Πολιτική

Τι συζήτησαν Τσίπρας-Τουσκ

Τι συζήτησαν Τσίπρας-Τουσκ
Σειρά ζητημάτων, πέραν εκείνου της οικονομίας και της αξιολόγησης, όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό και οι περιφερειακές εξελίξεις, τέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την περίπου δίωρη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τη σταθερότητα της περιοχής και την ασφάλεια της Ευρώπης, υπό αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Περιγράφοντας όλο το πεδίο, σημείωσε ότι «σε αυτό το πολύπλοκο και αποσταθεροποιημένο περιβάλλον η Ελλάδα παίζει, παρά τις γνωστές οικονομικές της δυσκολίες, έναν κρίσιμο σταθεροποιητικό και εγγυητικό ρόλο, ενώ, παράλληλα, έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να σταθεροποιήσει την οικονομία της».

Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν ότι όσο κι αν αυτήν την περίοδο καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των ροών στην κεντρική Μεσόγειο, η προσπάθεια πρέπει να παραμείνει στραμμένη και στην ανατολική Μεσόγειο, με τη σταθερή εφαρμογή αυτής της δύσκολης, αλλά απαραίτητης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που έχει συνεισφέρει, όπως είπαν, στη ραγδαία μείωση των ροών και σχεδόν τον μηδενισμό των θανάτων στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τόνισαν την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων και επισήμανε το απογοητευτικό επίπεδο ανταπόκρισης ορισμένων κρατών-μελών, τόσο για τη στελέχωση της EASO στα νησιά, όσο και τις δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Επίσης, ζήτησε από τον κ. Τουσκ τήρηση ως προς την εφαρμογή των σχετικών συμπερασμάτων των ευρωπαϊκών συμβουλίων. Υπογράμμισε ότι το μέλλον της ΕΕ δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς αλληλεγγύη και συλλογικές αποφάσεις, με κάθε χώρα να σπρώχνει τα βάρη στους γείτονές της και με μονομερείς ενέργειες, όπως πέρυσι με το κλείσιμο της βαλκανικής οδού. Αναμένουμε, είπε ο πρωθυπουργός, την αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να διασφαλίζει τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών και τη στήριξη των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε, ως προς το μεταναστευτικό, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή και πως το ζενίθ της κρίσης είναι πλέον πίσω μας. Τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν στείλει εκατοντάδες συνοριοφύλακες και εμπειρογνώμονες σε θέματα ασύλου και εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια. «Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, τόσο για να κρατήσουμε τον διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων κλειστό αλλά και για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές», συμπλήρωσε. Όπως ανέφερε, «όσοι έχουν έρθει παράτυπα πρέπει είτε να τους δοθεί άσυλο, είτε να επιστραφούν γρήγορα». Πρόσθεσε, δε, πως η ΕΕ έχει εμπιστοσύνη ότι οι Σύροι μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία και ότι η Τουρκία έχει επιδείξει πολύ θετικά στοιχεία στην προστασία των Σύριων προσφύγων, ενώ η Ευρώπη καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια να υποστηρίξει την φροντίδα τους εκεί.