Πολιτική

Ομιλία Σκουρλέτη για την σεξουαλική εκμετάλλευση ανθρώπων

Ομιλία Σκουρλέτη για την σεξουαλική εκμετάλλευση ανθρώπων
«Καλούμαστε σήμερα να επιλύσουμε ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο ενισχύεται σημαντικά από την οικονομική κρίση, περισσότερο δε από την προσφυγική κρίση, η οποία επιβαρύνει σημαντικά μία ήδη δύσκολη κατάσταση στη χώρα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η εργασία στο σεξ στην Ελλάδα: Πραγματικότητα και προοπτικές», η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας και το AIDS Healthcare Foundation Europe τόνισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τα θέματα της βίας, της εμπορίας, του εξαναγκασμού και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη βία σε όλες τις εκφάνσεις της».

Επισήμανε ότι έχει πραγματική αξία η προσφάτως συγκροτηθείσα Ομάδα Διαχείρισης Έργου από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, «προκειμένου να σχηματιστεί το πλαίσιο που θα προστατεύει αδύναμες κοινωνικές ομάδες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και μέλη της LGBT κοινότητας, από τη βία και την εκμετάλλευση της πορνείας» και πρόσθεσε ότι «δεν αρκεί μόνο η μελέτη του Ολλανδικού ή του αντίστοιχου Σουηδικού μοντέλου για την αποτελεσματική νομοθέτηση αυτών των κρίσιμων κοινωνικών θεμάτων. Πρέπει να συμπεριλάβουμε στην εξίσωση όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες. Το ιδιαίτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο που αντανακλάται σε κάθε εθνική νομοθεσία, τη διάκριση ανάμεσα στην εργασία στο σεξ και την παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων».

«Η πολιτική ηγεσία και η δημόσια διοίκηση πρέπει να εξασκηθεί στο να σχεδιάζει και να υλοποιεί δημόσιες πολιτικές που θα εφαρμόζονται στην πράξη και όχι να περιορίζεται σε διαδοχικές κανονιστικές και αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις», κατέληξε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η έρευνα του Γ. Λάζου, καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σχετικά με την πορνεία στην Ελλάδα από το 2012-2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λάζος το 2015 ο αριθμός των εκδιδομένων άγγιξε τις 17.000, υπάρχει μεγάλη ανανέωση πληθυσμού στις εκδιδόμενες ενώ καταγράφονται δύο κατηγορίες, α) εκείνες οι κοπέλες που έχουν ήδη εκδοθεί και επανεκδίδονται και β) οι καινούριες εκδιδόμενες. Ο κ. Λάζος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τρανσέξουαλ, που σύμφωνα με δικά του στοιχεία ανέρχονται στα 300-320 άτομα και γίνονται καθημερινά θύματα ξυλοδαρμών, κακοποίησης και άγριων επιθέσεων. Επιπλέον παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μεγάλα τμήματα της πορνείας φεύγουν από το κέντρο της Αθήνας. Όσον αφορά στην εθνικότητα των εκδιδομένων το 35-40% είναι Ελληνίδες, περίπου το 45% είναι από Βαλκανικές χώρες, ενώ υπάρχει και ένα 5-6% που κατάγονται από την Αφρική.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του συλλόγου των Οροθετικών Ελλάδας, Ν. Δέδες, σημείωσε ότι «καταβάλλουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση του HIV και για την πρόληψη. Στην περίπτωση αυτής της ασθένειας υπογράμμισε την ανάγκη για παρεμβάσεις από την πολιτεία αλλά και από τους οργανισμούς, φορείς και τις οργανώσεις που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα για τις πλέον ευπαθείς στον HIV ομάδες. Σύμφωνα με τον κ. Δέδε οι πιο ευπαθείς είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι transgender, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, οι κρατούμενοι σε φυλακές, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες και βεβαίως οι εργάτες και οι εργάτριες του σεξ. Οι ομάδες αυτές είναι άτομα που συχνά γίνονται θύματα στιγματισμού, διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού».

Τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων έκλεισε ο εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων Η. Μοσκώφ, τονίζοντας ότι «μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες μένει ανοιχτός και ο διάλογος μεταξύ φορέων», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να περάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σχολεία την αναπαραγωγική υγεία, την διαπαιδαγώγηση, καθώς αν εφαρμοστούν αυτά θα έχουμε καλύτερα επίπεδα είτε πάμε σε ένα μοντέλο που θα χτυπήσει την ζήτηση είτε πάμε σε ένα μοντέλο που θα κατοχυρώσει αυτό τον χώρο προστατεύοντας όμως τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που είναι το ζητούμενο».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το ποιο μοντέλο, όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο- αγοραίου έρωτα θα πρέπει να εφαρμοστεί στη χώρα μας ο κ. Μοσκώφ υποστήριξε ότι «το γερμανοολλανδικό μοντέλο εκεί πάσχει, καθώς στην ουσία δεν περιορίζει τη θυματοποίηση αυτών των ανθρώπων και χώρες όπως η Ολλανδία έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά τράφικινγκ».

Στην ημερίδα έδωσαν το «παρών» βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΟΤΑΜΙ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων, ο ευρωβουλευτής Μ. Κύρκος καθώς επίσης ακτιβιστές, και πρόσωπα που είναι γνωστά για την ενασχόλησή τους πάνω σε αυτό το ζήτημα.