχουν ξεχάσει τι έχουν κάνει ... μεταξύ 2013 και 2014 αυξήθηκε η εκ περιτροπής και η μερική εργασία κατά 71%, από τον Μάιο του 2014 έως τον Μάιο του 2015 κατά 44%. Με όλες τις προσπάθειες που κάνουμε, υπάρχει ανάσχεση ... από τον Μάιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, η αύξηση ήταν μόλις 9%, ας το συγκρίνουμε», σημείωσε. Χαρακτήρισε, στην ίδια κατεύθυνση, «τρομακτική» την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ και κόμματα της αντιπολίτευσης, που «αφήνουν τους πολίτες με την εντύπωση ότι καταστράφηκε επί των ημερών μας η αγορά εργασίας».

Όπως υποστήριξε, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν βοήθησε τις εξαγωγές, γιατί η χώρα μας δεν είχε εξαγωγικό μοντέλο και προϊόντα που να ευνοούνται από τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Κοιτώντας το με τη νεοφιλελεύθερη λογική, δεν έλαβαν υπόψη τι οικονομία είχαν και τι προϊόντα, η απορρύθμιση «έσκασε σαν βόμβα» στην οικονομία, μειώθηκαν οι μισθοί, η κατανάλωση, έκλεισαν μαγαζιά και οι εξαγωγές δεν αυξήθηκαν. Ήταν μία λάθος συνταγή και μέσα στα νεοφιλελεύθερα πρότυπα.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «υπάρχει πολύ μεγάλη πόλωση». Εκτίμησε δε ότι «το κέντρο θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει αυτή η ενίσχυση δεξιών και ακροδεξιών ιδεών και ιδεοληψιών. Εκεί είναι ο ρόλος της Αριστεράς, καθώς αυτή η αντιπαράθεση, ιστορικά δεν μπορεί, παρά να εξελιχθεί σε μία μεγάλη σύγκρουση πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων, που δεν έχουν ενσωματώσει στη ρητορική τους και την πρακτική τους νεοφιλελεύθερες ιδέες, με το άκρο της νεοφιλελεύθερης τακτικής, που περιλαμβάνει και το ρατσισμό και το διχασμό της εργατικής τάξης».

Με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, τα επόμενα χρόνια και στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ανεργίας «ξέρουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», τόνισε η κ. Αντωνοπούλου, με δεδομένο ότι ήδη επετεύχθη, την προηγούμενη διετία, η απομείωσή της κατά 3%. «Υπάρχει, ωστόσο, μεγάλη αγωνία για το αν θα μπορέσει να επαναρυθμιστεί η αγορά. Χωρίς συλλογικές συμβάσεις και όλα τα άλλα για τα οποία αγωνιζόμαστε, δεν μπορεί να έρθει μία ισορροπία ... η προσπάθεια τώρα, πέραν της καταπολέμησης της ανεργίας, είναι η αντιμετώπιση της μερικής απασχόλησης» υπογράμμισε.