Πολιτική

Στη Μέρκελ και το ΔΝΤ «βλέπει» η ΝΔ τα σωσίβια που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Μέρκελ και το ΔΝΤ «βλέπει» η ΝΔ τα σωσίβια που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας
Του Γιάννη Χρηστάκου Στην απόφαση να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τίποτα από όσα θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας εμμένει η ΝΔ και θα το επαναλαμβάνει κάθε φορά που θα επιχειρείται να  εμπλακεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε τέτοια σενάρια.

Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς αναλύουν τις εξελίξεις μετά και τις παρεμβάσεις Σαπέν και Σόιμπλε. Σε πρώτη ανάγνωση υπερισχύει η άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να οριστικοποιήσει την συμφωνία – πακέτο εάν ανησυχεί έστω και λίγο για την πορεία της χώρας που όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν. Όσο για το διαρκές επιχείρημά του ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή δεν τα βρίσκουν οι Γερμανοί με το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στη δική του ανικανότητα εκτίμησης και προβολής των γεγονότων από την πρώτη μέρα που έγινε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2016. Όσο περνούσε ο καιρός και καθυστερούσε, λένε, όσο έστηνε καυγάδες με τον Βαρουφάκη, όταν έκλεινε τις τράπεζες, θα έπρεπε να είχε σκεφτεί ότι θα έφτανε η στιγμή που θα βρισκόταν εγκλωβισμένος στα δικά του αδιέξοδα.

Σε ένα άλλο σενάριο που συζητήθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμούν ότι επενδύει τώρα στην ανάγκη της Ανγκελα Μέρκελ να κλείσει η συμφωνία με το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτό διότι η καγκελάριος δεν θα μπορεί να μπει στην τελική ευθεία των εκλογών χωρίς να έχει εξασφαλίσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπως έχει υποσχεθεί η ίδια και ο Β. Σόιμπλε στην γερμανική βουλή. Η ΝΔ πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας ποντάρει σε μία τέτοια εξέλιξη που θα οδηγούσε την καγκελάριο να δώσει μία δέσμευση για το χρέος , με χρονικό ορίζοντα , ώστε να καμφθεί το ΔΝΤ και να μπει στο πρόγραμμα μαζί με άλλες ενδεχομένως αλλαγές στην συμφωνία. Ακόμα όμως και αν δεν γίνει αυτό τότε, ίσως να διευκολυνθεί η επίσπευση της ευρωπαικής λύσης.

Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα ξεδιαλύνουν την κατάσταση ως προς την πρόοδο ή μη των διαπραγματεύσεων αλλά επόμενη σημαντική ημερομηνία θεωρείται η 20η Μαίου στην τακτική σύνοδο του eurogroup.